Yatırımcıların yeni gözdesi organik gıda sektörü

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcıların yeni gözdesi organik gıda sektörü
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2019 10:24

Gıda sektöründe son zamanlarda öne çıkan trendlerin başında sağlık ve doğallık geliyor.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenmeye her zamankinden daha fazla önem veren tüketicilerin, özellikle katkı maddesi içermeyen, düşük kalorili ve besin içeriği yüksek gıdalar tercih etmeye başlaması bu alandaki ürünlerin de her geçen gün çeşitlenmesine neden oluyor. Bu çeşitlilik içinde kamu yatırımlarının, büyük devlet işletmelerinin yanı sıra gıda sektöründe küçük ölçekli ve bağımsız birçok işletme de sağlıklı, katkısız, organik ürün sunuyor.

EN ÇOK SEBZELİ MAKARNA VE GLUTENSİZ ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR

Ürün çeşitliliğin her geçen gün arttığı ve ihtiyaçtan doğan alternatif ürünler tüketicinin günlük yaşantısını kolaylaştırmak ve sağlıklı, pratik, lezzetli beslenmesine de katkıda bulunduğundan dolayı çok sevildi. Son dönemde en çok sevilen ve tercih edilen ürünler arasında ise gluten içermeyen un karışımlarından başta olmak üzere, ıspanaklı, kerevizli, sebze karışımlı makarnalar geliyor. Gluten, laktoz, kolesterol ve maya gibi maddeler içermeyen ürünlerin gıda pazarında her geçen gün daha çok ilgi görmesi de yatırımcıları bu sektöre yönlendirmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

TÜKETİCİ HASTALIKLARA KARŞI BİR ÖNLEM OLARAK GÖRÜYOR

Organik ürün tüketicilerinin büyük bölümünü, kendi isteğiyle katkısız beslenmeyi tercih edenler oluşturuyor. Organik gıdalar, bağışıklık sistemini yorgun ve zayıf düşüren hastalıklar başta olmak üzere pek çok hastalığın artmasına karşı bir önlem niteliği de taşıyor. Özellikle kanser gibi ciddi hastalıklarla savaşmış ve atlatmış kişilerin organik beslenmeyi tedavinin bir parçası olarak gördüğü yapılan araştırmalar neticesinde kanıtlandı. Aynı zamanda sanayi toplumlarında kanser hastalığının yoğunluğu ile beslenme arasındaki etki-tepki bağı da, birçok bilimsel çalışmayla belgelenmiş durumda. Ciddi hastalıkların yanı sıra bebek bekleyen annele adayları ve çocuk sahibi ebeveynlerin de mutfaklarında organik gıdalar kullanmaya daha çok önem verdikleri de çıkan sonuçlar arasında.

ORGANİK ÇİFTLİKLERİN SAYISI 634 BİNE ULAŞTI

Dünya çapında yapılan en son araştırmalara göre yaklaşık 31 milyon hektar alanda organik tarım yapılıyor ve organik olarak yönetilen çiftliklerin sayısı yaklaşık 634 bin. 
Tarıma ayrılmış alanlar itibariyle Avustralya, Arjantin, AB, ABD, Kanada, Hindistan öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkelerarası dünya organik ürün ticaret hacmi, gıda-dışı ürünler de dahil olmak üzere 72 milyar doları aşmış durumda. ABD’de satışa sunulan toplam organik ürün ticaret hacmi 40 milyar dolara dayanmışken, AB’de organik ürünlerin satış değeri 22.2 milyar euro düzeyine ulaşmış durumda.

Haberin Devamı

TÜRKİYE DÜNYADA İLK 10’DA

Dünyada 105 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan organik pazar, Türkiye’de de büyümeye devam ediyor. Organik üretime ayrılan tarım alanına bakıldığında dünyada ilk 10’da olan Türkiye üretimde ise ilk 6 ülkeden biri. 2000‘li yıllar öncesi bin üretici organik tarım yaparken bu sayı günümüzde 72 bine ulaşmış durumda. 2018 yılında ise toplam 3 milyon ton organik üretim yapıldı ve yüzde 90’ı yurt dışına ihraç edildi.  İç piyasa tüketimi 200 milyon dolar, ihracat ise 600 milyon dolar ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!