Kiralık ranza! Artık ev değil oda arkadaşı aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Kiralık ranza Artık ev değil oda arkadaşı aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2023 07:00

Ev değil, oda değil, yataklar kiralanıyor... Fahiş kira artışları nedeniyle tek başına ev kiralayamayan öğrenciler ev arkadaşları arıyordu. Artık bu da yetmiyor... Son dönemde ‘paylaşımlı evler’den sonra, ‘paylaşımlı oda’ ilanları da artmaya başladı. Yurtlar gibi aynı odaya birkaç yatak ya da ranza konuluyor, sekiz kişiye kadar kiracı tek odada birlikte kalıyor.

Haberin Devamı

Yüzbinlerce üniversite öğrencisi için ev telaşı başladı. Başka illerde eğitim görecek gençler bugünlerde barınma sınavını geçmeye çalışıyor. Geçmiş yıllarda iki-üç arkadaş bir araya gelip ev kiralıyordu. Artık kira rakamları buna da izin vermiyor. Gençler kiraladıkları evlerde odalarını da paylaşmak zorunda...

Gelen talebi değerlendiren ev sahipleri de kiralama modelini değiştirdi. Son haftalarda paylaşımlı ev yerine paylaşımlı oda ilanları öne çıkmaya başladı.

YURT GİBİ EV

Odalara iki-üç yatak ya da ranzalar konularak kiralama yapılıyor. Tıpkı yurtlar gibi aynı odada iki ila sekiz kişi kalıyor. Mutfak ve banyo ortak kullanılırken, kimi zaman faturalar kiraya dahil oluyor, kimi zaman da ortak fatura ödeme modeli uygulanıyor. Bazı evlerde yatak odaları dışında salonların da kanepe ya da yatak ilave edilerek kiraya verilmesi dikkat çekiyor. Kimi evlerde kiracılara kilitli dolaplar verilirken, ortak alanlarda güvenlik nedeniyle kamera kaydı alındığı da belirtiliyor. Üstelik bu tip odalar büyüyen barınma krizi nedeniyle sadece öğrenciler değil, çalışanlar tarafından da tercih ediliyor.

Kiralık ranza Artık ev değil oda arkadaşı aranıyor


Haberin Devamı

FİYATLAR NASIL

İstenen kira bedelleri bir evde tek başına kiracı olmaya kıyasla ucuz olsa da, işin asıl kazananı ev sahipleri oluyor. Tek başına bir kiracıdan sağlayacağı gelirin 2-3 katını, kimi zaman daha da fazlasını elde ediyorlar. Kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı ve kiracı tahliye etmenin uzun sürmesi de ev sahiplerini bu yola itiyor. İlan sitelerinde yer alan bilgilere göre İstanbul’da paylaşımlı oda fiyatları şöyle:

* Kadıköy’de 3 kişilik odada kişi başı 4 bin 750 lira, bir ilanda da 4 kişilik odada 2 bin 250 lira isteniyor.

* Avcılar’da 2-3 kişilik oda için kişi başı ödeme 4 bin lira.

* Esenyurt’ta 2 kişilik odada kalmanın kişi başı maliyeti 2 bin 850 lira.

* Bayrampaşa’da 4 kişilik oda için her bir kiracı 1500 lira ödüyor.

* Bağcılar’da 6 kişilik odalara kişi başı 1.700 lira ödeniyor.

Haberin Devamı

* Yenibosna’da 2 kişilik odada kişi başı kira bedeli 3 bin 300 lira.

Kiralık ranza Artık ev değil oda arkadaşı aranıyor


* Şirinevler’de 3 kişilik odalar 3 bin lira.

* Fatih’te 2 kişilik oda 4 bin lira.

* Ataşehir’de 5 kişilik bir oda için istenen kira bedeli 2 bin 700 lira.

* Ümraniye’de 2 kişilik odada kişi başı kira 4 bin 500 lira.

* Güngören’de 2 ranza konulan 4 kişilik odada kişi başı 2 bin lira isteniyor.

Oda 2 kişilik olursa 4 bin, tek kişilik olursa 6 bin liraya çıkıyor. 6-8 kişilik odalarda ise 1.500 lira.

YASALAR NE DİYOR

Peki bu tip kiralamalar yasal mı? Bu soruya yanıt veren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, şunları söyledi:

Haberin Devamı

* “Ev sahibi ya da ev sahibinden alt kiralama hakkı alan kiracı evi birden fazla kişiye kiraya verebilir. Bunu kısa ve uzun dönem olarak ele almak gerek. Günlük, haftalık ya da sezonluk kiralama yapılıyorsa bu Yargıtay’ın son dönemde verdiği kararlara göre ticari bir kiralamadır. Ev sahibi, apartman ya da sitede maliklerin yüzde 100’ünden onay almak zorundadır. Tek başına yönetici onayı yetmez. Bir gelir söz konusu olduğu için ev sahibi, mali açılış yapmak durumunda. Ayrıca evde kalanların kimlik bilgisini de jandarma ya da polise bildirmeli.

* Uzun dönem bir kiralama varsa (6 ay ve üzeri), bu defa Kat Mülkiyet Kanunu’na göre; tüm kiracıların kimlik bilgileri apartman ya da site yönetimine bildirilmek ve yasal ikamet kaydı yaptırılmak zorunda. Kısa dönem gibi komşulardan yüzde 100 onay şartı aranmaz. Eğer apartman düzenini, komşuluk hukukunu bozan bir durum varsa önce ev sahibine uyarıda bulunulur. Sorun düzelmezse, kat maliklerinin yarısından fazlası genel kurulu toplayarak evin satışını talep edebilir.

Haberin Devamı

* Bu tip kiralama yapacak vatandaşlar ise şunlara dikkat etmeli; Eğer evi ev sahibi değil, kiracıdan kiralıyorsa o kiracının alt kiralama hakkı olup olmadığını öğrenmeli. Ev sahibinden habersiz gizli bir kiralama varsa, siz düzenli ödeme de yapsanız ev sahibinin tahliye talebinden etkilenirsiniz. Ayrıca sözleşmeye doğrudan taraf olmazsanız, ev sahibi ve size evi kiralayan kiracının arasındaki tüm hukuki anlaşmazlıklardan olumsuz etkilenirsiniz. Eğer kişi ev sahibinden kiralama yapacaksa da mutlaka kira sözleşmesi yapmalı, sözlü bir anlaşma ile ödeme yapmamalı.”

KİMLER BU İŞİ YAPIYOR

* Kiraya vermek amacıyla ev alan ya da kiralayanlar,

* Ev sahibi olup ek gelir yaratmak isteyenler,

Haberin Devamı

* Kiracı olduğu halde, kullanmadığı odaları kazanca çevirmek isteyenler alt kiralama yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!