Kayısı ticarete ilaç olacak

Güncelleme Tarihi:

Kayısı ticarete ilaç olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2023 07:00

Depremin ardından 812 bin nüfuslu kentten 338 bin kişinin göç ettiğini söyleyen Malatya Valisi Hulusi Şahin, “Şehri tekrar yaşatmak için hızla konut yapmalıyız. Yeni şehir alanları 2. Ordu’nun kışlalarına yapılacak. Şu an ticaret büyük darbe aldı. Geçici dükkân yapımı çok önemli. Kayısı sezonunun gelmesi ve dükkân sayısının artmasıyla ticaret canlanacakır. Kayısı ilaç olacak” diye konuştu. Kentin iş insanları ise nitelikli eleman krizine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Depremin vurduğu kentlerde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken normale dönüş için yaraların sarılmasına yönelik adımlar atılıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de depremden etkilenen basın mensuplarına destek olmak için bir program başlattı. Programın ilk etabında Malatya’daki depremzede gazetecilere bilgisayar, fotoğraf makinesi ve telefon dağıtımı yapıldı. Program kapsamında bir grup gazeteciye kentteki son duruma ilişkin bilgi veren Malatya Valisi Hulusi Şahin, “Malatya’da bin 236 vatandaşımızı kaybettik. Çoğu ilk depremde vefat etti. İkinci depremde herkes dışarıda olduğu için can kaybı daha az oldu. 100 bine yakın konut yıkıldı. Yerine 100 bin konut yapacağız. Şu an 40 bin binayı da yıkmak için belirledik” dedi.

Kayısı ticarete ilaç olacak

Haberin Devamı

150 BİN KİŞİ 2 YIL KONTEYNERDE

Elazığ depremi sonrasında kentte belirlenen rezerv alanları ve tamamlanmış projeler sayesinde hızla yeni binaların temellerini atabildiklerini söyleyen Vali Şahin, “Ancak bu rezerv alanlar yetmiyor. O yüzden yeni konutların büyük bölümü 2. Ordu’ya ait arazilere kurulacak. Altay ve Akoğuz kışlalarını yeni konutlar için kullanacağız. 10 bin konutun ihalesi yapıldı. Yaza kadar 66 bine çıkacak bu. Ayrıca köylere de 20 bin ev yapıyoruz. 4 bin tanesinin temeli atıldı bile” ifadelerini kullandı. Kentte 57 konteyner kent yapıldığını söyleyen Vali Şahin, “Artık çadır talebi azaldı. Vatandaşlarımız konteyner istiyor. Çadır kentlerde 21 bin kişi, bireysel çadırlarda da 286 bin kişi konaklıyor. Malatya’da 150 bin kişi 2 yıl konteyner kentlerde yaşayacak. Şu an konteyner sayısı hızla artıyor” diye konuştu.

Kayısı ticarete ilaç olacak

TİCARET DE CANLANACAKTIR

Malatya’daki göçün de altını çizen Vali Şahin, “812 bin nüfusumuz vardı. 338 bin kişi depremin ardından göç etti. 38 bini geri geldi. Bayramdan sonra dönüşlerin hızlanacağını düşünüyoruz. Burası bir ticaret şehriydi ve kimse kalmadı. Geçici dükkânlar yaparak esnafa güç vereceğiz. Kayısı sezonunun gelmesiyle ticaret canlanacaktır. Kayısı bu şehrin ilacı. Biz de o zamana kadar geçici dükkanların büyük bölümünü tamamlarız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Vali Şahin kentte resmi rakamların çok üzerinde vefat yaşandığına dair iddialara ise, “Bu mümkün değil. İddialar asılsız. Bin 236 vefatımız var. 3 kişi için de kayıp başvurusu. Bir kafa derisi ve bir kol bulduk onların da sahiplerini bulmak için çalışıyoruz. Koca devlet bunu gizleyebilir mi?” dedi.

Kayısı ticarete ilaç olacak

TGC’DEN 100 GAZETECİYE EKİPMAN DESTEĞİ

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 33 gazeteci hayatını kaybederken çok sayıda gazetecinin de ofisi yıkıldı, ekipmanları zarar gördü. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de bir destek programı oluşturdu. Eczacıbaşı Holding ve Trendyol desteği ile oluşturulan program kapsamında 100 gazeteciye bilgisayar, fotoğraf makinesi ve telefon dağıtımı yapılıyor. TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş ve Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Aktaş’ın katılımı ile Malatyalı ve Adıyamanlı gazetecilere ekipmanları teslim edildi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Bu projenin ikinci adımı olarak da Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye’deki meslektaşlarımızın bu anlamdaki ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bu zor zamanlarda meslektaşlarımızla bir arada olmayı sürdüreceğiz” dedi. Ekipman desteği alan DHA Muhabiri Taha Ayhan da “İkinci depremde görev sırasında ekipmanlarım enkaz altında kaldı. Bu destek bize iyi bir moral oldu” diye konuşurken, Malatya Net Haber Gazetesi’nden Nevzat Kanar da “Evimiz, ofisimiz ve ekipmanlarımız gitti. Ciddi bir ekipman ihtiyacımız sürüyor. Ama bu destekler de bize iyi gelecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kayısı ticarete ilaç olacak

MİAD’DAN 474 KONTEYNERLİK KENT

Gazetecilerin Malatya ziyaretinde duraklardan biri de Malatyalı İş İnsanları Derneği’nin (MİAD) inşa ettirdiği ‘MİAD Konteyner KENT’oldu. MİAD Başkanı Yunus Akdaş, “Kalıcı konutlar yapılana kadar konteyner kentlerin varlığı çok önemli. Burada hayat varsa ticaret var. Şu an 354 konteynerin kurulumu tamamlandı, yaşam başladı. Sayı hızla 474’e ulaşacak ve biz buraya 405 konteyner tahsis etmiş olduk. Vatandaşlarımız çadıra göre çok daha iyi bir alanda geçici konaklamalarını yapabilecekler. Bu arada depremin ardından bu şehre katkılarından dolayı gazeteci hemşehrimiz Vahap Munyar’a da teşekkür ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kayısı ticarete ilaç olacak

‘YÜKSEK BİNALAR VE İMAR İZİNLERİ BİZİM SUÇUMUZ’

Yıkılan binaların yarısının 1999 yılı sonrası olduğunu anımsatan Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Yıkılan yeni binalardan kendimizi sorumlu tutmalıyız. Fazla kat imarı vermemiz bizim suçumuz, tarım arazilerine yapılan evler bizim suçumuz. Devletimiz gereğini yapacaktır. Ders çıkarmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Kayısı ticarete ilaç olacak

GÖÇ BİZİ ÇOK KAYGILANDIRIYOR

Malatya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise şunları söyledi:

Kayısı ticarete ilaç olacak

Haberin Devamı

“Verdiğimiz göç bizi kaygılandırıyor. Nitelikli işgücünü ve akademisyenleri başka illere gönderirsek Malatya’yı ayağa kaldıramayız. Buradaki girişimciler giderse dışarıdan girişimci getiremeyiz. Fabrikaları, hizmet sektörünü canlandırmak için hızla konutları, dükkânları ve ticarethaneleri yerine koymalıyız. Bunları yaparken şehrin ruhunu korumalıyız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!