‘Günlük evi acente kiralasın’

Güncelleme Tarihi:

‘Günlük evi acente kiralasın’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 07:00

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği’nin (AKTOB) gündeme taşıdığı, otellerdeki geceleme sayılarını düşüren, otellerin boş kalmasına neden olan günlük kiralık ev sorunu tartışmasına seyahat acenteleri de dahil oldu.

Haberin Devamı

Hürriyet’e konuşan Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Mehmet Gem, “Dünyanın her yerinde Airbnb var. En yakın rakiplerimizde de bu iş yapılıyor. Mesela İspanya’da bu yöntemi yoğun biçimde kullanıyor. Ama bizdeki sistem baştan sona yanlış” diye konuştu.

‘EMLAKÇI SİSTEMDEN ÇIKSIN’

Turizm amaçlı günlük ev kiralama sürecinin emlakçıların yetkisi dışında bırakılmasını öneren SAYD Başkanı Gem, şöyle devam etti: “İspanya’da 45 bin civarında Airbnb sistemine kayıtlı kullanıcı var. Bizde ise bu sayı 3-4 bin civarında. Biz kiralama yetkisinin tamamen seyahat acentelerine bırakılmasını istiyoruz. Yani emlakçılar sistemin dışında bırakılmalı. Bunu da öneri olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduk. Eğer emlakçılar elindeki portföy özel bir sistem kurularak acentelerin yönetimine bırakılırsa hem kayıt dışılık ortadan kalkar hem de güvenlik sorunu çözülür. Bu yöntem içinde herkes kiralık evi kimin tuttuğunu devletin ilgili birimlerine bildirmek zorunda kalır. Bu şartlarda otelciler de mutlu olur kamu da. Biz dünyadaki örnekleri bir rapor halinde ilgili makamlara sunduk. Umarım en kısa sürede bu konu sorun olmaktan çıkar.”

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günübirlik kiralama uygulamalarına dair açıklamalarda bulunmuş ve şu bilgileri aktarmıştı: “Biz bu konuda dünyadaki örneklere bakıyoruz. Dünyada nasılsa Türkiye’de de öyle olmalı. Günübirlik kiralama uygulamalarına karşı değiliz. Bu uygulamaları nasıl kendi içimize dahil ederiz? Ona bakıyoruz. Yeni düzenleme üzerinde hazırlıklarımız sürüyor. Yıl sonunda hazır olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!