‘Fındığın değerini korumak milli görev’

Güncelleme Tarihi:

‘Fındığın değerini korumak milli görev’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2022 07:00

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındığın değerini korumanın milli bir görev olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

“TMO daha hızlı ve daha fazla alım yapmalı, alım merkezlerini artırmalıdır” diyen Bayraktar, yerli firma ve yatırımcıları da fındıkta katma değeri yüksek ürünleri üretmeye ve yeni yatırımlar yapmaya davet etti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, fındıkta yaşanan son gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı. 2021 yılında Türkiye’nin fındık rekoltesinin 684 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Bayraktar, “500 bin üreticimiz canla başla, zorlu iklim ve doğa şartlarında Türkiye’nin stratejik öneme sahip ürünü olan fındığı üretmeye, ülkemize milyar dolarlık döviz girdisi sağlamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı. Fındık fiyatlarında birtakım spekülasyonlar yaşandığını iddia eden Bayraktar, “Malum çevreler yine harekete geçerek her yıl sergiledikleri oyunları, bu yıl da sergilemeye başladı. Spekülasyonlarla kaybeden üretici, tüccar ve ihracatçı oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bayraktar, şöyle devam etti: “Fındığın serbest piyasadaki fiyatını tekelci firma ve ona bağlı alıcılar belirliyor. Bu nedenle ülkemizin ihracat geliri artmıyor, aksine azalıyor.” Bir yabancı firmanın fındık piyasasına yaptığı baskılardan sadece çiftçilerin değil yerli tüccarların, sanayicilerin ve bazı ihracatçıların da rahatsız olduğunu duyduklarını söyleyen Bayraktar, “Bir firmanın piyasaya yaptığı baskılara dur denmesi gerekiyor. Devlet millet işbirliğiyle devlete hodri meydan çeken bu tekelleri kırmalıyız” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!