En çok domates ve karpuz tüketiyoruz

Güncelleme Tarihi:

En çok domates ve karpuz tüketiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2013 01:04

Türkiye'de sebze ve meyveler arasında en çok domates ve karpuz tüketiliyor.

Haberin Devamı

TÜİK verilerine göre her yıl üretilen 3,8 milyon ton civarındaki karpuzun 3,4 milyon tonu yurt içinde tüketiliyor. Bu da yıllık kişi başına tüketimin 45,2 kilogram olması anlamına geliyor. Karpuzun ardından Türk insanın en fazla tükettiği meyveler arasında sırasıyla üzüm, elma ve kavun geliyor.

Sebzede tercih domates

Sebze tüketimi açısından değerlendirildiğinde domates, kişi başına yıllık 114,5 kilogram ilk sırada yer alırken, 11 milyon ton olan bir yıllık domates üretiminin 9,5 milyon tonu yurt içinde değerlendiriliyor. Biber ve salatalık da en çok tüketilen sebzeler arasında bulunuyor

En az tüketilen mamullere bakıldığında Türkiye, fındık üretimi ve ihracatı konusunda dünyada söz sahibi olmasına karşın bu ürünü çok az tüketiyor. Yıllık kişi başı fındık tüketimi 1,2 kilogram seviyelerinde bulunuyor. Buna karşın ceviz, yıllık yaklaşık 3 kilogramla Türk insanın en çok tükettiği yemişler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Yılda 1,2 milyon tondan fazla çay üretilen ülkemizde kişi başı tüketim 13,8 kilogram seviyelerinde bulunuyor. Bir başka deyişle Türk insanının kuru çay tüketimi günde 40 grama yani 10 bardaktan fazlaya karşılık geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!