Domates haberleri sayfasında Domates hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 18202 Domates haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Domates, patlıcangiller ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir. Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı. Domates ABD'de ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirildi. Ama pek çok insan zehirli olduğuna inanarak yemeyi reddetti, ta ki 1900'e kadar. Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotldan alınmıştır.
Domates tohumu ekmek için belirli zamanlar bulunmaktadır. Bu zamanlar içerisinde ekilen domates tohumları, verimlilik açısından daha olumlu bir görüntü sergilemektedir. Beslenme ile ilgili farkındalık geliştikçe insanların kendi sebze ve meyvesini yetiştirmek şeklindeki istekleri de artmıştır. İşte domates de kolaylıkla yetiştirilebilir bir gıdadır. Balkonda saksılarda bile yetiştirmek mümkündür. Domates tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Domates tohumu nasıl saklanır? Domates tohumu nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DomatesSevgili lezzet sever dostlarım... Hiç şüphesiz domatesler, tezgahlara çıkmaya başladığı ilk andan itibaren kıpkırmızı görüntüsüyle iştah kabartır. Peki ya yemyeşili? Her yaz sonu olduğu gibi bu sonbahar da kısa bir süreliğine kendini gösteren yeşil domatesler, hasat edilmeye başlandı. Yeşil domatesler mutfaklarımızda her ne kadar genellikle turşu hazırlıkları için kullanılsa da ben bu kez size yemek önerisiyle geldim. Yeşil domatesin yemeğini bilenler kadar ilk defa duyanların olacağını biliyorum. Fakat mayhoş tada sahip yemeklerden keyif alanlardansanız bu tarifin vazgeçilmezleriniz arasına yerleşeceğine inanıyorum.
#Yeşil Domates YemeğiAntalya'da, 2020 yılında Nobel ödülü alan CRISPR/Cas9 teknolojisinden yola çıkan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) Ziraat Yüksek Mühendisi Kübra Yıldız, domatesin genetiğinde hastalıklara yol açan kısımları mutasyonla değiştirip hem dayanıklı hem de daha verimli hale getirdi.
#CRISPR/Cas9Domates salatadan çeşit çeşit yemek tarifine mutfakların olmaz olmaz sebzelerinden biri. Genellikle de kabukları soyularak tüketimi tercih ediliyor. Ancak domates kabuklarını çöpe atmak yerine farklı şekillerde değerlendirmek mümkün. Bunlardan biri de salça yapımında kullanmak. Peki domates kabuğundan salça nasıl yapılır, kaç dakika kaynatılır? İşte evde domates kabuğundan salça yapımının püf noktaları...
#DomatesGünümüzde birbirinden farklı yemekler yapılabilir. Yemeklerde kullanılan besinler de farklılık gösterir. Her sebze ve meyve zamanında yeniliyor. Bazı sebze ve meyveler ise kurutularak tüketilebilir. Domates nasıl kurutulur ve saklanır? Evde fırında, ipte ve güneşte çeri, armut ile dilimli domates kurutma nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#DomatesGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#Yazİstanbul Pendik'te bir markette, kasalarca domatesin çöpe döküldüğü görüntüler sosyal medyada yer aldı. Markette incelemelerde bulunan İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Markette yapılan denetimde, 20 ürünün fiyat etiket yönetmeliğine aykırı olduğu tespit edilmesi üzerine işletmeye idari para cezası uygulandığı ifade edildi.
#Pendikİstanbul Pendik'te bir markette, kasalarca domatesin çöpe döküldüğü görüntüler sosyal medyada yer aldı. Markette incelemelerde bulunan İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Markette yapılan denetimde, 20 ürünün fiyat etiket yönetmeliğine aykırı olduğu tespit edilmesi üzerine işletmeye idari para cezası uygulandığı ifade edildi.
#PendikSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ayaş domatesi için başvurulan coğrafi işaret sürecinin tamamlanmasının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yerini aldığını duyurdu. Bakan Kacır ayrıca, ' AB nezdinde 42 başvurumuzun daha inceleme süreçleri devam ediyor.' dedi.
#DomatesWilliam Alexander’ın ‘Dünyayı Değiştiren On Domates’ isimli kitabı bu çok sevilen malzemenin evrimini, çeşitlerini, pizza ve makarna gibi yemekler üzerindeki etkisini inceliyor, yerel tarımın desteklenmesine değiniyor. Gönül ister ki dünyadaki üretiminde üçüncü olan ülkemizden de böyle bir kitap çıksın...
#DomatesParmigiana di melanzane sevgim, her katmanında bir hikâye, her ısırıkta bir tutku keşfetmekle ilgili... Patlıcanın hafif kızartılması bu özel malzemenin doğal tatlılığını ortaya çıkarır. Ardından her bir patlıcan dilimi, yoğun bir domates sosu ve peynir çeşitleriyle kucaklaşır. Fırında pişerken evin içine yayılan mis gibi kokusuysa iştah kabartır.
#Parmigiana Di MelanzaneYeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıKastamonu’nun Tosya ilçesinde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tohumculukta ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirterek, “Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz. Böyle bir ülke durumundayız. İnşallah bizler Anadolu'nun bütün topraklarını da sertifikalı tohumlarla buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
#İbrahim YumaklıOrta Doğu mutfağının en popüler atıştırmalıklarından biridir ve genellikle iftar sofralarında veya özel günlerde servis edilir. Türkiye’de peynirli sigara böreği olarak da bilinen bu çıtır lezzet, farklı peynir karışımları ve ince yufka veya filo hamuru ile hazırlanabilir. Rakakat, dışı altın sarısı ve çıtır, içi ise erimiş peynir dolgusu ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakır.
#RakakatYazın habercisi ilkbahar aylarıyla birlikte selülit telaşı da başladı. Özellikle basen ve bacak bölgesinde oluşturduğu portakal kabuğu görünümüyle kadınların kâbusu olan selülitten kurtulmak mümkün mü? Birçok faktöre bağlı olarak gelişen bu cilt sağlığı sorunu için hangi tedavi yöntemleri kullanılıyor? Hadi gelin, bugün estetik kaygılarımızı yükselten bu sorundan nasıl kurtulacağımıza birlikte bir göz gezdirelim.
#SelülitSağlıklı görünmenin ilk kuralı sağlıklı bir cilde sahip olmaktan geçiyor. Cilt bakımı ise bunun en önemli ayaklarından biri… Ancak tek unsur bu değil. Doğru zamanda, doğru miktarda besinler tüketerek de cilt güzelliğinize katkıda bulunabilirsiniz. Yayımlanan yeni bir rapora göre, karotenoidlerin cildi daha güzel ve genç gösterdiği ortaya çıktı. Peki cilt bakımına katkıda bulunan ve cildi yenilemeye yardımcı olan besinler hangileri? Bu gıdaları ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Hangi tarifler etkili? Uzman Diyetisyen Büşra Şen ile mercek altına aldık.
#SağlıkŞebit yağlaması da denilen Kayseri yağlaması sofralarınıza hem besleyici hem doyurucu bir yöresel lezzet olarak konuk oluyor. Kendisine has olarak hazırlanan yufka, kıyma, salçalı sos ve yoğurt ile bütünlük sağlayan Kayseri yağlaması, tek başına bir öğün olarak kullanılabiliyor. Her iki yemekte de kıyma bulunurken kat kat açılan ve şebit adı verilen bazlamalar yağlamanın lezzetini ayrıştıran en önemli nokta oluyor. Peki, Kayseri yağlaması nasıl yapılır, malzemeleri neler? Evde pratik Kayseri yağlaması tarifi ve yapım aşamaları...
#Kayseri YağlamasıBolu kebabı tarifi akşam yemeği hazırlığında olan kişiler tarafından merak ediliyor. Patlıcanla yapılan lezzetli yöresel yemeklerimizden Bolu kebabı nasıl yapılır merak edenlere işte tarifin detayları...
#Bolu KebabıMakarna, kimimiz için pratik bir çözüm kimimiz için de adeta bir tutku. Öğrenci sofrasında da şölen sofrasında da yeri olan makarna, evde açılıp tazecik pişirildiğinde bambaşka bir mertebeye ulaşıyor. Siz de bu lezzeti tatmak için evde makarna yapmak için hazırlıklara başladıysanız, bu içeriğimizi mutlaka okumalısınız. İşte evde taze makarna yapımının püf noktaları…
#Evde Makarna Nasıl YapılırBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliMuhammara, bazı yörelerde acuka olarak da biliniyor. Kafkas mutfağına has bu nefis kahvaltılık kızarmış ekmek dilimleriyle ayrı bir güzel oluyor. Bu nefis sosu kahvaltılarınızda tercih edebileceğiniz gibi atıştırmalık ya da meze olarak da servis edebilirsiniz. Peki muhammara nasıl yapılır? İşte evde pratik muhammara tarifi...
#Muhammara TarifiAksaray, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile etkileyici bir şehrimiz. Kültür ve turizme önemli katkılar sunan Aksaray, gastronomi alanında da leziz yemekleri ile adından söz ettiriyor. Tarihi İpek Yolu'nun önemli noktalarından biri olan Aksaray, pek çok değerli medeniyetin izlerini taşırken yöresel yemekleri ile Anadolu mutfak kültürünün en güzel örneklerini gözler önüne seriyor. Peki Aksaray Yemekleri - Aksaray'da ne yenir ve neyi meşhur? Aksaray mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aksaray'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve kültürü ile önemli kentlerinden birisi Adıyaman. Tarihi olarak en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, ev sahipliği yaptığı pek çok değerli medeniyetin izlerini geçmişten günümüze yansıtabilmeyi başaran ender yerleşim yerlerindendir. Muhteşem doğası Nemrut Dağı'ndan Cendere Köprüsü'ne kadar görülmesi gereken yerleriyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti en güzel şekilde ağırlıyor. Bu güzelliklerden biri de zengin mutfağıdır. İşte Adıyaman Yemekleri - Adıyaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Adıyaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Adıyaman'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?MasterChef lazanya tarif izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Nefis bir İtalyan lezzeti olan kıymalı lazanya sofralarında değişik lezzet arayanların favori yemeklerinden biridir. Sizler de farklı bir lezzet denemek istiyorsanız, lazanya tarifimize göz atabilirsiniz. Peki, ev yapımı lazanya nasıl yapılır? İşte, lezzetli lazanya tarifi ve malzemeleri...
#LazanyaYılbaşı sofraları her zaman önemlidir ama bu yıl her zamankinden biraz daha önemli. Çünkü bu yıl koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamındaki kısıtlamalar nedeniyle neredeyse herkes yeni yılı evinde karşılayacak. Peki yılbaşı sofrasının yıldızı nedir? Tabii ki nar gibi kızarmış, çıtır çıtır bir hindi. Peki fırında hindi nasıl pişirilir? Hindi pişirirken hangi püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Tüm bu soruların cevapları için sizi içeriğimize alalım…
#Fırında Hindi Nasıl PişirilirPepino, kavuna benzeyen görümüyle dikkat çeken meyvelerden biri. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle de sağlığa faydalı. Türkiye'de de yetiştirilen pepino meyvesinin nasıl yendiği de merak ediliyor. Peki pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları
#Pepino NedirBarbunya yazın tazesiyle kışın da kurusuyla sofralarımızı süsleyen en nefis bakliyatlardan. Aynı zamanda meze olarak da tüketilebilen barbunya pilakinin yapılışı ise çok kolay. İçine havuç ve patates de ekleyerek lezzetine lezzet katabileceğiniz zeytinyağlı barbunya pilaki nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, sizi içeriğimize alalım. İşte püf noktaları eşliğinde yılbaşı sofranıza da çok yakışacak barbunya pilaki tarifi…
#BarbunyaDeniz ürünlerinin besin değeri bakımından yaşamımızdaki yeri büyüktür. Özellikle de balık tüketimi bazı vitamin, mineral ve besinlerin insan vücuduna alınmasında katkısı eşsizdir. Bu sebepten dolayı balık besini tüketimine önem verilmektedir. Sular o kadar geniş alanlardan oluşmakta ki içerisinde birbirinden farklı canlıyı barındırmaktadır. Bu canlılardan bazılarını süs balığı olarak akvaryumlarda beslesek de bazılarını yiyecek olarak tüketmekteyiz. Melanur balığı nedir, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararı var mıdır, özellikleri nelerdir, eti yenir mi, besin değerleri nedir, türleri var mıdır detayları ile derledik.