BDDK Hollandalı Rabobank’a vize verdi

Güncelleme Tarihi:

BDDK Hollandalı Rabobank’a vize verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2013 01:54

Türkiye’de 2001 yılından beri temsilciliği bulunan Hollandalı Rabobank, 300 milyon dolar sermayeli banka kurmak için lisans aldı.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Hollandalı Rabobank’a Türkiye’de 300 milyon dolar sermayeli banka kurması için mevduat bankacılığı lisansı verdi. Böylece 2001 yılında açtığı temsilcilik ofisinin ardından Türkiye pazarına girme stratejisini banka satın alma veya sıfırdan bankacılık lisansı alma konusundaki çabalarıyla ortaya koyan Rabobank’ın 10 yıllık hayali gerçekleşmiş oldu. Hollanda’da, Türkiye’nin Ziraat Bankası gibi tarımsal faaliyetlerin finansmanıyla öne çıkan Rabobank, 2005 yılında Şekerbank’ın hisselerini almak üzere anlaşmış ancak fiyat anlaşmazlığı nedeniyle son anda masadan kalkmıştı. Türkiye’nin 50’inci bankası olarak kurulacak bankanın kurucu hakim ortağı yüzde 96 pay oranı ile Rabobank International Holding B.V. olacak.

CEO’SU BİZZAT İLGİLENDİ


Rabobank’ın CEO’su Piet Moerland’ın lisans alımı çalışmalarını bizzat yürüttüğü, Ankara’da BDDK’yı ziyaret ettiği belirtildi. 114 yıl önce Hollanda’da kurulan iki ayrı tarım kooperatifinin birleşmesiyle ortaya çıkan Rabobank, Türkiye’nin hızlı büyüme potansiyeli ve tarım sektörünün giderek önem kazanmasından dolayı bu pazara ilgi duyuyor. Rabobank’ın tarım ve gıda alanında bankacılık sektörüne rekabet getirmesi bekleniyor.

ŞUBE SATIN ALABALİR

The Banker dergisine göre aktif büyüklük açısından dünyanın en büyük 26. Bankası olan Rabobank’ın lisans görüşmeleri 2011 yılına kadar gidiyor. Rabobank’ın bu süreçte satışı söz konusu olan Adabank’la da ilgilendi. Ancak BDDK yetkililerinin Adabank’ı satın alsa bile 300 milyon dolar sermaye şartını yerine getirmek için bankaya ekstra sermaye koymaları gerektiği yönündeki telkinlerinin ardından sıfırdan lisans almaya odaklandıkları gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı

26’ncı büyük banka 60 bin çalışanı var

2012’de aktif büyüklüğü 752.4 milyar Euro’ya ulaşan Rabobank’ın kredi büyüklüğü 458 milyar Euro. 2011’de 2.6 milyar Euro kâr açıklayan banka, 2012’de Euro krizinin de etkileriyle yüzde 20 oranında daha düşük kâr açıkladı. 2012 kârı 2.1 milyar Euro olan Rabobank, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 13.2 olarak gerçekleşti. Bankanın çalışan sayısı ise 2012 itibariyle 60 bini buluyor.

Haberin Devamı

Şeker ve Ada olmadı

ŞEKERBANK’ı almaktan fiyat anlaşmazlığı nedeni ile son anda vazgeçen Hollandalı bankacılık devi Rabobank, kaçırdığı Türkiye trenine bu kez sıfırdan banka kurarak yeniden binmiş oldu. Rabobank daha önce Türkiye’nin gündemine 2005 yılında Şekerbank’ın yüzde 51’ini 340 milyon TL’ye satın almasıyla gelmiş ancak bu anlaşma daha sonra bu anlaşmadan vazgeçilmişti. Bankanın daha sonra Türkiye pazarına girme çabaları sırasında Adabank’la da ilgilendi ancak daha sonra bundan da vezgeçtiği öğrenildi.

Devlerin ilgisi sürüyor

GELİŞMİŞ ülke bankaları iflaslar, devlet yardımları ve küçülmeleriyle gündeme gelirken, Türk bankacılık sektörü, sağlam duruşuyla dikkat çekti. Son olarak Katar Commercial Bank’ın ABank’ın yüzde 80’inini alarak girdiği Türkiye pazarına geçen yıl da Rusya’nın en büyük bankası Sberbank Denizbank’ı alarak girmişti. BDDK’nın son lisans verdiği banka ise, Lübnanlı Bank Audi Grubu’nun kurduğu Odeabank oldu. BDDK, aralık ayında da Japon “The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ”ye de 300 milyon dolar sermayeli banka kurma izni vermişti.

Haberin Devamı

hguler@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!