Bakan Tekin: Deprem sebebiyle bin 583 okul yeniden yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Tekin: Deprem sebebiyle bin 583 okul yeniden yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2023 13:41

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Deprem konusunda yapı stokumuzun neredeyse tamamının tahkik ve tetkik işlemlerini gerçekleştirdik. 3 bin 632 okulda güçlendirme işlemi yaptık. Bin 583 okul deprem sebebiyle yıkılıp yeniden yapılmış durumda" dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İl Değerlendirme Toplantısı'na katılmak üzere Tekirdağ’a gitti. Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Tekin, şunları söyledi:

“Türkiye'de 20 milyon öğrencinin bulunuyor. 1 milyona yakın öğretmenimiz ve 76 binin üzerinde de kurumumuz var. Böyle baktığımızda koskoca bir teşkilat. Bu teşkilatın da kendi içerisinde yönetilmesiyle ilgili hızlı karar alınması gereken ve sık sık kararların revize edilmesi gereken bir süreç yaşıyoruz. Bu süreci doğru yönetmek adına taşra teşkilatlarımızla sürekli irtibat halindeyiz. 2002 yılında Türkiye'de 367 bin 145 derslik vardı. Bunlardan bir kısmı daha sonrası süreçte yıkılıp, yeniden yapıldığını da varsayarsak 300 binin altında bir derslikle karşı karşıyayız. Ama şu an bizim Türkiye genelinde 742 bin 323 dersliğimiz var. Son 20 yılda derslik stokumuz 2,5 kat arttı. Aynı göstergeler öğretmen açısından da geçerli. Dolayısıyla son 20 yılda eğitime yapılan yatırımlar dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Haberin Devamı

SÜREKLİ REVİZE DİYORUZ
Eğitim dinamik bir süreç. Talep ve beklentiler sürekli yenileniyor. Revizeler de yapılıyor. Özellikle Türkiye'de 2000 yılından önce yapılan tüm binalarda deprem mevzuatına göre yapılmadığı için bazı sorunlar bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2000 öncesi yapı stokumuzun neredeyse tamamının Türkiye genelinde tahkik işlemlerini yaptık. 2013'ten itibaren özellikle bunlardan da ihtiyaç duyulanların güçlendirme işlemlerini yaklaşık 3 bin 602 okulda güçlendirme yapmışız. Türkiye genelinde  bin 583 okul, deprem sebebi ile yıkılıp yeniden yapılmış durumda. Tekirdağ özeline geldiğimizde de burada tahkiki yapılan okul sayısı 252, bunlardan 118 tanesinde güçlendirme işlemi yapılmış, 64 tanesinin de yıkılıp yapılması gereken okul. Bunlardan 48 tanesi de yapılmış durumda. Dolayısıyla bu da bizim üzerinde çalıştığımız durumlardan bir tanesi.

TEKİRDAĞ’DA 10 BİN DERSLİK
Tekirdağ eğitim açısından çok büyük bir potansiyele sahip. Tekirdağ genelinde toplam 13 bin 391 öğretmenimiz, 213 bin öğrencimiz var. Tekirdağ'daki eğitim ile ilgili sadece öğrenci ve öğretmen profili üzerinden baktığımızda, ortalama bir Anadolu ili büyüklüğünde bir kitleden bahsediyoruz. Devasa bir büyüklük. Derslik sayımız itibarıyla baktığımızda 7 bin 982 derslik. Bitecekler ile 2023 yılı sonu itibarıyla, buradaki derslik rakamı 9 bin 991. 2002 rakamı üzerinden baktığımızda da Tekirdağ'da 3 bin 238 derslik var. Şu an itibarıyla 10 bine yakın dersliğimiz var. Bu da bizim açımızdan önemli bir gösterge.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!