Asgari ücrette önemli gelişme! Erdoğan'dan kritik yanıt

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2022 12:05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında "Büyük ihtimalle yarın, asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız" ifadesini kullandı. Enflasyon için de açıklama yapan Erdoğan "Ülkemizin hedeflerine ulaşmasının önünde, enflasyonu hızla belirlediğimiz seviyelere düşürme dışında bir engel kalmamıştır. İnşallah önümüzdeki aylarda enflasyonun adeta tepe taklak aşağıya ineceğine beraber şahit olacağız" dedi.

Haberin Devamı

Asgari ücrete ilişkin görüşmeler devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Bugün asgari ücret açıklaması olur mu?" sorusuna, "Oturup değerlendirir, hayırlı bir adım atarız" yanıtı verdi. AK Parti grup toplantısında konuşan Erdoğan "Büyük ihtimalle yarın, asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp, onu da yoluna koymuş olacağız. Aynı şekilde süreci devam eden konuları da sonuçlandıracak adımları atmaya devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

"BİZİM SIRTIMIZDA KÜFE VAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısındaki konuşmasının ardından çıkışta gazetecilerin asgari ücrete ilişkin sorularını cevapladı. Erdoğan, "İşçi tarafının asgari ücretin 9 bin lira olması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Bakanımla, İşveren Sendikası Başkanıyla otururuz, konuşuruz, değerlendirmemizi yaparız. İnşallah hayırlı bir adım atarız, neticeye varırız. Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor; ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe. Bunların hepsini düşüneceğiz; eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan bütün altyapı üstyapı sorunlarına kadar bunlar bir şeyle yapılacak değil mi? Tabii sırtında küfe olmayanlar bol bol atıp tutuyor" diye konuştu"

Haberin Devamı

"ENFLASYONU HIZLA DÜŞÜRMENİN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI"

Erdoğan "Yılbaşından itibaren işçi, memur ve emekli maaşlarına yapılacak artışların, fırsatçıların aç gözlülüğü sebebiyle kısa sürede eriyip gitmesine rıza gösteremeyiz. Artık hep birlikte önceliği milletçe ortak geleceğe vermek mecburiyetindeyiz. Ülkemizin hedeflerine ulaşmasının önünde, enflasyonu hızla belirlediğimiz seviyelere düşürme dışında bir engel kalmamıştır. İnşallah önümüzdeki aylarda enflasyonun adeta tepe taklak aşağıya ineceğine beraber şahit olacağız" dedi.

FAİZ MESAJI

Yatırım için faiz indirildiğini söyleyen Erdoğan "Merkez Bankası’nın yüzde 9 seviyesine indirdiği faiz oranı; niye yüzde 9? Burası önemli. İstiyoruz ki yatırımcı yatırım yapsın. 2’de bir ağlamasın. ‘Faizler yüksek’ demesin. Buyur işte. Bak yüzde 9. Hadi yatırım yap" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Türkiye yıl sonu itibarıyla ben inanıyorum ki yüzde 4-5 gibi bir büyümeyle bu yılı kapatacak" dedi.

Haberin Devamı

BAKAN BİLGİN: GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret görüşmelerine ilişkin olarak "Tarih henüz belli değil, görüşmeler devam ediyor, maalesef dün sonuç alınamadı" dedi.

Son toplantı dün gerçekleşmiş ve masada bir uzlaşı çıkmamıştı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay "40 senedir araştırma yapılıyor. Yoksulluk, açlık bununla ilgili. Uzman arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Ayın 1'inde açlık sınırı 7785 lira, yoksulluk 10 bin lira. Türk-İş'in teklifi 9 bin lira" dedi.

SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı 7 Aralık’ta, ikincisi 14 Aralık’ta yapılmıştı. Üçüncü toplantı için ise ilk olarak 21 Aralık tarihi öngörülmüş ancak tarih 20 Aralık’a (dün) alınmıştı. Komisyon görüşmelerde işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) hükümeti ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsil ediyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın çağrısıyla her an toplanabiliyor. Daha önce komisyon dışında, Bakanların tarafların başkanlarıyla veya Cumhurbaşkanı’nın tarafların üst yöneticilerini iknasıyla da görüşmelerde sonuca ulaşılmıştı. Asgari ücret, şu anda bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!