Antep baklavasına AB tescili

Güncelleme Tarihi:

Antep baklavasına AB tescili
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2013 16:09

GSO Başkanı Konukoğlu: "Başvurumuzun olumlu bulunması, Avrupa'da büyük bir başarımızdır. Gaziantep olarak farkımızı gösterdik. Ülkelerin, şehirlerin gelişmesi markalar ile olur. Markalarınızı ve değerlerinizi bir başkasına kaptırmamanız gerekir" dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, Antep baklavasının AB'de tesciline ilişkin başvurularının olumlu bulunmasının Avrupa'da büyük bir başarıları olduğunu, Gaziantep olarak farklarını gösterdiklerini belirtti.

Konukoğlu, yazılı açıklamasında, Gaziantep'in baklavayla özdeşleşen bir kent olduğunu, şehirde baklava imalatının asırlardır dededen toruna geçtiğini, Türkiye'nin en eski ve meşhur baklava ustalarının Gaziantepli olduğunu kaydetti.

GSO olarak Türkiye'de "Antep Baklavası"nın üretim metodu, Antep fıstığı, şerbetine kadar tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescilini aldıklarını, uluslararası tescil için de hemen harekete geçtiklerini anımsatan Konukoğlu, şunları kaydetti.

"O günden bugüne uzun ve yorucu bir yolculuğun sonunda 8 Ağustos'ta AB Resmi Gazetesi'nde baklavanın 'Antep Baklavası' olarak tescili yayınlanmış durumda. 3 aylık itiraz sürecinin tamamlanmasının ardından belgemizi almış olacağız. Başvurumuzun olumlu bulunması, Avrupa'da elde ettiğimiz büyük bir başarıdır. AB'ye girmek için bu kadar uğraşıyoruz, biz Gaziantep olarak gaziliğimizi, farkımızı gösterdik. Tescil sürecinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım."

Haberin Devamı

Markalı ürünlerin önemi

Konukoğlu, baklavanın ABD'den Avrupa ülkelerine, Rusya'dan Asya ülkelerine kadar birçok ülkeye ihraç edildiğine dikkati çekti. Yerel ürünlerin markalaşmasının önemine vurgu yapan Konukoğlu, hızla büyüyen Gaziantep'in de markalaşma yoluna girdiğini aktardı.

Markalı ürünlerin ekonomik getirisinin daha fazla olacağını ifade eden Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyada birçok ürünün fiyatlandırmasına, değerlendirmesine baktığımız zaman markaların her zaman bir adım önde olduğunu ve çok daha farklı bir yapıya sahip olduğunu görürüz. Ülkelerin, şehirlerin gelişmesi markalar ile olur. Markalarınızı ve değerlerinizi bir başkasına kaptırmamanız gerekir. Yöresel özellik taşıyan ürünlere sahip çıkmamız gerekir. Baklavanın ardından mutlaka Gaziantep'e özel olan ürünlerimizin de tescillerini zaman içinde gerçekleştirmeye çalışacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!