Fed kararı öncesinde altın fiyatlarında son durum...

Güncelleme Tarihi:

Fed kararı öncesinde altın fiyatlarında son durum...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2021 08:10

Fed'in bu akşam açıklayacağı faiz kararı öncesinde altın fiyatlarında düşüş görülüyor. Fed'in faizi sabit tutacağı beklentisi oluşurken Fed Başkanı Powell'ın şahin açıklamalarda bulunması bekleniyor. Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanı Eda Karadağ altın fiyatları üzerindeki son gelişmeleri ve olası senaryoları hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Küresel ekonomiler enflasyonla mücadele etmenin yollarını arıyor. Merkez bankaları faiz artırımına giderek enflasyonunun önünü kesmeye çalışırken bir yandan da ABD Merkez Bankası Fed'in alacağı aksiyonlar büyük önem arz ediyor. Fed kritik faiz kararını saat 22:00'da açıklayacak.

Altın fiyatları da Fed'den gelecek sinyallere göre yön bulacak. Fed geçtiğimiz aylarda tahvil alımlarını azaltmaya başladı ve sonraki aşamasının da faiz artırımı olacağı sinyalini vermişti.

Fed'in faiz artırmı yapması durumunda piyasadaki doların azalacak olmasından dolayı dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya başlayacak. Dolardaki değer kazancıyla birlikte altın tarafında satışların görülmesi bekleniyor.

Ons altın güne 1771 dolar seviyesinden başladı. Gün içinde en düşük 1766 dolar, en yüksek de 1774 dolar seviyesi görüldü. Saat 14.42 itibarıyla ons altın yatay seyirde ve 1768 dolar seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Gram altın ise güne 819.8 liradan başladı. Gün içinde en düşük 817.57 lira, en yüksek de 833.47 lira seviyesini gördü. Şu dakikalarda ise, gram altın 828.88 liradan alıcı buluyor.

ALTININ KADERİ FED’E BAĞLI
Eda Karadağ – Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı

Fed kararı öncesinde altın fiyatlarında son durum...

Ons altında kararsız seyirler devam ediyor. Omicron varyantı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) şahinleşme ihtimali ve enflasyonist endişeler, altında da yön arayışının sürmesine neden oluyor. Geçtiğimiz haftalarda, Omicron varyantının tespit edilmesiyle piyasalarda risk iştahının zayıflaması, altının da yukarı yönlü hareketini destekleyerek 1800 dolar üzerinde seyretmesini sağlamıştı. Ancak piyasalarda oluşan panik havası yerini sakinliğe bırakınca, altında kazançlarını geri verdi.

Pfizer/BioNTech tarafından yapılan açıklamada, aşının üçüncü dozunun varyanta karşı etkili olduğunu belirtmesi, senaryoları değiştirdi ve altında ivme kaybı başladı. Bu gelişmeler sonrasında altında bir süredir 1760-1800 dolar aralığında oldukça yatay bir seyir izleniyor. Fed Başkanı Powell, geçenlerde yapmış olduğu bir açıklamasında, enflasyondaki yükselişin geçici olmadığını ve varlık alım azaltılmasının daha erken sonlanabileceğini, bunu aralık ayındaki toplantılarında değerlendireceklerini belirtmişti. Powell’dan gelen bu mesaj, 2022 yılında Fed’in erken faiz artışına başlayacağına dair görüşleri desteklediği gibi altın üzerinde de baskı yarattı. Doların güçlenmesi, altının aşağı yönlü zayıf bir seyir izlemesine neden oldu.

Haberin Devamı

Sonunda beklenen aralık toplantısı bugün Türkiye saati ile (TSİ) 22:00’da sonlanacak ve karar açıklanacak. Aynı zamanda, Fed bu yılın ekonomik projeksiyonlarını da yayınlayacak. Karara dair bir sürpriz beklenmiyor. Tahvil alım programının erken biteceği bu toplantıda kesinleşirse ve noktasal grafiklerde komitenin 2022 yılı için faiz öngörüsünde artış gözlemlenirse, bu durumda küresel piyasalarda dolar güçlenmeye başlayabilir. Olası böyle bir senaryoda da, ons altında ivme kaybı sürebilir. Karar sonrası gözler Fed Başkanı Powell’da olacak. TSİ 22:30’da Powell tarafından verilecek mesajlar piyasalardaki oynaklığın daha artmasına neden olabilir.

Kısacası, altının kaderi bugün Fed’e bağlı. Ons altın için izlediğim seviyeler; aşağıda 1720 dolar ve yukarıda 1835 dolar olarak bulunuyor. Altın bir süredir bu aralıkta ve kasım ayında sınırlı da olsa 1835 dolar üzerine doğru yükseldi ancak sonrasında yeniden bu seviyenin altına doğru sarktı. Dolayısıyla ons altında yeni bir yönden bahsedebilmek için 1720-1835 dolar aralığını bir şekilde bozması gerekiyor. Bu aralığın dışına çıkmadığı sürece altında kararsız seyirlerin devam etmesi beklenebilir. Bugün verilecek mesajlar, altında zayıf seyre neden olur ve 1720 dolar desteği kırılırsa bir sonraki kritik destek 1675 dolar seviyesi olarak izlenebilir. Ancak 1720 dolar üzerinde seyirler korundukça satışların sınırlı kalması da muhtemel. Buna karşın, yukarıda 1835 dolar direnç noktası olarak görülüyor ve bu direncin üzerinde kapanışlar yeniden yükselişin başladığını gösterebilir. Altında böyle bir yükseliş içinde bugün güvercin bir Fed karşımıza çıkmalı. Piyasalarda pek güvercin tonda bir Fed beklemediği için altında olası yukarı yönlü tepkilerin bir süre daha geçici olmasını bekleyebiliriz. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!