Yeni yüzünü ilk kez televizyonda gördü

Güncelleme Tarihi:

Yeni yüzünü ilk kez televizyonda gördü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2012 11:57

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, 37 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzünün nakledildiği Uğur Acar'ın 19 yaşına göre farklı bir cilt yapısı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

AKDENİZ Üniversitesi’nde (AÜ) Türkiye’nin ilk yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar, yüzünü ilk kez ameliyat sonrası 6’ncı günde televizyonda haberleri izlerken gördü. Hastanın kendisiyle ilgili haberleri izlediğini belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, "Aslında bir miktar gözden kaçmış. Bir iki tane izlemiş, onun tepkisini ölçmeye çalıştım. Sorun yok" dedi. 

AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Türkiye’nin ilk yüz ve aynı donörden alınan çift kol nakil ameliyatlarının sonrası kritik 10 günün yarısı tamamlandı. Ameliyat sonrası 6’ncı günde düzenlediği basın toplantısında yaklaşık 11 saat süren ameliyatları gerçekleştiren ekibin başkanı Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, "Yüz naklinde çok büyük bir basamağı geçmiş durumdayız" dedi.

Uğur Acar’ın kendisiyle açık ve net şekilde anlaşılabildiğini kaydeden Prof. Dr. Özkan, Uğur Acar’ın kendisi hakkındaki televizyondaki haberleri takip ettiğini söyledi. Prof. Dr. Özkan, Acar’ın yüzünü henüz yakından görmediğini belirtirken, "Yüzünü görmek istiyor mu?" sorusuna, "Aslında bir miktar gözden kaçmış. Ama istiyor. Çok soğukkanlılıkla izliyor. Bir iki tane izlemiş, onun tepkisini ölçmeye çalıştım. Sorun yok. ’Bize bir iki gün müsaade et’ dedik. O da olgunlukla karşılıyor. 2- 3 gün sonra rahatlıkla serbest bırakacağız artık" diye konuştu.

20-25 YAŞLARINDA GÖSTERİR

Prof. Dr. Özkan, hastanın yüzüne dokunmasına izin vermediklerini, zaten dokunsa da hissedemeyeceğini belirterek, hissizliğin 3 aydan önce tamamlanmayacağını aktardı. Prof. Dr. Ömer Özkan, Uğur Acar’ın ameliyat sonrası kaç yaşında görüneceğine ilişkin bir soruya ise "Yaş en fazla 20- 25 olur. Zaten küçük görünüyordu. Olgun bir görünümü olur. 1 yılın sonunda bunu anlayacağız. Gerekirse buna müdahale ederiz" dedi.

AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki bir diğer hasta çift kol nakli olan Atilla Kavdır’ın halen yoğun bakımda tutulduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, "Düne göre daha iyi olmakla birlikte yoğun bakımda. Önemli olan bir önceki günden daha iyi durumda olmak. İlaçlarla ilgili problemleri, enfeksiyon riskleri olmasın diye atlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

YENİ YÜZÜ 37 YAŞINDA OLACAK

Haberin Devamı

Dünyanın ilk rahim nakli ile Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Uğur Acar'ın sağlık durumunu değerlendirdi.

Haberin Devamı

Uşak'ta ailesi tarafından organları bağışlanan 37 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzünün nakledildiği Uğur Acar'daki ödemin inmeye başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, hastanın çay, çorba, süt ve meyve suyu içtiğini, yakında katı gıdalarla beslenmeye başlayabileceğini söyledi.

Uğur Acar'ın odasında televizyon izlediğini belirten Özkan, hastalarından kendisini görebileceği haber programlarından uzak durmasını istediklerini ifade etti. Özkan, “(Herşey yolunda, çok iyiyim) diyor. Ayağa bile kalkabilir ama biz izin vermiyoruz” dedi.

İLK ALTI AY MİMİĞİ, SICAK-SOĞUK ALGISI VE KAŞINTISI OLMAYACAK

Uğur'un 'boğuk ama yanına yaklaşıldığında anlaşılacak' şekilde konuştuğunu söyleyen Özkan, genç adamın bundan sonraki 6 ay da bu şekilde konuşacağını belirtti. Uğur Acar'ın ilk 6 ay hiçbir mimiği, soğuk-sıcak algısı ve kaşıntısı olmayacağını bildiren Özkan, 1 yıl sonra mimiklerin belirgin hale geleceğini söyledi.
Uğur Acar'ın vücudunun 10 günden sonra yeni yüzü reddetmeye çalışacağını ifade eden Özkan, ilaçlarla bunu baskılamaya çalıştıklarını vurguladı. Özellikle ilk yılın çok önemli olduğuna işaret eden Özkan, “Bu tehdit bir yıl boyunca devam edecek. Uğur'u bir yıl yakından takip edeceğiz. Çünkü bir yıl riskli. Dünyada reddedilmeyen yüz yok. Ama ilaçlarla bu durumla başa çıkılmış” dedi.

'UĞUR ÇOK SOĞUKKANLI'

Haberin Devamı

Uğur Acar'ın çok mantıklı bir insan olduğunu, nakil öncesi ve sonrasında çok soğukkanlı davrandığını belirten Özkan, kendisinin bile ameliyattan önce çok daha heyecan duyduğunu söyledi. Özkan, “40 günlükten itibaren yüzünün olmamasının verdiği rahatsızlıktan dolayı sanırım ameliyata çok hazırmış. Hala da çok rahat. O kadar rahat ki sanki başkası ameliyat olmuş gibi” diye konuştu.
Uğur'a 'çok iyi görünüyorsun' dediğini anlatan Özkan, onun da 'sen daha iyi görünüyorsun' diye espri yaptığını kaydetti.

YÜZÜ DAHA YAŞLI OLACAK

AA muhabirinin, donörün yaşının 37 olmasının Uğur'un yüzünde nasıl bir fark yaratacağıyla ilgili sorusu üzerine Özkan, “Elbette 19 yaşına göre farklı bir cilt olacak. Biraz daha yaşlı olacak ama onu hep beraber göreceğiz zaten” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özkan, beklemedikleri kadar yaşlı olması durumunda, Uğur'a estetik operasyon uygulanabileceğini, ancak böyle bir duruma şimdilik ihtimal vermediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dünya literatüründe yüz nakli için alıcı ve verici arasında istenen aralığın 15 yaş olduğuna dikkati çeken Özkan, Uğur'a bu kritere uygun nakil yapıldığını kaydetti.
Özkan, “Uğur'un yüzü kendisinden erken mi yaşlanacak” sorusunu ise, “19 yaşındaki gibi elbette ki olmayacak. Biraz daha önde gidecek gibi duruyor ama bunu hep beraber göreceğiz. Yüz nakli dünyada bile 5-6 yıllık bir ameliyat. Çok yeni olduğu için elimizde veriler yok. O yüzden hep beraber göreceğiz” dedi.
Ameliyat sırasında kendisinin de çok heyecanlandığını vurgulayan Özkan, şunları söyledi:

“Ben hiç öyle olacağını tahmin etmemiştim. Yüz nakli değilse de yüzde bir sürü ameliyat yaptık. Aramızda hep konuşuyoruz. Yüz nakliyle ilgili kongreleri, makaleleri takip ediyorsunuz, öncesini, sonrasını görüyorsunuz. Fransa'da nakil yapılan hastaları gördük. Bir şeylerin değişeceğini biliyorsunuz ama bu kadar radikal değişeceğini bilmiyordum. Bu kadar donöre benzeyeceğini... Çok ürperdik orada. O duyguyu anlatmak mümkün değil. Hem mutluluk hem şaşkınlık.”

Haberin Devamı

HAFTAYA TRAŞ OLABİLİR

Prof. Dr. Ömer Özkan da, Uğur ile sürekli konuştuklarını ve hastanın sıvı gıdalarla beslendiğini ifade etti. Uğur'un sakallarının da çıkmaya başladığını vurgulayan Özkan, “Eski vericide nasılsa, alıcıda da o şekilde sakallar çıkacak. 1-2 hafta sonra tıraş etmek gerekir. Kendisi isteyecektir zaten. Sakalları uzuyor” dedi.

Yrd. Doç. Özlenen Özkan da, Uğur'un ilk tıraşının yüzünde herhangi bir çizik oluşmasına riskine karşın profesyonel biri tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!