Yapay zekalı mesaj savaşı

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekalı mesaj savaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2016 20:27

Yaklaşık 6 yıl önce hayatımıza giren mesajlaşma uygulamaları, artık sadece mesajlaşma için kullanılmıyor. Bilgi alma merkezi olarak da kullanılmaya başlanan mesajlaşma uygulamalarında, artık yapay zekâlı asistanlar da kullanıcılara hizmet veriyor. Bunun son örneği de Google’ın yeni mesajlaşma uygulaması Allo ile geldi.

Haberin Devamı

AKILLI telefonlarla beraber hayatımıza birçok yenilik geldi. Ama en önemlisi de mesajlaşma uygulamalarıyla yaşandı. 2010’dan itibaren kullanıcılara sunulan bu uygulamalar, ilk zamanlarda ‘ücretsiz’ mesajlaşma imkanı verdiği için tercih ediliyordu. Asıl önemli olan mesajlaşmaların artık zenginleşmesiydi. Fotoğraf, video, konum ve kişi paylaşma gibi özellikler mesajlaşma konusunda yepyeni bir deneyimi getirdi. 2015 yılı eMarketer verilerine göre mesajlaşma uygulamalarıyla ayda ortalama 1.4 milyar adet mesaj gönderildi. 2018’de 2 milyarı geçmesi bekleniyor. Ancak bu kullanım buz dağının görünen kısmı. Paylaşılan bilgilere göre akıllı telefon sahipleri arasında mesajlaşma uygulamalarının kullanım oranı yüzde 62 civarında. Bu da mesajlaşma uygulamalarıyla yaratılacak trafiğin katlanarak büyüyeceği anlamına geliyor. Teknoloji şirketleri ise mesajlaşma uygulamaları üzerine yatırımlarına hızla devam ediyor. WhatsApp, bu alanda en köklü isimlerden biri olsa da ‘Viber’ ve ‘Tango’ gibi rakipleri de var. İletişim operatörü Turkcell’in geliştirdiği ‘BiP’ uygulaması da Türkiye’deki kullanıcılar arasında popüler seçenekler arasında yer alıyor. Önceki gün ise Google bir hamle yaparak ‘Allo’ uygulamasını Türkiye’deki kullanıcılara sundu. Diğer uygulamalardan farklı olarak ‘akıllı özelliklere’ sahip olan Allo, mesajlaşma pazarının önümüzdeki dönemde birçok yeniliğe sahne olacağının habercisi. 

Haberin Devamı

ALLO YAPAY ZEKÂ ELİNİZİN ALTINDA

YATIRIMLARINI yapay zeka ve öğrenen makineler (machine learning) üzerine gerçekleştiren Google, bu deneyimini mesajlaşma uygulamasına taşıdı. Google’a danışmak istediğiniz konu, ‘@google’ yazarak gönderiliyor ve Google Assistant size yardımcı oluyor. Örneğin, “@google İstanbul’dan İzmir’e uçuş saatleri” yazdığınızda arkadaşınızla mesajlaştığınız ekrana uçuş saatleri geliyor. Uygulamadan uçak bileti satın alınabiliyor.

BİLGİ ALMA MERKEZİ

Turkcell’in mesajlaşma uygulaması BiP bu yıl yenilendi ve birçok özellik eklendi. ’Keşfet’ bölümü eklenen BiP, bir bilgi alma merkezi olarak da çalışıyor. BiP’de özel haber kanallarının yanı sıra şirketlerin de kanalları bulunuyor. Hürriyet’in de BiP uygulamasında bir haber kanalı var. Kanala abone olanlara, gelişmeler anlık bildiriliyor. Görüntülü görüşme ve belirli bir süre sonra silinen mesaj özellikleri bulunuyor.

 

Haberin Devamı

EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ ‘GÖRÜNTÜ’

WhatsApp’ın sesli ve görüntülü konuşma açığını kapatmak için hızlı bir şekilde uygulama mağazalarına girdi. En büyük özelliği ise görüntülü ve sesli konuşma. Ancak yazılı mesajlaşma da güçlenmeyi ihmal etmeyen Viber, kendine özel karakterlerle mesajlaşmayı eğlenceli hale getirmeyi amaçlıyor. Buna ek olarak Viber’ın bilgisayar ve tablet için geliştirdiği uygulamalar var. Kullanıcılar akıllı telefonlarından bağımsız Viber ile görüşme yapmaya devam edebiliyor.

WHATSAPP GÜVENLİĞE ODAKLANDI

Rakipleri gibi farklı özelliklere yoğunlaşmıyor. Verdiği servis kalitesini artırmak için geliştirmeler yapan şirket, daha çok güvenlik konusuna odaklandı. Uçtan uca şifreleme ile mesajlara üçüncü şahısların erişebilmesini engellemeyi amaçlayan şirket, son olarak 6 haneli şifre ile güvenliği üst seviyeye çıkarmayı planlıyor. Özellik bakımından ise geçen yıl WhatsApp’a sesli konuşma özelliği eklendi. Videolu görüşme özelliği ise WhatsApp’ta yer almıyor.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA GİBİ

Sesli ve görüntülü görüşme özelliklerinin yanı sıra yazışmalarda da iddialı olan uygulama, bilgisayarlar ve tabletlerde de kullanılabiliyor. Eğlencenin öne çıkarıldığı uygulamada görüntülü görüşme yaparken, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle kullanıcılar kendi yüzlerine sanal maske takabiliyor ve etiketlerle görüşmelerini canlandırabiliyor. Sosyal medya gibi takipçi özelliğinin de yer aldığı uygulamada, fotoğraf ve videolar da paylaşılabiliyor.

HTC’DEN İKİ YENİ MODEL

TAYVANLI akıllı telefon üreticisi HTC, Desire 10 serisiyle iki yeni model sundu. Bu modellerden biri olan ‘Desire 10 pro’ geniş açılı resimler çeken yeni Selfie Panorama modu, ultra hızlı parmak izi sensörü gibi özelliklere sahip. ‘Desire 10 lifestyle’ ise HTC 10’da yer alan BoomSound Hi-Fi harici hoparlörlerin yanı sıra kulaklıkta net bir performans sunan 24 bit Hi-Res ses özelliğini barındırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!