Türkiye'de kuş gribi yok

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede kuş gribi yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2013 00:00

Çin'de 14 kişinin ölümüne neden olan ve kuş gribinin yeni türü olarak gösterilen “H7N9” virüsü açısından Türkiye'nin risk altında olmadığı ancak göçmen kuşların dönüş mevsimi sonbaharda tedbirli olunması gerektiğini bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, ilk olarak 2003 yılında Güney Asya'da görülen kuş gribinin, Ocak 2006'da Türkiye'de 12 kişide görüldüğünü ancak daha sonra insanlarda bu virüse rastlanmadığını söyledi.


Çin'de görülen H7N9 virüsünün, yeni bir tür olduğunu belirten Torunoğlu, “Elimizdeki bilgilere göre, yeni virüsün hem bulaşma hem de öldürücü riski daha düşük, hafif seyrediyor. Hayvandan insana bulaş söz konusu, insandan insana bulaş olup olmadığı belli değil. Daha önce Türkiye'de de H5N1 denilen virüs ise yüksek düzeyde patojendi ve öldürücülük hızı yüzde 30'lara yaklaşıyordu. H5N1, bir kümeste görüldüğünde bütün hayvanları öldürüyordu. Bulaşma ve öldürücülüğü riski yüksekti."


Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin'deki Hastalık Kontrol Merkezi ile çalışma yürüttüğünü, virüsün taşıyıcılığına ilişkin farkı tespitler yapıldığını ifade eden Torunoğlu, "Güvercinlerde, tavuklarda tespit edilmiş, insan vakaları da var. Taşınmasıyla ilgili kesinlik yok. Bölgeden bölgeye taşınırken su kuşlarının rolü nedir tam bilinmiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı


Türkiye için henüz risk olmadığını vurgulayan Torunoğlu, "Türkiye'deki gripleri 2004'ten bu yana izliyor, aşıyla eşleşip eşleşmediğine bakıyoruz. Şimdi görülen grip türü H1N1 dediğimiz pandemik griptir. Hastalık sezonunun da sonuna gelindi. Dolayısıyla şu ana kadar herhangi bir tespitimiz söz konusu değil. Yeni virüs de Çin dışında bir ülkede görülmedi" açıklamasında bulundu.

"SONBAHARDA DİKKATLİ OLUNMALI"


Yeni virüse karşı özellikle eylül ve ekim aylarında dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Torunoğlu, "Bu mevsimde bizim bölgeden göçmen kuşlar Sibirya'ya doğru gidiyor. Yaz bitiminde bu kuşlar geri dönecek. O dönemde dikkatli olmamız lazım. Çünkü dönüşte Çin'den gelenlerle bizden gidenler karşılaşacak. Eğer bir bulaş olacaksa o arada olabilir" diye konuştu.


Gelişmelere göre tedbirlerin belirleneceğini ve virüsün seyrine göre aşı geliştirilmesinin söz konusu olabileceğini ifade eden Torunoğlu, bu durumda Bakanlığın aşı temin edileceğini söyledi. Torunoğlu, "Altyapımız hazır. Virüs, antiviral denilen gribe etkili bazı ilaçlara dirençli değil. Bununla ilgili yeterli stoğumuz var. Tedbiren elimizde ilaç, koruyucu malzeme var. Hatta olası bir pandemiye karşı elimizde aşı da tutuyoruz. Virüs yenilendiğinde yeni aşıyla ücretsiz değiştirilmesi için alım yapmıştık" dedi.

Haberin Devamı


Türkiye'den Çin'e seyahat ve malların serbest dolaşımı konusunda kısıtlamaya gerek duyulmadığını belirten Torunoğlu, bu ülkeye gideceklere, tavuk pazarlarından uzak durmalarını tavsiye etti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!