"Tıp mezunu artmazsa yabancı hekim gelir"

Güncelleme Tarihi:

Tıp mezunu artmazsa yabancı hekim gelir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2007 12:40

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) hekim yetiştirmeye önem vermeyen ülkelerin yakın bir gelecekte “yabancı hekim” istihdam etmek zorunda kalacakları uyarısını yaptı.

“OECD Sağlık Verileri 2007” adlı çalışma 18 temmuzda yayınlandı. Buna göre 2005 itibarıyla OECD ülkeleri arasında bin kişiye düşen hekim sayısı sıralamasında Türkiye 1,5 hekim ile sonuncu durumda bulundu. Yukarı doğru sıralamada Türkiye’yi Kore (1.6), Meksika (1.8), Japonya (2), Yeni Zelanda (2.2) ve diğerleri izledi. OECD ortalaması bin kişiye 3 hekim olarak belirlenirken örgüt üyesi ülkeler içinde bu alanda lider konumunda bin kişiye 4.9 hekim ile Yunanistan yer aldı.

EĞİTİME ÖNEM VERİLMEZSE YABANCI HEKİM GELİR

OECD’den söz konusu yayınla ilgili yapılan açıklamada ise, “Yakın bir gelecekte hekim yetiştirmeye yönelik eğitim çalışmalarında artış sağlanmazsa, birçok ülke, ‘baby-boom kuşağı’ hekimler meslekten yavaş yavaş ayrılırken, artan bir şekilde yabancı ülkelerde yetişmiş hekimlere güvenmek zorunda kalacak” denildi.

OECD ülkeleri arasında kişi başına “mesleğini icra eden” hekim sayısında büyük farklar görülüyor. Yunanistan ve Belçika’da bin kişiye 4 , Türkiye, Kore ve Meksika’da ise bin kişiye 2 çalışan hekim düşüyor.

1995-2005 arasında hemen hemen tüm OECD ülkelerinde çalışan hekimlerin sayısı arttı, artış bir önceki 15 yıldan az gerçekleşti. Az artışın birçok ülkede 80’ler ve 90’lar boyunca uygulanan, maliyet azaltma önlemleri ve okulların kısıtlı kontenjanlarından kaynaklandığı belirtildi.

Son onbeş yılda Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İspanya ve İsviçre’de tıp mezunlarının sayısı azaldı.

OECD Göç Raporu’nda “yabancı” hekimlerin istihdamındaki artışa dikkat çekildiği anımsatılırken 2005 yılında İngiltere, İrlanda, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada’nın en fazla yabancı hekim çalıştıran ülke oldukları ve çalışan yabancı hekim sayısının dörtte bir ile üçte bir arasında değişen oranlara ulaştığı kaydedildi. Yabancı hekim sayısının İsviçre, Fransa ve bazı İstandinav ülkelerinde hızlı şekilde yükseldiği de belirtildi.

SAĞLIK HARCAMALARI EKONOMİDEN DAHA HIZLI BÜYÜYOR

“OECD Sağlık Verileri 2007”de sağlık alanındaki büyüme ve beklentiler şöyle anlatıldı:

“-Üye ülkelerde 1990-2005 yılları arasında kişi başına sağlık harcaması reel olarak yüzde 80’den fazla arttı. Bu ülkelerde kişi başına GSYH ise yüzde 37 artmıştı.

-Üye ülkelerde sağlık harcamaları GSYH’nın, 1970’te yüzde 5’i, 1990’da yüzde 7’siydi, bugün ise yüzde 9’a tırmandı.

-Her dört OECD ülkesinden birinde sağlığa GSYH’nın yüzde 10’u harcanıyor. 2005’te ABD yüzde 15.3 ile bu konuda başı çekiyor. ABD’yi İsviçre, Fransa ve Almanya izliyor.

-Sağlık harcamaları, ekonomik büyümeyi geçmeye devam ederken hükümetler; ya vergileri ve sosyal güvenlik primlerini yükseltme, diğer alanlardaki harcamaları azaltma ya da insanları ceplerinden sağlık malzeme ve hizmetleri için daha fazla harcar hale getirme ihtiyacı duyacaklar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!