Bilgisayarlarda veri güvenliği için nelere dikkat etmeli?

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayarlarda veri güvenliği için nelere dikkat etmeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2020 07:01

Her dönem siber saldırganlar kullanıcıların verilerini çalmak için çeşitli yollar deniyor. Ancak özellikle de koronavirüs salgınını fırsata çevirmeye çalışan hacker'lar, kullanıcıların kabusu olabiliyor. Peki bilgisayarlarda veri güvenliğini sağlamak için nelere dikkat etmeli?

Haberin Devamı

Güçlü şifre

Parmak izi, yüz tanıma teknolojisi hayatımıza yavaş yavaş dahil oluyor olsa da, bilgisayarlarımızda halen pek çok hesabımız için şifre kullanıyoruz. Bu nedenle şifre oluştururken dikkatli olmalıyız.

- Şifreler 8 karakterden kısa olmamalı

- Şifrelerde mutlaka @ gibi sembollere yer verilmeli

- Harf, rakam, küçük ve büyük harf gibi kurallara dikkat etmeli

- Asla doğum tarihi ve kolay bulunabilecek şifreler oluşturulmamalı

Yılın en kötü şifreleri listesi her yıl yayınlanıyor ve ilginçtir ki içlerinde 123456 gibi gayet basit şifreler de var. Kullanıcıların azımsanmayacak bir kısmının şifre oluştururken dikkate davranmadığı görülüyor. Ancak veri güvenliğinde güçlü bir şifrenin hayati bir önemi var.

Bilgisayarlarda veri güvenliği için nelere dikkat etmeli

Her bağlantıya tıklamayın

Haberin Devamı

E-posta, WhatsApp gibi platformlardan gelen her bağlantıya tıklamamak gerekiyor. Özellikle de tanımadığınız kişilerden gelen e-postalar büyük bir tehdit unsuru olabilir. Bağlantıya tıkladığınız anda bilgisayarınıza zararlı bir yazılım bulaştırabilir, bilgisayarınızı fidyecilerin eline kendi elinizle verebilirsiniz.

Bilgisayarlarda veri güvenliği için nelere dikkat etmeli

Güvenlik yazılımı kullanın

Güvenlik yazılımları yıllardır hayatımızda. Kimisi ücretsiz, kimi ise ücretli olarak kullanıcılara hizmet veriyor. Ancak en kötü durum, hiç güvenlik uygulaması kullanmamak. Bu nedenle mutlaka bilgisayarınızda kapsamlı bir güvenlik çözümü kullanmalısınız.

Bilgisayarlarda veri güvenliği için nelere dikkat etmeli

Ücretsiz Wi-Fi bağlantılarına dikkat

Wi-Fi üzerinden yapılan siber saldırıların sayısı giderek artıyor. Kullanıcıların özellikle ücretsiz Wi-Fi konusunda oldukça dikkatsiz olduğu görülüyor. Güvenmediğiniz yerlerde kesinlikle Wi-Fi'a bağlanmayın; ya hücresel bağlantınızı kullanın ya da hiç internete girmeyin.

Bilgisayarlarda veri güvenliği için nelere dikkat etmeli

Yazılımlarınızı güncel tutun

Haberin Devamı

Güncellemeler, çoğu zaman iyileştirmeleri beraberinde getirir. Özellikle de güvenlik yamaları, bu güncellemelerle birlikte kullanıcılara sunulur. Eskide kalan programlar, güvenlik açıklarına sahip olabilir. Bu nedenle yazılımlarınızın son sürümünü kullanmaya dikkat edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!