Yüzde 51'lik pozisyonda VAR ne yapacak?

VAR protokolü pek dikkat edilmeyen bir absürtlük içeriyor.

Haberin Devamı

VAR masası iki durumda hakemi uyarabiliyor: Ya net ve bariz bir hata olacak ya da ciddi bir pozisyon gözden kaçacak. Protokol, ‘gri’ pozisyonlar için bir şey demiyor.

İNGİLTERE Futbol Federasyonu açıkladı: Bu hafta sonu oynanacak Federasyon Kupası yarı final maçlarında VAR incelemesi sonucu değişen kararlar büyük ekrana klip olarak yansıtılacak. O klip, futbolseverlere kararın neden değiştiğini anlatabilecek zenginlikte olacak. İngiltere Premier Lig, henüz VAR uygulamasına başlamadı. Kupada test ediyorlar şimdilik. Test sırasında eksiklikleri görüyor ve böyle güzel çözümler üretiyorlar. Bence bu sene Süper Lig’de de VAR’la ilgili önemli aksaklıklardan biri, birçok pozisyonda izleyicinin ‘neyin incelendiğini’ anlayamaması oldu. Klip beklentimiz yok. Ama en azından anlaşılır bir alt yazıyla VAR masasının neyi incelediği ve kararın neden değiştiği sporseverlere iletilebilir bence. Ancak bence İngiltere Futbol Federasyonu da dahil henüz hiç kimsenin farkına varmadığı bir absürtlük söz konusu VAR protokolünde... Mevcut protokol, şu anda VAR masasına, sadece iki durumda orta hakemi uyarmasını salık veriyor:

Haberin Devamı

1- Net ve bariz bir hata görürlerse (clear and obvious mistake)

2- Ciddi bir pozisyon gözden kaçarsa (missed serious incident) Ancak benim aklım şunu bir türlü almıyor: VAR masası, ceza alanı içinde bir pozisyonun mesela yüzde 51 oranında penaltı olduğunu düşünüyorsa orta hakemi uyarmayacak mı? Ben, video asistan hakemim. Ceza alanında penaltı kokan bir pozisyon yaşanmış. Tekrarını izlemişim. Yüzde yüz net bir pozisyon değil ancak mesela yüzde 60-70 oranında penaltı verilmesi gerektiği kanaatindeyim. Mevcut protokol bana, sadece “net ve bariz hata” varsa orta hakemi uyarmamı söylüyor. Yani yüzde yüz emin olmamı istiyor. Oysa pozisyon siyah-beyaz bir pozisyon değil. Gri bir pozisyon. Ama bana göre penaltı. Ne yapmalıyım ben şimdi? Mevcut protokol susmamı söylüyor. Ama gözümün önünde de penaltıya teşne bir pozisyon var. Berbat bir ikilem doğrusu.

VAR SONRASI ‘HiZADA’ OLMA ŞANSINIZ KALMADI

Haberin Devamı

2018-19 sezonu FIFA kural kitabına göre ofsaytın oluşması için şu kaideler gerekiyor:

1- Takım arkadaşı topa dokunduğu (ya da oynadığı) anda oyuncu aktif alanda olmalı.

2- Topla oynamalı, top için mücadeleye girmeli ya da rakibinin topla oynama alanını ihlal etmeli.

3- Vücut, kafa ya da ayağıyla son iki rakibinden kaleye daha yakın olmalı. El-kolun önde olması ihlal sebebi değil.

4- Futbolcu, sondan ikinci rakibiyle aynı hizadaysa ofsaytta kabul edilmez. Burada iki önemli husus var, üzerinde durulması gereken... Birincisi, FIFA kural kitabının 2018 versiyonu ekstra bir notla, topla oynamanın ‘ayağın topa ilk dokunduğu anda’ gerçekleştiğini belirtmiş. Esasında bundan önceki kural kitaplarında da ‘dokunma ya da oynama’ tabiri aynı şekilde kelimelendiriliyordu. Ancak 2018 kitabında ilk kez, sayfanın altında ekstra bir notla ‘topla ilk temas edilen an, dokunma-oynama sayılmalı’nın altı çizilmiş.

Haberin Devamı

İkinci önemli husussa şu: VAR’ın hayatımıza girmesiyle aslında kuralın ‘hizada olma’ durumu fiilen imkansız hale geldi. Çünkü yardımcı hakemler zaten pozisyondan çok emin değillerse bayrak kaldırmıyorlar. Pozisyon, golle-penaltıyla sonuçlanırsa VAR’a bakılıyor. Ve VAR teknolojisiyle de iki oyuncunun hizada olması neredeyse imkansız! Zira VAR, 1 santimlik farkı bile değerlendiriyor. Yani artık rahatlıkla şunu söyleyebiliriz sanırım: “VAR öncesi dönemde hizada sayılıp nizami gol yapan birçok futbolcu, VAR sonrasında santimlerle ofsaytta kalacak”

HAFTANIN FUTBOLCUSU

MESUT Özil için rüya gibi bir hafta oldu bu. Önce Newcastle önünde 12 serseri top kazanarak kişisel rekorunu kırdı, eksik mücadele ettiğini düşünen Arsenalliler’in kalbini kazandı. Ardından da milli takımı bırakışında başrol oynayan Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Grindel, pahalı saat hediyesi kabulü nedeniyle istifa ettirildi.

HAFTANIN SÖZÜ

Haberin Devamı

Liverpool Kulübü'nde geçirdiğim bir günün sonunda çok şey öğrendim. Jurgen Klopp’un bana olan tavrı, futbolcularıyla olan diyalogu, hatta kahve servisi yapan kadınla kurduğu iletişim bile muhteşemdi. Bu 8 saatin sonunda şunu anladım: Büyük menajerler boşuna büyük olmuyorlar (Newport County’nin hocası Michael Flynn

Yazarın Tüm Yazıları