Sadece G.Saray’a deÄŸil, Süper Lig’e büyük deÄŸer katarlar

Roma’dan gelen Zaniolo ile transferi gündemde olan Zakharyan hem Cimbom’a hem de Türk futboluna pozitif katkı verecek isimler.Â

Haberin Devamı

G.Saray’ın henüz Serie A’da oynamadan İtalya Milli Takımı’na çağırılacak kadar büyük bir yetenek olan Nicolo Zaniolo’yu 23’ünde transfer etmesi heyecan verici. Eğer Zaniolo’nun yanına Rusya’nın en değerli genç oyuncusu Arsen Zakharyan’ı da eklerlerse bu vizyon sadece Galatasaray’a değil, Spor Toto Süper Lig’e de değer katar.

Hep söylerim, Türkiye Ligi enteresan bir turnuva. Elbette Avrupa’nın en büyük beş liginden biri değil. Hiçbir zaman da olmayacak. Ancak beş büyük lig dışında kalan 50 ligin arasından da bir özelliğiyle ayrışıyor. Bir sebeple beş büyük ligin dışında kalan süperstarlara neredeyse o seviyelerde maaş ödüyor. Böylece zaman zaman Sneijder, Gomez, Anelka gibi süper yıldızlara ev sahipliği yapabiliyor.

İSTANBUL’A GELMEYİ SEÇİYORLAR ÇÜNKÜ...

Haberin Devamı

Tabii ki 5 büyük lig dışında bir alternatif arayan bu starların (özellikle) İstanbul’u tercih etmelerinin yüksek maaş dışında sebepleri de var:

1- İstanbul çok güzel bir kent. Yanılmıyorsam halen Avrupa’nın en fazla turist çeken üçüncü şehri. Zaten birçok Avrupalı futbolcu tatil amacıyla bu kenti daha önceden ziyaret etmiş oluyor.

2- Avrupa’yla 1-2 saatin üzerinde bir zaman dilimi farkınız yok. 3-4 saat uçuşla her yere ulaşabiliyorsunuz. Bu özelliğinizle de sizin kadar maaş verebilecek Çin, Amerika gibi alternatiflerin önüne geçiyorsunuz.

3- İstanbul takımlarının istisnai yıllar dışında Avrupa kupaları alışkanlıkları var. Avrupa’da oynuyorsunuz. Gözden düşmüyor, takip edilmeye devam ediyorsunuz.

DİDİER DROGBA’NIN CARLOS’UN GELMESİYLE AYNI ŞEY DEĞİL

Galatasaray bu sezon Avrupa’da yok. Ancak ligde lider konumda olmaları muhtemelen Zaniolo’nun da, eğer gelirse Zakharyan’ın da kararlarında rol oynamıştır. Zira gelecek sezon Avrupa’da olmanız garanti gibi. Elbette Roberto Carlos’un veya Drogba’nın emeklilik öncesi yaşlarda Süper Lig’e gelmeleriyle, Zaniolo’nun-Zakharyan’ın gelmeleri farklı durumlar. 30 üstü değil, 20’li yaşlarındaki starlara da cazip gelen bir takım olmanız, sadece Galatasaray’ın değil, ligin de cazibesini artırır. Icardi ve Torreira’nın Galatasaray’da olması, Zaniolo’nun rotasını etkilemiştir muhakkak. Zakharyan’ın kararında da elbette o isimlerin rolü olacaktır.

Haberin Devamı

BUNUN HAYALÄ°NÄ° KURMAYA DEÄžER

Eğer Süper Lig, Zanioloların-Zakharyanların yanına birkaç parlak genç Avrupalı yetenek daha ekleyebilirse yeni bir kimliğe aday olacak aslında: Beş büyük ligle diğer 50 lig arasında bir yerlerde, bir basamak sıfatı kazanacaksınız. Belki alttan yetiştiren değil ama genç yaşta alıp geliştiren ve sonra galaktik takımlara satan bir turnuva. Hayal gibi. Ama hayal kurmaya değer kesinlikle.

NİCOLO ZANİOLO ÇOK YÖNLÜ BİR İSİM

Elbette Zaniolo’nun sadece 23 yaşında olmasına rağmen iki ayrı çapraz bağ sakatlığı yaşaması üzücü. Üstelik biri sağ, biri sol dizinden. Ancak 2020- 21’i bütünüyle kaçırdıktan sonra geçen 18 ayda 60 maça çıkması önemli veri. 190 santimlik bir boya sahip olup ayaklarına olağanüstü iyi hükmetmesi, fizikalitesi, sürati ve dripling kabiliyeti ona birçok bölgede kusursuz oynama özelliği sağlıyor. Ona kanat ya da on numara da deseniz, derin oyun kurucu veya iki yönlü orta saha da deseniz yanılmış olmazsınız. Çünkü hepsini yapabiliyor Zaniolo.

Haberin Devamı

ARSEN ZAKHARYAN’IN ÖNÜNÜ SAVAŞ KESTİ

Zakharyan’ın da çizgisi aslında Zaniolo’ya benziyor zira o da İtalyan meslektaşı gibi çok erken yaşta büyük şanslar bulup birçok rekoru kayda geçirmiş bir star. Aslında son bir yıl içinde iki kez Chelsea transferinin tamamlandığını okuduk ama Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası İngiltere’nin getirdiği siyasal ve ekonomik kısıtlamalar Zakharyan’ın önünü kesti. O da merkezde her yerde oynayabilen bir ofansif orta saha oyuncusu. Muhtemelen çok büyük hayalleri var. Ve eğer tercihi Galatasaray’sa muhtemelen Avrupa’da kendini gösterip beş büyük lige gitmek olacak vizyonu. Ki gayet de haklı bir vizyon bu.

LiGDEKi BU RÜZGAR AVRUPA’YI DA ETKİLER

Haberin Devamı

Sanırım en son 2012-2014 arasında böyle bir kimliğe yaklaşmıştı Süper Lig... Sneijder’lar, Drogba’lar, Kuyt’lar aynı anda Süper Lig’e gelmişler, bu rüzgâr uluslararası başarıyı da tetiklemişti. O yıllarda Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final, Fenerbahçe de Avrupa Ligi’nde yarı final yapmışlardı. Şu sıralar Süper Lig’de esen benzer rüzgarın Türk takımlarının Avrupa kupalarındaki başarısını da tetikleyeceğini düşünüyorum ben.

Sadece G.Saray’a değil, Süper Lig’e büyük değer katarlar

Yazarın Tüm Yazıları