Rusya'da iyi takımlarla, iyi organizasyonlar karşı karşıya

Şu sıralar Rusya’da birkaç iyi takım var, birkaç da iyi organizasyon... İyi takımların yıldızları var; ama iyi organizasyonların yürekli oyunu, bazen o yıldızlara yaşam şansı vermiyor.

Haberin Devamı

Şu sıralar Rusya’da birkaç iyi takım var, birkaç da iyi organizasyon... İyi takımların yıldızları var; ama iyi organizasyonların yürekli oyunu, bazen o yıldızlara yaşam şansı vermiyor.

Uruguay, Dünya Kupası’na iyi takım apoletiyle gelenlerden. Mısır’sa iyi organizasyon. Cuper, dörtlü savunma ve beşli orta saha bloğu arasında mesafeyi hiç açmayan, üçüncü bölgeye manasız baskıya gelmeyen ama ikinci bölgede ısıran bir takım yaratmış.

Dün ilk bir saatte Uruguay’da bazen Godin, bazen de Bentancur oyun kurmaya çalıştılar ama orta yuvarlak çevresine geldiklerinde etrafları öyle bir sarıldı ki, bir türlü topu faydalı şekilde üçüncü bölgeye aktaramadılar. Mısır şüphesiz ki Salah’ın takımı. Onun ilk 11’de başlayacağı maçlar farklı olacaktır. Ama Mısır futbolunun esas kimliğini, Elneny-Hamed göbeği belirliyor. Muazzam bir orta saha savunması yapıyorlar ve dün de Hamed sakatlanana kadar mükemmele yakın iş çıkardılar. Hamed sakatlandığındaysa el Uruguay’a geçti.

Haberin Devamı

Bir benzer tabloyu da akşam saatlerinde Soçi’de izledik: İspanya harika bir takım, Portekiz ise kontra atak tabanlı iyi bir organizasyon. İspanyollar kesintisiz iyi futbol hayal ediyorlar, Portekizliler’se bir anlık konsantrasyon eksikliğinde kontra atak ya da frikik fırsatını bekliyorlar. Ronaldo ile de o fırsatları mükemmel değerlendirdiler.

Bu İspanya belki 2010-2012 takımı kadar kusursuz tiki-taka oynayamıyor ama o yıllarda sahip olmadıkları bir şeye, Diego Costa ile direkt hücum alternatifine sahipler. Diego Costa, kısa boylu-çabuk paslaşan bu takıma bir “kısayol tuşu” ekledi adeta. Dün de hücumda farkı o kısayol tuşuyla, Diego Costa seçeneğiyle yarattılar.

PANAMALI ÇOCUĞUN HAYALİ
Üç farklı ev sahibi, 48 takım, 80 maç, üçlü gruplar... 2026 Dünya Kupası’nın diğerlerinden çok farklı olacağını tahmin etmek pek zor değil. 80 maçın 60’ının, özellikle de çeyrek finaller sonrasının tamamen Amerika’da devam edecek olması, dev coğrafya dezavantajını bir miktar bertaraf edecek. 48 takımın futbol kalitesini düşüreceği bir gerçek ama şunu unutmamak gerek: Dünya Kupası, Şampiyonlar Ligi gibi kalite odaklı bir turnuva değil.

Haberin Devamı

Dünya Kupası’nın esas amacı, farklı milletleri ve farklı futbol kültürlerini bir araya getirmek. Tanıştırmak ve çarpıştırmak. Arjantin-Suudi Arabistan veya Fransa-Trinidad Tobago maçının çok kaliteli olmayacağını herkes tahmin edebiliyor zaten. Ama siz Panama’da doğan futbolsever bir çocuğa bir gün Ronaldo ile karşı karşıya gelme hayalini bile kurduramıyorsanız, sporun temel amacından sapmış oluyorsunuz zaten. 48’li Dünya Kupası’yla ilgili esas problem de kalite değil bence.

48’Lİ KUPANIN ESAS PROBLEMİ
2026 Dünya Kupası’nın bence tek sorunu üçlü grup aşaması. 16 takımın sadece 2 maç sonunda evine dönecek olması. Bir takım kupada ilk maçını oynarken, rakibinin ikinci (ve belki de son) müsabakasını oynadığı için beraberliğe ölümüne tutkun olma ihtimali.

Haberin Devamı

Bunlardan daha büyük sorunsa, bir grupta sadece 3 maç oynanacağı için puan eşitliğinde yaşanacak kâbus. Üç maçın üçünün de 0-0 veya 1-1 bitme ihtimali hiç de imkânsız bir senaryo değil. Ve siz böyle bir tabloda bir takımı belki de FIFA sıralamasına göre eve göndereceksiniz. Esas fiyasko burada zaten.

GÜNÜN SÜRPRİZ ADAYI
Arjantin ilerlemek istiyorsa, Messi’den ibaret olmadığını kanıtlamak zorunda. Bugün Lo Celso ve (oynarsa) Dybala, iyi birer başlangıçla Sampaoli’nin elini güçlendirebilirler. Lo Celso’nun cesurca öne gitmesi gerek.

GÜNÜN YILDIZ ADAYI
Fransa ‘98’de Henry ve Trezeguet’nin yarattığı heyecanı şimdi Mbappe-Dembele yaratıyorlar. Deschamps, o turnuvayı çok iyi biliyor, Henry o takımın gol kralı olmuştu, Mbappe-Dembele konusunda da cesur davranmalı.

Haberin Devamı

Rusyada iyi takımlarla, iyi organizasyonlar karşı karşıya

BU DETAYA DİKKAT 
İzlanda’nın klasik ve ezber 4-4-2’sine karşı Sampaoli’nin henüz oturmamış formasyonu, bir eşleşme krizine yol açabilir. Biz İzlanda’yla her oynadığımızda bizi sadece doğru dizilerek yendiler. En büyük sırları bu.

BASKI ERİKSEN’İN ÜSTÜNDE 
Hollanda ve İtalya’nın katılamadığı bir turnuvaya Danimarka’yı tek başına taşımak büyük iş. Ama er meydanında baskıyı göğüslemek bambaşka. Eriksen, Premier Lig’de olduğu gibi özgürce şut atmaya devam etmeli.

Yazarın Tüm Yazıları