Rusya bir diziliş devrimi doğurabilir

Çeyrek finaldeki sekiz takımdan ikisi sürekli, biri de zaman zaman üçlü savunma oynadı. Kupanınin golcü takımları da bu üçü. Ayrıca son sekizli arasında duran toptan gol yemeyen de yok.

Haberin Devamı

Rusya’2018, üçlü savunma oynayanların kupası olmaya doğru gidiyor. İngilizler top dururken, Belçika sete yerleştiğinde tehlikeli. Ruslar’sa duran topları bir türlü savunamıyorlar.

Çeyrek finale 6 Avrupalı, 2 Güney Amerikalı kaldı. Hatta algoritma gereği finalde bir Avrupalı’nın yeri garanti. Güney Amerikalılar’ı genelde yetenekle tanımlarız ama enteresandır, şu anda kupanın en az gol yiyen iki ekibi Brezilya ve Uruguay (1’er gol). 

Çeyrek finale kalan 8 takımdan ikisi sürekli, biri de zaman zaman 3’lü savunma oynadılar: Belçika, İngiltere ve Rusya... Şu anda kupanın en golcü üç takımı da bunlar: Belçika (12), İngiltere (9) ve Rusya (9)... Elbette üç takımın üçlü savunmalarını aynı potada eritemeyiz ve golcülüklerini diziliş ezberine sıkıştıramayız. Zira Rusya (üçlü savunma tercih ettiğinde) bekleri daha defansifti, daha ziyade bir 5-3-1-1’di onların görüntüsü. Belçika ve İngiltere ise ofansif kenar oyuncularıyla Rusya’ya göre daha fazla risk alan taraftılar.

Haberin Devamı

Aslında çeyrek finalist takımlar, hücum biçimleriyle de birbirlerinden ayrışıyorlar: İngiltere kaydettiği 9 golün 7’sini duran toplardan bulurken; Brezilya 7 golde sadece 1 kornerden faydalandı. Instat verilerine göre kalan 8’li içinde; yerleşik hücumda en fazla gol atan ekip Belçika (7 gol). Kontra ataklardan en fazla sonuç alan da Belçika ve Hırvatistan (3’er gol). Rusya sağ kanat (4), Brezilya sol kanat (3) lideri.

Çeyrek finalist sekizlinin yediği gollere baktığımızda ise en enteresan veri Rusya’da: Duran toplardan kalelerinde tam 5 gol görmüş Ruslar... Uruguay’ın da kornerden gol yemesiyle, sekizli içinde duran toptan gol yemeyen kalmadı. 

İNGİLTERE HAKSIZLIĞA UĞRUYOR
Sadece ikinci tur maçları istatistiğine bakıldığında, İngiltere rakip yarı alana 84, üçüncü bölgeye 56 kez girmiş. Kendileri gibi 120’şer dakika oynayan İspanya, Hırvatistan gibilerin önündeler bu rakamlarla. Sadece ceza alanı etkinliği konusunda gerideler ki bu da büyük ölçüde kadrolarında Quintero tipi bir yaratıcı olmamasıyla ilgili. Sterling’in 4 maçta da etkisizliği akıl almaz gerçekten.

Haberin Devamı

İkinci turun flaş performansını gösteren Fransa ise rakip yarı sahaya 43, üçüncü bölgeye 28 girişle, 16 takım arasında sonuncu. Çünkü mükemmel bir ‘geçiş oyunu’ oynadılar, çok çabuk çıktılar ve çok verimli hücum ettiler.

Fransa’nın bir başka dikkat çekici istatistiği de Arjantin maçında tam 21 faul yapmaları. Bu alanda da Kolombiya’yla tepedeler. Zira hücumlarınız ‘geçiş’ odaklı ise, eksik yakalanmaktan çekinirsiniz. Özellikle de rakip yarı alanda çok faul yaparsınız. Bu 21 faulün 11’inin rakip yarı sahada olması tesadüf değil. 

HIRVATLAR KONTRA ATAKTA
Kontra ataklardan en fazla gol bulan takım olan Hırvatlar, ikinci tur maçında Danimarka’ya karşı da tam 21 kontra atak fırsatı üretmişler. Ve bu alanda liderler. Bugüne kadar duran toplardan 7 gol bulan İngiltere de, Kolombiya’ya karşı tam 24 duran top hücumu denemiş. 7’sinde de hücumu şutla neticelendirmiş.

 

Haberin Devamı

Duran top tetkiki yapıldığında en iyi verim, penaltı noktası üzerine atılan toplarda. Ön direkte ısrar eden Arjantin ve Meksika’nın sıfır çektiğini gözlemliyoruz ikinci turda. Biraz daha detaylı duran top analizine yarın devam edeceğim.

İKİNCİ TURUN ORTACISI
Portekiz... Uruguay’a karşı 90 dakikada tam 35 tane orta yapmışlar. 9’u kendi arkadaşlarıyla buluşmuş. Malumunuz birinde de golü buldular. Ama Ronaldo ve arkadaşlarının bu stratejisi, turu geçmeleri için yeterli olmadı.

İKİNCİ TURUN TİKİ-TAKACISI
İspanyol medyası, kendi takımlarını yavaş paslaşmakla suçlasa da, 16 takım içinde en yüksek pas hızı ortalamasını İspanyollar yakalamış: 17,6 km/sa ortalama ile. Onları 15 km. barajını geçen Belçika ve Japonya izliyorlar.

İKİNCİ TURUN KİLİT PASÇISI
Belçika... Birçok takım 120 dakika futbol oynamasına rağmen, Belçika’nın 90 dakikada ulaştığı 33 kilit pas sayısını yakalayamamışlar. Belçika’yı 120 dakika oynayan İspanya (32), İngiltere (26) ve Hırvatistan (22) izliyorlar.   

İKİNCİ TURUN HAVA HAKİMİ
Yine Belçika... Tabii ki rakiplerinin Japonya olmasının etkisi büyük. Havada yüzde 64 başarı sağlayan Belçika’nın rakibi Brezilya da ikinci turda %59’la havada gayet iyiymiş. Bu iki takım yerde de süperler halbuki.

Yazarın Tüm Yazıları