Platini de Ceferin de darbeyi bize vurdular

UEFA başkanı, konfederasyona üye 55 ülkenin oyuyla seçiliyor. Seçim zaferinin yolu da daha ziyade kalabalık alt sınıfın gönlünü kazanmaktan geçiyor.

Haberin Devamı

Örneğin Platini’nin başkan olmasında “Şampiyonlar Ligi’nde daha fazla şampiyon” mottosu rol oynamıştı. Fransız futbol adamı, Devler Ligi ön elemelerini “şampiyonlar yolu” ve “lig yolu” olarak ayırarak kulüpler düzeyindeki en büyük turnuvada daha fazla ülkenin temsil edilmesinin yolunu açmıştı. Platini öncesi Devler Ligi gruplarında Kızılyıldız, V.Plzen, Helsingborg ya da Bate gibi kulüpleri çok sık görmüyorduk zira. Yalnız Şampiyonlar Ligi’ndeki bu format değişikliğinin bedelini biz (ve bizim gibi 10-15’inci sıralardaki ikinci halka ülkeler) ödedik. Çünkü lig ikincimiz, Şampiyonlar Ligi play-off turunda uzunca bir süre İngiltere-İspanya-Almanya dördüncüsü, İtalya üçüncüsü gibi devlerle eşleşti. Gruplara iki takımla kalmayı unuttuk. UEFA’nın yeni başkanı Ceferin’in yaptığı format değişikliğinden de yine en büyük darbeyi, bizim de içinde bulunduğumuz ikinci halka ülkeler alıyor. Ceferin, 2021’den itibaren kupa sayısını üçe çıkarıyor. Her 3 kupada 32’şer takımlı grup aşaması olacak. Bu sayede şu anda 26 farklı ülkenin temsil garantisi olduğu gruplarda artık en az 34 farklı ülke yer bulacak. Gruplarda 80 olan takım sayısı da 96’ya çıkacak.

Haberin Devamı

Bu gelişmeden tabii ki Avrupa’nın mütevazı ligleri mutlu. Mutlu ülkeler içinde mesela Ceferin’in memleketi Slovenya da var. Avrupa Ligi’nde de artık yalnızca 8 grup olacağı için her üç kupanın takvimi özdeş... Maç günleri de değişmiyor. Üçüncü kupa da (şu anki adıyla UEL2) perşembeleri oynanacak.

Son 16 turu öncesi UCL grup üçüncüleriyle UEL grup ikincileri ve UEL üçüncüleriyle UEL2 ikincileri arasında ekstra bir play-off turu var. Yani artık Avrupa Ligi gruplarında da üçüncülüğün bir karşılığı var. Bu yeni format, her bir ülkeyi ucundan kıyısından etkiliyor. Örneğin bu sezon bu format uygulanıyor olsaydı, İspanya yedincisi Sevilla şu anda Avrupa Ligi’nde değil UEL2’de olacaktı. Burnley, Atalanta, Stuttgart ve Bordeaux da öyle. Ancak bu yeni formattan devler ufak-tefek sıyrıklarla kurtulurken, biz yine bir tık fazla darbeyi alan ülkelerden oluyoruz! Eğer 2021’de UEFA ülkeler sıralamasında hâlâ 10’uncu basamakta olursak, kupa galibimiz Avrupa Ligi’ne girmek için playoff turu oynamak zorunda kalacak. Lig üçüncü ve dördüncümüzün de artık rotası UEL değil, UEL2... Platini ve Ceferin modern zamanın Robin Hood’ları olmaya soyunuyorlar; sanki hakları zenginden alıp fakire verecekmiş gibi yapıyorlar. Ancak sonuç genelde şöyle oluyor: Haklar az fakirden (bizlerden) alınıp, çok fakire veriliyor maalesef!

Haberin Devamı

HAFTANIN OYUNCUSU

Dinamo Zagreb, üçüncü torbadan girdiği Avrupa Ligi grubunu lider tamamlarken bir oyuncusu, hikayesinin burada bitmeyeceğini gösterdi. 20 yaşındaki İspanyol orta saha Dani Olmo, Barcelona’dan Zagreb’e sadece 200 bin Euro’ya gelmiş. Bence kariyeri Benzia’dan 5 kat iyi olacak.

HAFTANIN RAKAMI

Başakşehir, hak ederek kazandığı A.Gücü maçında da rakibinden daha fazla faul yaptı (14’e 10). Son 11 haftada 8’inci kez rakibinden daha fazla faul yapmış oldu lider. Ön tarafta yapılan küçük fauller, Avrupa’da artık birçok büyük takımın da ana savunma stratejisi olmuş durumda.

10'UNCULUĞUMUZ TEHDİT ALTINDA

Sezona başlarken UEFA ülkeler sıralamasında 9 hatta 8’inci basamağa tırmanabileceğimizin hayalini kuruyorduk, şu anda ise 10’unculuğumuzu tehdit altında hissetmeye başladık. Grupların ardından 11’inci Hollanda ve 12’nci Avusturya ile aramızdaki fark 3-4 puan düzeyinde. Hollanda’nın tek temsilcisi Ajax şu anda süper bir form yakalasa da, Şampiyonlar Ligi’nde gidebileceği nokta sınırlı olduğu için şanslıyız. Ancak Avusturya’nın 2 temsilcisinden biri olan Salzburg, belki de Avrupa Ligi’nde final adayı.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları