Kerim Frei, Türkiye'nin Schillaci'si olur mu?

SALVATORE Schillaci, 25 yaşına kadar İtalyan futbolunda olağanüstü bir tesir bırakamamış, hiçbir düzeyde milli olmamış bir santrafordu.

Haberin Devamı

1989’da 25’indeyken bir kez U21 takımında üst yaş kontenjanından oynadı, A milli formayı ise, ancak Mart 1990’da bir hazırlık maçında giydi. Vicini’nin onu 1990 Dünya Kupası kadrosuna alması bile sürpriz sayılırken, turnuvanın ilk maçında Carnevale’nin yerine 75’te oyuna girip kazandıran golü atması, son derece beklenmedik bir gelişmeydi İtalyanlar için.

Turnuva kadrosuna katılışı dahi kimilerine göre sürpriz sayılan Schillaci, şampiyonayı 6 golle kral olarak tamamladı. Altın Ayakkabı ile yetinmedi; Maradona’yı sollayıp turnuvanın Altın Top’unu da aldı. Bir aylık Dünya Kupası’na 6 gol sığdıran Schillaci, enteresan kariyerini milli formayla toplamda sadece 7 golle bitirdi! Dünya Kupası sonrası 10 kez daha milli formayı giydi ama tek bir gol atabildi ancak.

GMilli Takım’ın Fransa 2016 öncesi son provalarından ikisi için kadro açıklanınca, turnuva kadrosu da hemen hemen şekillendi gibi. Ancak futbol enteresan bir oyun, bazen son anda yaşanabilecek bir sakatlık, ani bir form düşüşü ya da yükselişi, kadroya sürpriz 1-2 ismin katılımı anlamına gelebilir. Ne dersiniz, sizce Euro 2016’ya mucizevi bir biçimde gelen Türkiye Milli Takımı’ndan bir de mucizevi adam çıkar mı? Türkiye’nin de gizli saklı kalmış bir Schillaci’si olabilir mi sizce?

VOLKAN DEMİREL
1- Kale için doğal seçimler Volkan Babacan, Onur ve Harun olacak gibi. Ama Terim, bir numarasının Babacan olduğunu ilan etmek kaydıyla, Demirel’i yedek kaleci olarak turnuvaya götürürse ben saygı duyarım. Çünkü elemelerde gemiyi Babacan taşıdı, turnuvada da 1 numara onun hakkı. Ama Terim, turnuvada olası bir sakatlık/ceza durumunda tecrübeli bir yedeğe ihtiyaç duyma ihtimaline karşılık Demirel’i de Fransa’ya götürebilir. İnsanlar bir hata için idam edilmemeli, herkesin ikinci bir şansı olmalı.

ÖMER ALİ ŞAHİNER
2- Sağ bekte Gökhan ve Şener doğal favoriler. Ama birisi bir sorun yaşarsa sağ bek/sağ açık oynayabilen soğukkanlı Ömer, enteresan bir alternatif olabilir.

EREN ALBAYRAK
3- Caner ve İsmail favori. Hasan Ali plase. Rizeli Eren’se hızı ve asist özelliğiyle bekleme listesinde en başta. Özgüveni çok yüksek bir genç olduğu için ayaklarının titremeyeceğini de biliyorum.

Haberin Devamı

AYTAÇ SULU
4- Kadrodaki stoperler Serdar Aziz, Hakan Balta, Ahmet Çalık ve Çağlar Söyüncü. Plase Ersan Gülüm. Darmstadt’ın lideri ve kaptanı Aytaç’sa hem ilk müdahalelerdeki başarısı, hem duran toplardaki gol şansıyla bence kadroda düşünülmeli. 

ÖMER TOPRAK
5- Sakatlıklar peşini bırakmıyor. Şimdi de lifi yırtıldı. Ama sağlıklı olursa onun kadrodaki varlığı huzur ve bütüncüllük açısından da ekstra motivasyon sağlayacaktır.

TOLGA CİĞERCİ
6- Orta sahada Mehmet Topal, Selçuk, Oğuzhan, Ozan, Yunus ve Alper favoriler. Plase Nuri. Hertha’da baharda bir çıkış yakalayan Tolga ise, sürpriz konumunda. Berlin ekibinde frikik kullanıyor, araya oynuyor, şut deniyor. Gelişen bir çizgide.

EMRE MOR
7- Hoca, Hakan Çalhanoğlu’nu çizgide kullanabiliyor, orada Volkan Şen de var. Ama aldığım duyumlar, Terim’in Emre Mor’u da A Milli Takım’a kaydırma düşüncesi olduğu yönünde. Transferiyle çok uğraşan Denizli’nin de Emre Mor’un o yaştaki Emre Belözoğlu’ndan önde olduğunu düşündüğünü biliyorum.

TOLGAY ARSLAN
8- Turnuvaya gidemediğine en çok üzüldüğüm adam. FIFA’nın bir kez milli takım tercihini değiştirdi diye tekrar Türkiye’yi seçmesine izin vermemesini çok anlamsız buluyorum. Hiçbir A milli takımın formasını giymemiş bir oyuncuya bu engelin konması bence insan haklarını dahi zorlayan bir uygulama. Türkiye, kalan iki buçuk ayda bence Tolgay konusunda daha ısrarcı olmalı. Çünkü iyi bir Tolgay, turnuva kaderine etki edecek kapasitede bir futbolcu. 

SİNAN GÜMÜŞ
9- Santraforda favoriler Burak Yılmaz ve Cenk Tosun... Birinin bir sorun yaşaması halinde plaseler Muhammet Demir ve Sinan Gümüş olabilir. Sağlığına kavuşursa Sinan’ın soğukkanlılığı ve patlayıcılığından faydalanılabilir. 

YUNUS MALLI
10- Turnuva kadrosunda olacak gibi. Ama sürprizi 11’e girerek yapabilir. Koşan bir on numara ya da gol deneyen bir sekiz numara gibi düşünün onu. Sekiz ve on numaranın bileşimi gibi. Ve kırmızı formaya uyum sağlarsa turnuvada 3-4 gol atıp herkesi şaşırtabilir.

KERİM FREI
11- Arda ve Olcay favori. Plase Yasin. Ama benim Schillaci adayım Kerim Frei. Genç yaşına rağmen üst düzey bir özgüveni var. Sonuca yönelik oynuyor ki turnuva oyuncularının bir numaralı özelliği de budur. Biliyorum önünde daha çok turnuva fırsatları olacak, Fransa’nın yıldızı olmak için çok genç. Ancak oraya giderse bir-iki kritik katkı yapacağına eminim. Bence Kerim, Fransa’da olmalı.

Yazarın Tüm Yazıları