1990’ları hatırlatan bir ilk yarı

Santos’un ilk devrelerde oynattığı futbol bana çocukluğumu hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Cenk Koray’la Tele Kutu, Barış Manço ile 7’den 77’ye, İngiltere Süt Kupası ve Fernando Santos’un maçların ilk yarılarında Beşiktaş’a oynattığı futbol… 90’lardaki çocukluğumu hatırlatan şeyler bunlar bana! Dün Beşiktaş’ta hem yeni transferler, hem Afrika Kupası’ndan dönenler, hem iyileşenler derken çok daha renkli bir kadro vardı sahada. Ancak futbol özellikle ilk devrede yine son derece griydi, dakikalar 25’i gösterdiğinde Konyaspor %70’le topa sahip oluyor, Beşiktaş öne baskıya gelmeye bile gerek görmüyordu.

TEMPO ARTINCA GOLLER GELDi

30’UNCU dakikadan sonra Beşiktaşlı futbolcular yavaş yavaş önde baskıya gitmeye başladılar. İlk devrenin sonu ve ikinci yarının başında bir miktar tempoyu artırdılar ve bu sayede de iki gol bularak kazandılar maçı. Muci’nin alışık olduğu yerde, on numarada oynaması günün en önemli doğrusuydu. İleri ikilide Muci-Semih ve sağda Rashica, Beşiktaş’ın üzerine gelecek kurabileceği bir plan gibi duruyor şu anda.

Haberin Devamı

SADECE SEMiH VE CENK ATIYOR

Ancak şunu da unutmamak lazım: Süper Lig’de son 36 günde Beşiktaş formasıyla gol atan yalnızca iki futbolcu var, Semih ve Cenk. Galatasaray’da aynı dönemde tam 8 farklı oyuncu skor yapmış mesela... Beşiktaş, Fernando Santos yönetiminde Süper Lig’de 7 maça çıktı, bu yedi müsabakanın ilk devrelerinde toplam 1 gol attı (Semih, Trabzonspor’a). Birilerinin Fernando Santos’a şunu anımsatması mı lazım acaba: 1980’lerin sonunda tüm ligler 3 puanlı sisteme geçti. Beraberlik artık galibiyetin yarısı ederinde değil. Bu sistemde bütün maçları 0-0 bitirirseniz küme düşersiniz! Topun hızını artırmalı, daha fazla tempo yapmalı ve her maçta ilk devreleri çöpe atmamalısınız. Beşiktaş bu ligin konvansiyonel büyüğü. Ve iç sahada ligin en az 14-15 takımına karşı dominant başlar. İnönü’nün alışkanlığı bu, beklentisi bu, genetiği bu.

Yazarın Tüm Yazıları