Zor değilmiş

 Yine boşa giden bir sezon, yine başarısızlıklar, hezimetler ve hayal kırıklıkları ile dolu bir sezonun sonlarına doğru geliyoruz. Artık bir şeylerin oturmasını beklediğimiz, temel bir oyun yapısı, taktiği olmasını istediğimiz takım her maç deneme tahtası oldu. Her hafta yeni bir şeyler denendi, olmayacak işler göz göre göre yapılmaya çalışıldı.

Haberin Devamı

Okay stoper oynadı, Burak-N'Doye-Sosa-Yusuf-Rodallega teker teker kanat oynadı, yedekte asıl stoperler otururken orta sahalar geriye çekildi, göbeğinde Sosa,Yusuf,Okay olan takım uzun top futbolu oynamaya çalıştı ve daha bir sürü şey. Oysa ki yapılması gereken bu basit oyunu kurallarına göre oynamaktı. Bugün onca eksiğe rağmen ilk defa Rıza Hoca'dan güzel, yerinde, oluşturulabilecek en güzel 11'i gördük. Durica-Akbaş stoper oynadı, Bero orta saha oynadı vs. yani herkes kendini iyi hissettiği yerde, kendi mevkisinde oynadı. Bütün oyuncular sahaya çıktığında görevini biliyordu, ne yapması gerektiğini biliyordu ve bu oturmuşluk ile birlikte zaferde çok zor olmadı.

Trabzonspor bu maç çok mu iyi oynadı? Hayır. Ancak yapması gerekeni yaptı. Sık sık geniş alan veren, savunmada bolca markaj hatası yapan Bursaspor'un yarattığı boşlukları iyi değerlendirdiler. Hızlı ancak çoğu zaman yerden ve garanti çıkışlar ile bolca pozisyona girdiler. Abdülkadir, Yusuf gibi oyuncular için bu tarz bir oyun çok rahat oldu çünkü geniş alanda top taşımak, alacağı kararları iyice süzmek başarı şanslarını arttırdı. Burak'ın yokluğunda oyuncular 'At Burak'a' anlayışından çıkıp daha çok takım oynamaya çalıştılar. Bero asıl mevkisinde oynadığında dinamizmi ile agresifliği ile sürekli pres yapması ile takıma neler katabileceğini gösterdi. Akbaş'ın çok iyi bir stoper olmamasına rağmen hala Okay'dan önce o bölgede düşünülmesi gerektiğini herkese defalarca kez yeniden kanıtladı. Pereira boş alanları çok seven bir bek olarak hücuma oldukça katkıda bulundu. Olcay bile bu uyum ve düzen içerisinde ilk geldiği günlerde ki gibi oynadı. Kısacası bugün Bursa'da Trabzonspor bu sezon çok az yaptığı bir şeyi yaptı. Top kendisindeyken ne yapması gerektiği az çok biliyordu. Bir düzen ve uyum içinde oynadı. Çünkü herkes kendi görevinde, kendi iyi yaptığı şeyleri yaptı. Kimse bir balıktan ağaca çıkmasını istemedi.

Haberin Devamı

Eksiklere rağmen Trabzonspor mevcut kadro yapısında oynanabilecek en uygun oyun budur aslında. Karşı pres yaparak 2. ve 3. bölgede topu kazanıp hızlı ancak garanti bir şekilde çıkmak ve hazırlıksız yakalanan rakip savunmayı iyi değerlendirmek. Sezonun başından beri Trabzonspor'un bu şekilde oynaması gerektiğini, rastgele uzun toplar ile bir yere varılamayacağını bütün taraftarlar anlattı durdu. Bu kadar teknik kapasitesi yüksek bir takıma bu oyunu oynatmak hiç bir akla mantığa sığmazdı ancak Rıza Hoca ile çıkılan neredeyse her maçta bunu gördük. Elinde ki iyi kaliteli malzemeler ile iyi bir yemek yapamadı Rıza Hoca. Her fırsatta bu takımın daha kötü yerlerden geldiğinden bahsetti. Ancak ondan önce gelenlerin başarısız olması onu başarılı kılmaz. Transferde yaptığı hatalar-Bongonda,Volkan- oyun planında yaptığı hatalar, sık sık basın toplantısında verdiği yanlış demeçler ile buraya ait olmadığını, bu seviyede bir takımını yönetemeyeceğini kendi elleri ile ispatladı.

Yazarın Tüm Yazıları