Trabzonspor - Fenerbahçe maçının faturası ne olur? Talimat ne diyor... '3 yıla kadar hapis!'

Güncelleme Tarihi:

Trabzonspor - Fenerbahçe maçının faturası ne olur Talimat ne diyor... 3 yıla kadar hapis
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2024 14:35

Olaylı Trabzonspor - Fenerbahçe maçının sonrasında gözler muhtemel cezalara çevrildi. Spor Hukukçusu Anıl Dinçer ve Spor Hukuku Avukatı Burak Kocagöncü, olaylı karşılaşmanın ardından çıkabilecek yaptırımlarla ilgili görüşlerini Spor Arena'ya aktardı.

Haberin Devamı

Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında Trabzonspor'un evinde Fenerbahçe'ye mağlup olduğu maçın yankıları sürerken gözler her iki takım için çıkması muhtemel cezalara çevrildi.

Trabzon'da oynanan mücadele ev sahibi takım taraftarlarının sahaya attığı patlayıcı madde ve su bardakları nedeniyle zaman zaman durmuştu. Karşılaşmanın orta hakemi Halil Umut Meler, sahaya atılan maddeler nedeniyle yardımcı hakemleri de orta sahaya çağırarak taraftarların sakinleşmesini bekledi. Ancak son düdüğün ardından olaylar daha da büyüdü. Fenerbahçeli oyuncular ve teknik ekibin saha içerisinde kutlama yaptığı esnada Trabzonspor tribünlerinden sahaya atlayanlar oldu.

Çıkan arbedenin sonrasında futbolcular, teknik ekip, taraftarlar ve güvenlik görevlilerinin saha içinde yer aldığı kaos ortamı oluştu.

Haberin Devamı

Spor hukukçusu Anıl Dinçer ve Spor Hukuku Avukatı Burak Kocagöncü, yaşanan olayları ve çıkabilecek muhtemel cezaları Spor Arena'ya değerlendirdi.

Spor hukukçusu Anıl Dinçer:

"AĞIR CEZALAR..."

"PFDK muhtemelen tüm maç görüntülerini izleyecek ve maç önü, sırası ve sonrasında olanların raporunu çıkaracaktır. Futbolcuların tribünlere yönelik tahriki var mı buna da bakmak gerekecektir. Futbolculara yapılan ciddi ve açık bir saldırı var. Maç boyunca tribünlerden madde atılıyor. Bunlar haksız tahrik kapsamında değerlendirilecektir. Futbolcuların karşılık vermesinin bir kısmı meşru müdafaa olarak nitelendirilebilir. Ancak, kontrolsüz şekilde taraftarlara saldıran ve taraftar kovalayanlar hakkında Futbol Disiplin Talimatı m. 36 – sportmenliğe aykırı hareket (1-3 maç ceza) uygulanacaktır. Bunlara ayrıca Futbol Disiplin Talimatı m.45 – kavga da uygulanabilir. Bunun cezası ise daha ağırdır, 3-5 maç ceza. Benim tahminim 2-4 maç arası bir ceza verilmesi ve haksız tahrik ve takdiri indirim nedenleri uygulanarak cezaların yarı yarıya indirilmesi."

Trabzonspor - Fenerbahçe maçının faturası ne olur Talimat ne diyor... 3 yıla kadar hapis

"İKİLİ İNCELEME YAPILMASI DOĞRU OLACAKTIR"

Haberin Devamı

"Josef de Souza’ya saldırılıp kendini korumak için fiziki müdahalede bulunduğunda kendisine 1 maç ceza verilmişti. Bu örnek buraya uygulanabilir, ancak kendisini savunmak niyetinde olan futbolcular için. Kendisini savunduktan sonra hala saldıran ve fiziki müdahalede bulunan futbolculara daha ağır cezaların uygulanması gerekecektir. Bundan dolayı ikili bir inceleme yapılması doğru olacaktır; kendisini savunmak için fiziki müdahalede bulunanlar ve sonrasında kontrolden çıkıp fiziki müdahaleyi devam ettirenler."

"MİNİMUM 4 MAÇ..."

"Trabzonspor tarafı için ciddi bir para cezası ve saha kapama cezası almasını öngörüyorum. Maç boyunca sürekli eylemler var. Minimum 4-5 maç saha kapama cezası normal olandır. Ancak, sanırım Ankaragücü Josef De Souza’ya saldırıldığı gün 1 maç saha kapama cezası aldı, başkanın yumruk atması olayında da 5 maç saha kapama cezası aldı. Cezalar arası ciddi bir tutarsızlık var. Yine de minimum 4 maç ceza doğru olandır."

Haberin Devamı

Trabzonspor - Fenerbahçe maçının faturası ne olur Talimat ne diyor... 3 yıla kadar hapis

"CİDDİ GÜVENLİK İHLALİ VAR"

"Ciddi bir güvenlik ihlali de bulunmakta. Sahaya girenlerin üzerinde kesici, delici alet gibi bir sürü materyal olduğu görüldü. Maçta birçok meşale maytap atıldı. Bunların sorumluluğu ev sahibi kulüp ve girişte güvenliği sağlayan özel güvenlikte. Bunlar da cezalarda hep ağırlaştırıcı nedenler.
Saha olayı, çirkin tezahürat gibi bir sürü eylem bir arada."

"ÜÇ YILA KADAR HAPİS CEZASI..."

"Seyircilerin sahaya girip futbolculara saldırması ve darbetmesi adli bir vaka. Bence bu kişilerin ömür boyu seyirden men edilmesi gerekli, ciddi para cezası da alacaklardır. Ama ana kısım adli ceza. Saldırı var, yaralamaya teşebbüs var, birçok suç unsuru bir arada. Savcılık gerekeni yapacaktır. Bu saldırının toplu ve organize olması ise suçları ağırlaştıracaktır. Türk Ceza Kanunu açık; Kasten yaralama TCK madde 86/1 de '' (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

Haberin Devamı

Trabzonspor - Fenerbahçe maçının faturası ne olur Talimat ne diyor... 3 yıla kadar hapis

"EGEMEN KORKMAZ'IN CEZASI..."

"Futbol Disiplin Talimatı’nda yazılı bulunan kavga, saldırı, sportmenliğe aykırı hareket bu başlıkların hepsi ilgili eylemde bir arada. Ciddi bir ceza öngörüyorum. Kavgadan ve saldırıdan minimum 3-5 maç ceza alması gerekli. Olayları yatıştırması gerekirken Fenerbahçe futbolcusuna arkadan saldırdığı görülüyor."

Spor Hukuku Avukatı Burak Kocagöncü

Güvenlik Zafiyeti

Yaşanan olayları bir bütün olarak değerlendirdiğimizde dün oynanan müsabakada gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı açıktır. Stadyumda maç izleyenler bilirler ki, tribünler ile saha arasında emniyet güçleri ve güvenlik görevlileri, yüzleri seyircilere dönük şekilde dururlar. Maçların bitimine yakın ise tribünler ile saha arasında çember yaparak futbolcuların ve hakemlerin sahadan çıkabilmesi adına güvenli bir alan oluştururlar. Bu maçta ne yazık ki bu uygulama yapılmamış ve sonucunda istemediğimiz bu olaylar gerçekleşmiştir.

Haberin Devamı

Trabzonspor - Fenerbahçe maçının faturası ne olur Talimat ne diyor... 3 yıla kadar hapis

Spor Hukuku Avukatı Burak Kocagöncü

Saha İçinde Gerçekleşen Kutlamalar Haksız Tahrik Olarak Değerlendirilemez

Maç bittikten sonra kazanan takımın futbolcuları tarafından gerçekleştirilen kutlamaların, sevinç gösterilerinin (tribünleri tahrik etmek üzere olmadığı sürece) haksız tahrik kapsamında bir indirim sebebi olarak uygulanmaması gerekir. Kaldı ki, ligin ilk yarısında gerçekleşen Fenerbahçe-Trabzonspor müsabakasını Trabzonspor kazanmış ve Fenerbahçe’nin stadyumunda galibiyetini kutlamıştır.

Sahaya Giren Seyirciler Hakkında

Sadece 12 kişinin göz altına alındığı haberleri ise sahaya giren kişi sayısı göz önünde bulundurulduğunda çok yetersiz kalmaktadır. 6222 Sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 16. Maddesinde belirtilen yasak alanlara girme suçunu işleyen bu kişiler hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası almaları adına bir soruşturma süreci yürütülecektir. Bununla birlikte bir emniyet tedbiri olarak bu kişiler seyirden men cezası alacaklardır. Kendilerine bu emniyet tedbirinin uygulanması sonucunda maç günleri emniyet müdürlüğüne gidip imza vermek zorunda kalacaklardır. Maske ile sahaya girmek suretiyle yüzünü saklayan taraftarın durumu ise hukuken ağırlaştırıcı hal niteliğindedir. Suçu işlerken kimliğini gizleyen kişinin alacağı ceza diğerlerinden daha yüksek olacaktır.

FIFA’nın Sürece Dahil Olması

FIFA’nın ve UEFA’nın Türkiye Süper Ligi’nde oynanan maçlara müdahale yetkisi bulunmamaktadır. FIFA Başkanı Infantino’nun Trabzon şehrini de belirterek yaptığı açıklama, FIFA’nın yaşanan bu sürece kayıtsız kalmayacağını göstermektedir. Ancak bizzat FIFA başkanı tarafından yapılan bu açıklama aslında Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu sezon boyunca yaşanan sıkıntıları sağlıklı olarak yürütemediğine dikkat çekmektedir.

Fenerbahçe Spor Kulübü ve Fenerbahçeli Futbolcular Hakkında

Dünkü müsabakanın, Fenerbahçe’nin stadyumunda oynanmaması ve Fenerbahçeli seyircilerin çıkardığı bir olay olmaması nedeniyle Fenerbahçe Spor Kulübü’ne ceza verilmesi mümkün olmayacaktır.  Fenerbahçeli futbolcular İrfan Can Eğribayat, Osayi Samuel, Fred, Oosterwolde ve Batshuayi’nin taraflar ile olan fiziksel etkileşimleri disiplin talimatı çerçevesinde bir sevke konu olabilir. Disiplin Talimatı’nın 44. Maddesinde futbolcuların gerçekleştirdiği saldırı durumu düzenlenmektedir. Ancak burada kendisini ve takım arkadaşını savunmak amacıyla hareket eden futbolcunun yaptığı müdahalenin nefsi müdafaa kapsamında cezasızlık sebebi olarak değerlendirilmesi gerekir. Dünkü maçta kendisine saldıran taraftarı etkisiz hale getirdikten sonra saldırıya devam eden futbolcular açısından ise cezalar söz konusu olabilecektir. Bu futbolculara verilecek cezalar ise yapılan hareketin sportmenliğe aykırı hareket olarak değerlendirilmesi halinde 1-3 maç ceza, kavga olarak değerlendirilmesi halinde ise 3-5 maç ceza olmak üzere değişkenlik gösterecektir. Ancak maç boyunca sahaya atılan maddeler göz önünde bulundurulduğunda Fenerbahçeli futbolcular açısından haksız tahrik indirimi ve diğer takdiri indirim nedenleri gündeme gelecek ve somut olayın şartlarına göre cezalarında indirim yapılması gerekecektir.

Trabzonspor Kulübü ve Trabzonspor Futbolcular Hakkında

Onlarca kişinin sahaya girerek futbolcuları darp etmeye çalıştığı olaylar sonucunda Trabzonspor Kulübü’nün saha kapatma ya da seyircisiz oynama cezası ile karşı karşıya kalacağı açıktır.  Benzer olaylardan sonra çıkan kararlar incelendiğinde örneğin Ankaragücü maçında sadece hakeme yönelik bir saldırı mevcuttu ve Ankaragücü için 5 resmi müsabakayı seyircisiz oynama ve 2 milyon lira para cezası verildi. Dolayısıyla dün oynanan müsabaka sonrasında Trabzonspor hakkında 5 maç ve üzeri seyircisiz oynama cezası verilmesi kuvvetle muhtemeldir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!