Kadın liginde erkek futbolcu tartışması! Patricia Seteco’nun durumu Mokgadi Caster Semenya olayını hatırlattı

Güncelleme Tarihi:

Kadın liginde erkek futbolcu tartışması Patricia Seteco’nun durumu Mokgadi Caster Semenya olayını hatırlattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2024 07:00

Beşiktaş, ALG Sporlu Seteco ile ilgili iddiaların TFF tarafından netleştirilmesini bekliyor. Beşiktaş Kulübü davranışlarını şüpheli buldukları Patricia Seteco’nun durumunun netleştirilmesini talep ediyor. Siyah beyazlıların çıkışı sonrası Gaziantep ekibi ALG Spor da Angolalı futbolcunun durumunu araştırma kararı aldı. Ligde bazı kulüplerin testosteron seviyesi yüksek oyuncuları oynattığı yönelik iddiaların da araştırılması isteniyor.

Haberin Devamı

Kadın futbol liglerinde erkek futbolcu oynatıldığı yönünde zaman zaman yaşanan tartışmalar, Beşiktaş’ın önceki gün ALG Spor’a 2-1 yenildiği maçın ardından ortaya attığı iddialarla yeni boyut kazandı. Siyah beyazlılar, Gaziantep ekibine 88. dakikada galibiyeti getiren golü atan Patricia Seteco’nun davranışlarını şüpheli buldukları gerekçesiyle Türkiye Futbol Federasyonu’na başvuruda bulundu. Beşiktaş özellikle sosyal medya hesabında erkek gibi paylaşımlarda bulunan Angolalı futbolcunun durumunun araştırılmasını istiyor.

2022’DE BENZER BİR OLAY YAŞANDI

Oyuncunun kulübü ALG Spor ise kendilerinin yaptığı araştırmanın tamamlanmasının ardından konuyla ilgili açıklamada bulunacaklarını ifade etti. Bazı kadın ligi takım yöneticileri de testosteron (erkeklik hormonu) yüksek futbolcular oynatan takımların incelenmesi gerektiğini savundular. TFF’nin Seteco’da nasıl bir karar alacağı merakla beklenirken bu tartışmalar Türkiye liglerinde aslında yeni de değil. 2022’de de Adana 01, Rusumat 4 Gençlik’in erkek futbolcu oynattığını öne sürmüş Amatör Futbol Disiplin Kurulu, Ordu ekibi lehine karar vermişti.

Haberin Devamı

ADİL REKABET İÇİN KONU AYDINLATILMALI

Beşiktaş Kulübü de dün yayımladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Beşiktaş, ülkemizde hala amatör statüde olan kadın futbolunun öncelikle yarı profesyonel statüye, ardından tam profesyonelliğe kavuşması için TFF ile fikir alışverişimiz titizlikle devam etmektedir. Bununla birlikte, kamuoyunun gündemine gelen iddiaların netliğe kavuşturulması ve kadın futbolunda adil rekabet şartlarının gerçek manada sağlandığının teyidi adına TFF’nin konuyu ele almasının bir gereklilik olduğunu vurgulamayı da kulüp olarak bir görev addediyoruz.”

SEMENYA DA UZUN YILLAR TARTIŞILDI

Kadın futbolundan önce atletizmde de benzer bir konu uzun yıllar gündemi meşgul etmişti. 2012 Londra ve 2016 Rio de Janeiro Olimpiyatları’nda kadınlar 800 metrede altın madalya kazanan Mokgadi Caster Semenya için de sık sık “Kadın mı, erkek mi?” tartışması yapıldı. Kadın rakipleri arasında güçlü fiziğiyle dikkat çeken Güney Afrikalı atlete Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından cinsiyet testi uygulandı. IAAF daha sonra Semenya ile aynı benzer durumu yaşayan sporcuların kadın sınıflandırmasında rekabet edebilmek için testosteron düzeylerini düşürmek amacıyla ilaç almalarını gerektiren yeni kurallar açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!