Spor yol göstericisini kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Spor yol göstericisini kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2016 22:06

Fenerbahçe logosunu 1997 yılında tescil ettirdi. Fenerium markasını yarattı. 1907 Derneği aracılığıyla Türkiye’deki kombine bilet satışının öncülüğünü yaptı. Türk futbolunun en büyük fobisi “şirketleşme” korkularını yerle bir etti. Bileği bükülmez bir yelkenci ve Türkiye’nin en iyi golf oynayan iş adamlarındandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en önde gelen gruplarından Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, dün kalbine yenik düşerek hayatını kaybetti.

Sadece iş dünyası değil, spor dünyası da önemli bir mensubunu kaybetti. Koç Grubu, yıllardır başta futbol olmak üzere, bir çok amatör branşa da gerek sponsorluk gerekse de kurduğu kulüplerle doğrudan destek vermişti. Mustafa Koç da, ailesinden aldığı bu sportif mirası hayatı boyunca koruyup, kollamıştır. Koç, hem bir spor destekçisi hem de bir sporcuydu. Baba Rahmi Koç, Beşiktaş için bir nevi onursal başkandır. Zira kulübün en zor zamanlarında kapısını çaldığı ilk kişidir. Koç Grubu’nun Beşiktaş’a verdiği sponsorluk desteği bugün de sürmektedir.

1907’DE DOĞDU BASKETBOL!

Mustafa Koç da Fenerbahçe’ye çok önemli katkılarda bulundu. Koç’un sarı lacivertlilere yaptığı katkı maddi olmanın çok ötesinde. O yaptığı işlerle aynı zamanda kurumsallaşmaya da omuz verdi.Koç, Türkiye’nin en etkin ve aralarında bir çok önemli işadamının olduğu 1907 Fenerbahçe Derneği’nin kurucusu ve ilk başkanı oldu. Dernek üyeleri, iş hayatının en kıymetli değerlerinden ‘know how’u (tecrübe edilmiş bilgi) kulübün de hizmetine sundular. Dernek, 1993’te, bugün Avrupa şampiyonluğu kovalayan F.Bahçe Basketbol Takımı’nı şahlandırmak için idaresini üstlendi. 4 yıllık sürede 11 milyon dolarlık bir kaynak yarattı ki bu o dönemler için bir çok futbol kulübüne dahi nasip olmayacak bir kaynak demekti.

Haberin Devamı

MARKALAR TESCİLLENDİ

Bugün kulüpler bir çok endüstriyel haktan söz ediyor. Mustafa Koç, bunun farkına varan ilk isimlerden oldu.1907 Fenerbahçe Derneği aracılığıyla 1997 yılında Fenerbahçe logosu tescil edildi. Böylece kulübün logosunun bulunduğu hiç bir ürünün korsan olarak piyasa sunulamamasının yolu açıldı. Dahası, Fenerbahçe’nin bugün sahip olduğu en önemli markalarda biri olan Fenerium’un da temelleri bu tescille atılmış olundu.Dernek, tescil ettiğği ‘1907’ ile kurduğu Fenerium’u da sarı lacivertli kulübe devrederek, çok önemli bir işe daha imza attı.

KOMBİNE BİLETE İLK ADIM

Günümüzde kulüplerin en önemli gelir kalemlerinden biri kombinedir. Zira kulüpler sezon öncesi sattıkları kombinelerle sıcak para girişi sağlar. Türkiye’de kombinenin öncülüğünü de Mustafa Koç yönetimindeki 1907’liler yaptı. Dernek, 1994-2002 arasında Fenerbahçe VIP tribün bileti sattışı gerçekleştirdi.Endüstrileşen futbol, 2000’lerin başında finans kapitalin de cazibesine de kapıldı. Dört büyükler peşi sıra halka açılarak borsaya kote oldular. Fenerbahçe’nin ilk şirketleşme tartışmalarında da Mustafa Koç’un harcı vardır...

Haberin Devamı

ŞİRKETLEŞME KİTABI YAZDIRDI

Daha 1997’de “Fenerbahçe şirketleşmeli mi, halka mı açılmalı?” isimli bir kitap hazırlatıp zihinsel alt yapıyı kurdu. Ayrıca birçok panel de organize ederek, camiayı bilgilendirdi ve ‘şirketleşme korkusu’nu’ yıktı. Şirketleşme kongrede oylanırken de ilk kalkan ellerden biri de kuşkusuz onundu.1907 Fenerbahçe Derneği, sosyal sorumluluk projelerinden de geri durmadı. 2001-2002 arasında 500 çocuğun eğitim masrafını üstlendi. Mustafa Koç, 2003’te Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’na gelince mecburen geri çekildi ancak bayrağı bu kez kardeşi Ali Koç devraladı... 

GOLFTE DE İŞİNDEKİ GİBİ REKABETÇİYDİ

MUSTAFA Koç, kendi özel hayatında da spor eksik etmedi. Birçok branşla fiilen uğraşıyordu. Golf en büyük tutkularındandı. Golfün gelişmesi için yıllarca Türkiye’de emek veren Tony Martin’e göre Mustafa Koç, iş adamları içerisinde golfü en iyi oynayan isimdi. Martin’e göre, Koç, golf oyuncusu olarak da ‘rekabetçi’...

Haberin Devamı

MAYIN TARLASINA DÜŞTÜ!

KOÇ, tekneyle atlattığı bir tehlikeyi şöyle anlatır: “Split dönüşü fırtınaya yakalandık. Arnavutluk sahilinde mayın tehlikesi de vardı ve hiçbir yere kaçamadık. Ufak bulantılar yaşandı ama güzel sınavdı.”

BİLEĞİ KUVVETLİ BİR YELKENCİ

KOÇ, bileğine güvenen iyi bir yelkenciydi. Yarışlara da katılan Koç, bu aşkanı da da şöyle anlatmıştı “8 yaşındayken 1.5 beygirlik Johnson motorum oldu, bir de tahta sandal. Gün onun üstünde geçiyordu.”  

PARKURLARIN TOZUNU ATTI

90’larda ralli pilotluğu yapan Koç, Ali Başakıncı ve Ali Ersin ile birlikte Ford Takımı’nı kurup  parkurların da tozunu atmıştı. Ailenin isteğiyle daha sonra bu spora veda etti. 

Haberin Devamı

KULÜPLER DE YASTA

MUSTAFA Koç’un kaybı spor kulüplerini de derinden üzdü. Üç büyüklerin ve TFF’nin yanı sıra Arda’nın forma giydiği Barcelona Kulübü de Koç için baş sağlığı diledi.

FENERBAHÇE

“Eski asbaşkanlarımızdan Sayın Ali Koç’un ağabeyi, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, kulübümüzün 4894 numaralı kongre üyesi Sayın Mustafa V. Koç’un bu sabah (dün) saatlerinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiği haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhum Sayın Mustafa V. Koç’a Allah’tan rahmet, başta Koç Ailesi olmak üzere merhumun tüm yakınları ve sevenlerine baş sağlığı dileriz.”

BEŞİKTAŞ

“Türk iş dünyasının değerli ismi, Beşiktaş Divan Kurulu Üyesi Rahmi Koç’un sevgili oğlu, Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ani vefatı kulübümüzü ve camiamızı derinden üzmüştür.”

Haberin Devamı

GALATASARAY

“Türk iş dünyasının önde gelen isimlerinden, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Koç’un geçirdiği kalp krizi sonucunda erken yaşta hayatını kaybetmesinden dolayı derin bir üzüntü duyuyo-
ruz.”

FUTBOL FEDERASYONU  

“Türkiye’de spora büyük destek sağlayan Sayın Mustafa Koç’un bu sabah geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyo-ruz.”Basketbol ve voleybol federasyonları da Mustafa Koç için başsağlığı mesajları yayınladı. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!