Son Keşanlı

Güncelleme Tarihi:

Son Keşanlı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Haldun Taner’in ünlü eseri yıllar sonra yine sahnede. Magazin dünyasının 1 numaralı gazetesi Haftasonu, ‘‘Keşanlı Ali Destanı’’nı yeniden sahneye koyan Volkan Severcan ve ekibi hakkındaki gelişmelerle birlikte birbirinden ilginç konulara yer veriyor.

Türk Tiyatrosu’nun klasikleri arasında yer alan Haldun Taner’in ölümsüz eseri ‘‘Keşanlı Ali Destanı’’ müzikali, Bostancı Gösteri Merkezi’nde bir kez daha sergilenmeye başladı. BU kez tiyatro sanatçısı Sümer Tilmaç’ın Keşanlı Ali’yi canlandırdığı oyunu Volkan Severcan sahneliyor. Severcan oyunda da gazeteci ve Tarçınizade Ahsen rolünü üstlenmiş. Keşanlı Ali’nin Zilhası’nı ise Nilgün Belgün canlandırıyor.

Türk tiyatrosunu dış ülkelerde de tanıtan ‘‘Keşanlı Ali Destanı’’ ilk kez 1964’te olmak üzere İstanbul Karaca Tiyatro’da 1964-73 arasında Gülriz Sururi-Engin Cezzar topluluğunda sahnelendi. Aynı yıl Atıf Yılmaz yönetiminde filme alındı. Sahnede Engin Cezzar’ın oynadığı Keşanlı Ali’yi filmde Fikret Hakan, Gülriz Sururi’nin oynadığı Zilha’yı Fatma Girik canlandırdı.

Bir kabadayının oyunu

En son 1986 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen oyunda Keşanlı Ali’yi Erhan Yazıcıoğlu canlandırmıştı.

1986 yılında yitirdiğimiz Haldun Taner, büyük ilgiyle karşılanan bu oyununu 1960’ta bir gecekondu kabadayısının vurulması olayından esinlenip içinde kendi fantezisini de katarak 1964’te yazmıştı.

‘‘Keşanlı Ali Destanı’’, işlemediği bir cinayeti mertlik belasına kabullenmek zorunda kalan semt kabadayısı Keşanlı Ali’nin hapisten çıktıktan sonra yaşadığı gecekondu bölgesinin halkı tarafından ansıl kahraman yapılıp efsaneleştirildiğini, foyası ortaya çıkınca nasıl balon gibi söndüğünü anlatıyor.

Gülriz Sururi ve Engin Cezzar, müzikali yıllarca önce İstanbul Karaca Tiyatro’da sahnelemişlerdi. Müzikalde yıllardır bir araya gelemeseler de Zilha (Nilgün Belgün) ve Keşanlı Ali (Sümer Tilmaç) o gece bol bol bir araya gelip dans ettiler. ‘Keşanlı Ali Destanı’nda Selahattin Taşdöğen, Ümit Yesin ve Ferdi Akarnur giibi isimlerin bulunduğu kalabalık bir kadro var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!