Sinemadaki komedi 6 yaş zekasına hitap ediyor

Güncelleme Tarihi:

Sinemadaki komedi 6 yaş zekasına hitap ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2017 14:41

Kandemir Konduk, “Şemsiyeli Balıklar” ve “Merhaba Sevda” kitaplarını okurların beğenisine sundu. “Televizyona Dokunduk” adlı yeni tiyatro oyununu da seyirciyle buluşturmaya hazırlanan usta mizahçıyla hem bu yeni eserlerini hem de televizyon ve mizah dünyasını konuştuk.

Haberin Devamı

◊ “Şemsiyeli Balıklar” ve “Merhaba Sevda” okurla buluştu. Kitapların içeriğinden bahseder misiniz biraz?
- “Şemsiyeli Balıklar”da hayvanlarla insanların benzerliklerinden yola çıkarak yazdığım hikayeler var. Tabii ki mizahi tarzda. “Merhaba Sevda” ise varoşlarda yaşayan gençleri göz önüne alarak oluşturduğum bir roman. Burada henüz askerliğini yapmamış iki genç var. İş arama telaşı içindeyken, bir kahvecinin lafından etkileniyorlar. Diyor ki kahveci; “Bu memlekette paran yoksa ya üçkağıtçı bir hoca olacaksın ya da mafya!” Gençlerden biri sahtekâr bir hoca oluyor, öbürü de kendini mafya yerine koyuyor. Sonra da yalıda oturan bir kıza âşık oluyor. Bu arada bunların hikayesini biz 17 yaşında, yazar olmaya hevesli bir varoş gencinin ağzından dinliyoruz.

◊ Tiyatro projeleriniz var mı?

- Evet, “Televizyona Dokunduk” diye bir tiyatro oyunu yazdım. İzleyenleri çok güldürecek. Yıllarca televizyon için iş ürettim, az çok yapısını biliyorum. Son dönemde bazı şeyler özellikle ilgimi çekiyor. Bu oyunda da onları eleştiriyor, bayağı televizyon dünyasıyla dalga geçiyorum.

◊ Neleri eleştiriyorsunuz?

- Mesela iyi bir televizyon dizisi için aynı adamı iki kadının sevmesi şart. Bu kadınlar kardeş olursa, daha çok tutar o dizi. İki kız, memlekette erkek kalmamış gibi aynı adamı sevecek! Ameliyat sahnesi de şart, o yeşil gömlekler illa giyilmeli. Bunun gibi basmakalıp şeyler. Bir de silah konusu var. Çok acı tabii. Onu da işliyoruz.

◊ Oyunda kimler rol alacak?

- Ayçe Abana, Elif Çam, Kıvanç Baran Aslan ve Gizem Yılmaz. Aralık ortasında sahneleyeceğiz.
◊ Bundan sonrası için kaleme almayı düşündüğünüz bir kitap, tiyatro oyunu var mı?
- Türkiye’deki mizahçılarla ilgili bir oyun yazmayı çok istiyorum. Hüseyin Rahmi, Sadık Şendil, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Haldun Taner gibi isimlerin çalışmalarını anlatan bir oyun. İnşallah nasip olur.

ŞİMDİKİ KOŞULLARDA MİZAH YAPMAK ZOR

◊ Sizin için “Güldüren Adam” diyorlar...
- Bir zamanlar diyorlardı. (Gülerek) Şimdi de güldürüyoruz ama artık güldürü anlayışı değişti.

◊ Yeni mizahçıları nasıl buluyorsunuz?

- Şimdiki koşullarda mizah yapmak çok zor. Kanımca iki nedeni var bu zorluğun. Biri; yönetimsel baskı. İkincisi de, otosansür dediğimiz şey. Mizahçının kendi kendini yontması. “Aman bunu söylemeyeyim, aman şuna dokunmayayım.” Bu çok acı. Yani “Televizyona veya sahnelere çıkayım, güldüreyim ama asla bir gerçeğe dokundurmayayım” diyorlar.

◊ Günümüz mizahçıları arasında beğendiğiniz biri yok mu?
- Türkiye’de en korkusuz şekilde mizah yazan ve yapan kişi Levent Kırca’dır. Onun dışında kimse yapamadı. Bugün televizyona baktığımda güldürü adına gülünçlükler görüyorum ne yazık ki. Hele sinemadaki komedi, 6 yaş zekasına hitap ediyor. 6 yaşındaki çocukları güldürmek kolaydır. Kaba saba güldürüler, yazık...

◊ Son yıllarda severek izlediğiniz bir sinema filmi olmadı mı?
- Oldu. Mesela Ata Demirer’in “Eyyvah Eyvah” filmlerine bayılıyorum. O kadar masum ki, bir tek küfür, argo kelime yok içinde. Demek ki küfür olmadan da oluyormuş.

Haberin Devamı

Sinemadaki komedi 6 yaş zekasına hitap ediyor



MAHALLENİN MUHTARLARI UNUTULMAZ

◊ Yazdığınız dizi ve sinema filmleri içinde sizin için en unutulmaz, en özel olan hangisi?

- “Mahallenin Muhtarları”... O dizide 100’ün üzerinde sosyal sorumluluk projesine imza attık. Kitap okuma kampanyaları yaptık, alkol, trafik gibi her hafta farklı konular işledik. Bir gün, Kurban Bayramı’nın yaklaştığı bir dönemde Türk Hava Kurumu’ndan yetkililer geldi, kurban derilerinin THK’ya bağışlanması konusunda bizden destek istediler. Oturduk senaryo yazdık. Rahmetli pilot Sabiha Gökçen Samandıra’ya iniyor, Temel ve Fadime elini öpüyor, havacılık üzerine bir-iki laf ediliyor. Böyle bir bölüm çektik. Yayınlandıktan sonra yine geldiler THK’dan. Dediler ki; “Nasıl teşekkür edeceğimizi bilmiyoruz. Bugüne kadarki en yüksek bağış toplandı, çok mutluyuz.” Yani o kadar etkiliydi “Mahallenin Muhtarları”, o diziyi çok sevdim.

◊ Tiyatro oyunlarınız arasında en unutulmazı hangisi?
- İlk yazdığım oyun; “Yüzsüz Zühtü”. 26 yaşındaydım onu yazdığımda. İlk göz ağrımdır.

◊ Peki ya kitaplarınız?

- Kitap konusunda biraz geri kaldım. Tiyatro ve televizyon ağırlıklı çalıştığım için onlar daha az üredi. Ama bu en son yazdığım “Merhaba Sevda”yı çok seviyorum. O genç yazar çocuğu yer yer yaşadım, kendimde hissettim.

◊ Sinemada Ata Demirer’i beğendiğinizi söylediniz. Televizyon dünyasında takip ettiğiniz isimler, projeler var mı?

- Başarılı bulduğum genç yetenekler var. “Güldür Güldür” ekibinden üç-dört oyuncu mesela. Tolga Çevik’e de gülüyorum. Tabii suya sabuna pek dokunmuyorlar ama başarılılar yine de. “Vatanım Sensin” dizisi de başarılı. Bir de “Paramparça”yı seviyordum ama o son zamanlarda bozmuştu.

Haberin Devamı

HER AKŞAM ADAM ÖLDÜRME KURSU AÇIYORLAR

◊ Yeni tiyatro oyununuzda silah konusunu da eleştirdiğinizi belirttiniz az önce. Mafya dizileri hakkında neler söyleyeceksiniz?
- Silah olayına karşı olduğum kadar hiçbir şeye karşı değilim. Resmen adam öldürmenin kursunu açıyorlar her akşam ekranlarda. Ve “Cinayet işlersen başına bir şey gelmez kardeşim” diyorlar. Bir bölümde 7-8 kişinin öldürüldüğü diziler var. Bu nasıl bir şey? Böyle bir topluma bunu neden yapıyorsunuz? Bu durum nereye gidecek? Sağlığımızı düşündükleri için sigarayı göstermiyorlar ama şakağa dayanmış bir silahı, kanlar içinde kalmış adamı gösteriyorlar. Aileler bunları çocuklarıyla izliyor!

◊ Siz yaptığınız projelerde hiç silah kullanmadınız mı?
- Bir tane absürt komedi yapmıştım “Ana” diye. O da silahla, mafyayla dalga geçmek için. Ayşen Gruda ‘mafya anası’ oluyordu dizide. Ama orada bile kimse kimseyi öldürmedi, öyle cinayet falan olmadı.

Haberin Devamı

Sinemadaki komedi 6 yaş zekasına hitap ediyor

 

SOSYAL MEDYAYA NEDEN GiREYiM?

◊ Sosyal medyayla aranız nasıl?
- Aram yok... Daha yeni yardımcım telefonuma WhatsApp yükledi, onu kullanmayı öğrendim. Bu sosyal medya nedeniyle herkes hem yazar oldu hem de fotoğrafçı oldu. Herkesin yazar olması kötü bir şey mi? Sanmıyorum ama yazarlığın da belli bir üslubu, saygınlığı olması gerektiğini düşünüyorum. 12-13 yaşındaki çocuklar birilerini kıyasıya eleştiriyor, küfür hakaret gırla gidiyor orada. Onları gördükten sonra ben girmem dedim. Neden gireyim de küfür işiteyim?

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!