Şimdi gözler bu kararlarda

Güncelleme Tarihi:

Şimdi gözler bu kararlarda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2017 23:15

Referandumun ardından Türkiye’de gündem artık ekonomi. Ekonomide kıdem tazminatından kamu personel reformuna kadar bir dizi önemli düzenleme, artık gündeme gelecek. Ayrıca ekonomik durgunluğa ilişkin olarak alınan önlemlerin sonuçları değerlendirilecek ve buna ilişkin yeni bir yol haritası belirlenecek.

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı için yeni çalışma kısa süre içinde gündeme gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, referandum sonrası kıdem tazminatı için yeni bir modeli gündeme getireceklerini açıklamıştı. Üzerinde durulan formül, kıdem tazminatı için yeni bir fon kurulması ve her ay çalışanlar için işverenlerin belli bir tutarda prim yatırması şeklinde. Son olarak İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, KOBİ’lere yeni kurulacak kıdem tazminatı fonundan kredi kullandırılmasını istedi.

KAMU REFORMU

Milyonlarca kamu çalışanını yakından ilgilendiren kamu personel reformu da, bu yıl içinde yapılacak düzenlemeler arasında bulunuyor. Tarafların henüz üzerinde uzlaşmadığı kamu personel reformunda, iş güvencesi, görevde yükselme, perfomans gibi kritik alanlarda düzenlemeler yapılacak. Kamu personel reformu, 2.5 milyonu aşkın memuru yakından ilgilendiriyor ve yaklaşık 10 yıldır gündemde bulunuyor.

Haberin Devamı

VERGİ İNDİRİMİ

Mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimleri 30 Nisan tarihinde sona erecekti. İndirimlerin uzatılacağı açıklandı. Mobilyada yüzde 18’den 8’e düşen, beyaz eşyada ise yüzde 6.7 olan ÖTV’yi sıfırlayan kararnamenin Resmi Gazete’de yayınlanması gerekecek. Süre 30 Eylül tarihine kadar uzatılacak.

YENİDEN YAPILANDIRMA

2016 yılı haziran ayında vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılması yasası çıkmıştı. Bu yapılandırmada başvuru tarihi için esas alınan tarih 30 Haziran’dı. Şimdi başvuru süresini mart 2017’ye çekecek yeni bir yapılandırma yasası çıkarılacak. Yaklaşık 7 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiren bu yeni yapılandırma ile yaklaşık 47 milyar liralık vergi borcu yeniden yapılandırılacak. Prim borçları ile birlikte yapılandırılan borç tutarı 70 milyar lirayı bulabilecek. Konuya ilişkin yasa çalışmaları tamamlandı ve referandum sonrası hemen TBMM’ye sunulacağı açıklanmıştı. Daha önce 2016 Haziran itibarıyla yeniden yapılandırma kanununa başvuran vatandaşlar, 2017 Mart ayına kadar olan dönemde de vergi ve prim borcu oluşmuşsa başvurularını güncelleyebilecekler.

Haberin Devamı

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA

Anne olan memurlara yarı zamanlı çalışma hakkı veren yönetmelik de, referandum sonrası kalan konulardan. Devlet Personel Başkanlığı’nın bu konuda çıkaracağı yönetmelik, hangi alanlarda anne olan memurlara yarı zamanlı çalışma hakkının verileceği konusunda belirleyici olacak. Özel sektörde anne olan çalışanlara yarı zamanlı çalışma hakkı veren yönetmelik ise, geçtiğimiz aylarda yayınlanarak yürürlüğe girdi.

VERGİ REFORMU

Hükümet vergide de reform çalışmalarının startını verecek. Özellikle KDV ile ilgili reform çalışmalarına başlanacak. 32 yıllık uygulama baştan sona gözden geçirilecek.

BAKMADAN GEÇME!