Serkan'ın sır ölümü

Güncelleme Tarihi:

Serkanın sır ölümü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 14:40

Büyükçekmece'de evinin önünde oynarken sokak köpeğinin ısırdığı küçük Serkan, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
İl Sağlık Müdürlüğü, “kuduz”dan ölen Serkan Karabıçak'ın, aşılama programına alındığını açıkladı.
Ancak nasıl oldu da aile hastane hastane dolaşmak zorunda kaldı?
Ve en önemli soru
Küçük Serkan'ın kuduz aşısı tedavisi ne zaman başladı?
İki hafta geçmeden hayatını kaybetmesi bir ihmalin göstergesi değil mi?
Ailesi, hemen hastaneye koştuysa o zaman ihmal yetkililerin değil mi?
Hürriyet.com.tr olarak Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ı göreve çağırıyoruz....
Ailenin gözyaşları kurumadan sorumluların cezalandırılması için harekete geçmesini bekliyoruz....

YÜREK YAKAN FOTOĞRAFLAR  

Serkanın sır ölümü
Baba Sefer Karabıçak, ihmalle ilgili şu an için kanuni bir girişimde blunmayı düşünmediğini açıkladı. Hurriyet.com.tr'ye konuşan Karabıçak, acısın çok taze olduğunu ve şu aşamada oğlunun kaybından başka bir şey düşünemediğini dile getirdi. Acısının hiçbir zaman hafiflemeyeceğini ancak olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra ne yapacağına karar vereceğini belirtti.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 11 Eylülde, daha sonradan kuduz olduğu anlaşılan bir köpek tarafından ısırılan Serhat Karabıçak'ın, aynı gün Büyükçekmece Devlet Hastanesi tarafından aşılama programına alındığı ifade edildi.

Yüzündeki derin yaralar nedeniyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil polikliniğine gönderilen Karabıçak'ın, burada plastik cerrahi olmaması sebebiyle İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi plastik cerrahi polikliniğine sevk edildiği belirtilen açıklamada, “Burada yüzündeki ısırık yerleri yaklaştırıcı dikiş şeklinde sütüre edilmiştir. Daha sonra hastaya takipleri sırasında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kuduz serumu ve aşı takvimi doğrultusunda 4 doz kuduz aşısı uygulanmıştır” denildi.

Açıklamada, 28 Eylülde Karabıçak'ın şikayetlerinin başlaması üzerine Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil polikliniğine başvurulduğu, kuduz ön tanısıyla çocuk servisi yoğun bakıma yatırıldığı, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen 2 Ekimde hastanın kaybedildiği bildirildi.

TOPRAĞA VERİLDİ

5 yaşındaki küçük Serkan, kuduzdan hayatını kaybetti, bu acıya büyükannesinin kalbi de dayanamadı ve geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Küçük Serkan ile 94 yaşındaki büyükanne aynı anda toprağa verildi. Acılı aile, hastane hastane dolaştıklarını ancak herhangi birşey yapılmadığını iddia etti. Aile olaydan belediyeyi de sorumlu tutarken belediye başkanı “Biz belediye olarak yakaladığımız köpeklerin kısırlaştırması ve kuduz aşılarını yapıyoruz” diyerek kendilerini savundu.

Büyükçekmece'nin Kıraç beldesinde, 13 gün önce oyun oynarken köpek tarafından ısırılan Serkan Karabucak, önceki gece yaşamını kaybetti. Küçük Serkan'ın ölümünün ardından baba Sefer Karabucak'ın 94 yaşındaki annesi Fehmiye Karabucak da dün sabah saatlerinde kalbi bu büyük acıya dayanamayınca hayatını kaybetti. Tek çocukları olan Serkan'ı kaybeden acılı anne Gülcan ve baba Sefer Karabucak, çocuklarının hastanenin ihmali sonucu öldüğünü ileri sürdüler.

İddiaya göre, olay şöyle gelişti: Köpeğin ısırmasının ardından Serkan'ı hemen Büyükçekmece Devlet Hastanesi'ne götürdüklerini belirten çift, burada mikroba karşı yapılan bir iğnenin ardından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderildiklerini söylediler. Aile, Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nin Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk ederken vermesi gereken raporu vermediği belirtildi.

HASTANE HASTANE DOLAŞTILAR

Sevkin ardından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin acil bölümüne gelen baba Karabucak, kayıtlarının yapılmadığını, kapıda bulunan görevlilerin kendilerini kuduz vakalarına bakan acil bölümüne yönlendirmek yerine Cerrahpaşa Hastanesi'ne gönderdiklerini dile getirdi.

Cerrahpaşa'da doktorlar küçük çocuğun açık yaralarını kapattılar. Aile daha sonra Serkan'ı alarak evlerine döndü. Serkan'ın yaralarının normalin üzerinde bir hızla iyileşmesi aileyi sevindirdi. Ancak hastalığın 12'inci gününde Serkan'ın ateşi çıktı. Serkan, önce Büyükçekmece Devlet Hastanesi'ne, buradan da tekrar Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Burada doktorların bütün müdahalelerine karşın küçük çocuk kurtarılamadı. Küçük Serkan'ın ölümünün ardından baba Sefer Karabucak'ın 94 yaşındaki babaannesi Fehmiye Karabucak da dün sabah saatlerinde kalbi bu büyük acıya dayanamayınca hayatını kaybetti.

AİLE BELEDİYEYİ SORUMLU TUTTU, BELEDİYE KENDİNİ SAVUNDU

Kuduz hastalığından öldüğü belirtilen Serkan'ı kaybetmenin şaşkınlığını ve acısını yaşayan Karabucak çifti, Kıraç Belediyesi'ne öfkeli. Belediyenin kuduz köpeklere karşı önlem almadığını dile getiren çift, çok sayıda insanı kuduz köpeklerin ısırdığını söyledi. Anne Karabucak, Serkan'ı ısıran aynı köpeğin komşularının çocuğunu da ısırdığını, hafif yaralanan çocuğun yapılan müdahalelerin ardından kurtulduğunu dile getirdi. Anne, kendilerinin büyük acı yaşadıklarını fakat başka anne ve babaların aynı acıyı yaşamaması için belediyenin bir an önce önlem almasını istedi.

Kıraç Belediye Başkanı Hamit Öncü, çevre belediyelerin kamyonlarla köpekleri Kıraç'a boşalttıklarını söyledi. Öncü, “Kıraç'ta buna benzer olaylar daha önceden de yaşanmıştı. Burası mayıs ayından beri karantina altına alındı. Hatta, Mart ayına kadar devam edecek. Belediye olarak köpeklerle başa çıkamıyoruz. Her gün buraya köpek bırakıyorlar. Biz belediye olarak yakaladığımız köpeklerin kısırlaştırması ve kuduz aşılarını yapıyoruz. Yetişemediklerimiz de oluyor ancak diğer belediyelerin de burada yaşayan insanları düşünmesi lazım” diyerek kendilerini savundu.

BİRLİKTE TOPRAĞA VERİLDİLER

Babaanne Fahmiye Karabucak ile torunu Serkan Karabucak, Kıraç Kamile Güneş Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Kıraç Mezarlığı'nda birlikte toprağa verildiler. Cenaze namazına Çatalca Kaymakamı Yüksel Ayhan, Kıraç Belediye Başkanı Hamit Öncü ve Karabucak ailesinin yakınları katıldı.

ALINAN TEDBİRLER

Bölgede yakın tarihteki şüpheli ısırık vakalarının izlendiği ifade edilen açıklamada, olayın olduğu mahallede oturan ve kuduz tespit edilen hayvanla temasından şüphelenilen kişilerin Büyükçekmece Devlet Hastanesinde aşı programına alındığı kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgiler verildi:

“Kıraç beldesinde Tarım İlçe Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda, ölen köpeğin Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde incelemesinde, kuduz müspet bulunmasının ardından İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından idari ve fenni tedbirler alınarak, belediye ile işbirliği içerisinde hastalıkla mücadeleye başlanmıştır, bölgede hayvan karantinası başlatılmıştır. Bölgede kuduz hastalığı ile mücadele Büyükçekmece Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, Büyükçekmece İlçe Tarım Müdürlüğü ve Kıraç Belediyesi ile işbirliği içinde yürütülmektedir.”

KUDUZ NEDİR

Açıklamada, “Kuduz” hastalığına ilişkin bilgilere de yer verildi. Kuduz hastalığının yüksek öldürücülüğü olan “akut viral ensefalomyelitle” seyreden bir virüs hastalığı olduğu kaydedilen açıklamada, şüpheli ısırık veya temas vakalarından sonra hastalığın ortaya çıkma süresinin birkaç günden aylara kadar uzayabildiği belirtildi.

Açıklamada, hastalığın çıkış süresi ve şiddetinde, “yaranın büyüklüğü ve derinliği, ısırılan bölgenin beyne olan uzaklığı, ısırılan bölgedeki sinir dokusunun yoğunluğu ve ısırılma sırasında bulaşan virüs yoğunluğunun etkili olduğu” ifade edilerek, özellikle baş-boyun bölgesi yaralanmalarında hastalığın tüm uygulamalara rağmen çok hızlı seyredebildiği vurgulandı.

“Şüpheli temaslardan sonra ilk yapılması gereken, yaranın bol sabunlu suyla temizlenmesidir” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Daha sonra mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Şüpheli vakalardan sonra ısıran hayvan izlenebiliyorsa 10 gün boyunca gözetim altında tutulmalı, bu sırada ısırılan kişiye koruyucu aşı programı başlatılmalıdır. Hayvanın ölmesi durumunda aşı programı tamamlanır. Kuduz tespit edilen bölgelerde hayvanlara yönelik karantina işlemleri uygulanmakta olup, insanlara yönelik bir karantina uygulaması yoktur. İlimizde kuduz mücadele programı kapsamında enfeksiyon hastalıkları uzmanı bulunan 14 hastane, aşılama ve tedavi merkezi olarak belirlenmiştir.”

Bu arada, ilde kuduz aşısı sıkıntısı bulunmadığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!