Göz kuruluğuna dikkat

Güncelleme Tarihi:

Göz kuruluğuna dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2008 10:37

Uluslararası Gözyaşı Hastalıkları Derneği Genel Başkanı ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Suat Hayri Uğurbaş, yaz aylarında klimaların gözleri kuruttuğunu, nem artırıcı spreyler kullanılması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Uğurbaş,  gözlerde kuruluğuna pek çok şeyin neden olabildiğini, insanların yaşlanma sürecinde de göz yaşında azalma görüldüğünü söyledi.

Özellikle kadınlarda menopoz döneminde hormon dengesindeki değişmelerin gözyaşının azalmasına neden olduğunu ifade eden Uğurbaş, bu dönemlerde gözyaşı takviyesi yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Çok ağır gözyaşı kuruluğunun erkeklerde romatizmal hastalıklara bağlı olabildiğini ifade eden Uğurbaş, şunları söyledi:

“Göz kapaklarının kenarlarındaki ter bezlerinin salgınlanmasındaki bozukluklar çok sıkıntı veren hastalıktır, öldürmez ama süründürür. Bunun için suni gözyaşı damlaları kullanılmalıdır. Sigara, kesinlikle gözyaşının yapısına etkili maddedir. Sigara içilen ortamlarda bulunanların gözlerinin lipit tabakasında eksilmeler oluyor. Sigara, diğer kötü yan etkilerinin yanı sıra göz sağlığına da büyük zarar veriyor. Sigaralı ortamda bulunmak gözyaşı kuruluğunu artırmaktadır. Göz kuruluğuna yol açan en önemli nedenler arasında yer alan sigara dumanı, yeni yasa sayesinde pasif içicilere zarar veremeyecek. Onun için çıkan yasa, son derece yerinde ve doğru bir yasadır. Halka açık kapalı ortamlarda sigara içilmemesi göz sağlığı açısından son derece önemli.”

BİLGİSAYAR, KLİMA VE GÖZ KURULUĞU

Çevre faktörünün de göz kuruluğuna büyük etken olduğunu ifade eden Uğurbaş, şöyle devam etti:

“En sık karşılaştığımız sorunlardan birisi de teknolojik aletlerin kullanılmasına bağlı gelişen göz kuruluğudur. Bilgisayarda çok yoğun çalışma sırasında göz kırpma sayısı azalıyor. Normalde 10 saniyede bir olan göz kırpması oranı, bilgisayar karşısında yarıya düşüyor. Gözü kırpmadığımız için gözün etrafını saran gözyaşı tabakası yenilenmiyor. Böyle olunca da göz üzerinde tabaka eksildiğinden batma, yanma, kaşıntı ve kızarıklık başlıyor, göz yorgunluğu hissediyorsunuz. Böyle durumlarda gözyaşı takviyesi veya başka tedavi almakta yarar var.”
Çok sıcak havalarda klima kullanılmasının da gözyaşı kuruluğunu önemli oranda artırdığına işaret eden Uğurbaş, şunları kaydetti:
“Yaz aylarında klimalar gözleri kuruttuğundan nem arttırıcı spreyler kullanılmalı. Ancak bu göze değil kenarlarına sıkılmalı. Zonguldak'ın göreceli havza ve nem miktarının fazla olması bizi göz kuruluğundan koruyor. Mesela Ankara'da, Akdeniz Bölgesi'nde göz kuruluğundan şikayetçi hastaları tatillerde Batı Karadeniz'e çağırabiliriz.”

Uğurbaş, gözyaşı kanal tıkanıklıklarının lazerle açılabildiğini belirterek, “Lazerle yapılan operasyonda herhangi bir yeri kesmeden, gözyaşı kanalının üst ucundan lazer probu ile gözyaşı kesesine giriliyor. Aradaki kemik ve mukoza, çok kısa sürede yüksek enerji ile ortadan kaldırılıyor. Hastanemizde bununla ilgili tedaviye başladık” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!