'Hububat' masaya yatırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Hububat masaya yatırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2008 10:57

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) ve Uluslararası Hububat Bilimi ve Teknolojisi Birliğinin (The International Association for Cereal Science and Technology-ICC) İstanbul'da düzenleyeceği konferansta, küresel ısınma sonucu hububat üretiminde karşılaşılan sorunlar tartışılacak.

Yeni hububat ıslah stratejilerinin ele alınacağı konferansta, ayrıca yeni ham maddelerden ve yeni teknolojilerden yararlanma, fonksiyonel gıdalar üretme, gıdaların zenginleştirilmesi için yeni bileşenler ve girdiler üretme ile tahılların alternatif kullanımları da masaya yatırılacak.
Konferansla ilgili bilgi veren HÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Köksel, ICC'nin 1955'te kurulduğunu ve gıda üretimi ve güvenliği gibi konularda uluslararası standartlar çıkaran uluslararası bir kuruluş olduğunu söyledi.

ICC ile ortaklaşa 24-26 Nisan arasında İstanbul'da Wow Hotels-Convention Center'da düzenleyecekleri “Boğaziçi 2008 ICC Uluslararası Konferansı”na 25 ülke ve tüm kıtalardan yaklaşık 500 delegenin katılacağını bildiren Köksel, etkinliğin ICC'nin Türkiye'deki ilk toplantısı olduğunu söyledi.

Köksel, konferansın araştırmacılara ve üreticilere, politika belirleyen ve yasal düzenlemeleri oluşturan kişi ve kuruluşlara, gıda üretimi, tahıl yetiştirme ve ıslahı, değirmencilik ve ekmek üretiminde çalışan endüstriyel kuruluşlara ve KOBİ'lere yönelik olacağını kaydetti.

Türkiye'nin 1960'ta ICC'ye üye olduğunu belirten Köksel, Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmediği için 1992-2002 arasında kuruluşa gözlemci üye konumunda kaldığını ve 2002'de HÜ'nün desteğiyle tam üyeliğe geçtiğini anlattı.

ICC temsilciliğini kurumsal olarak HÜ'nün yürüttüğünü ve kendisinin de ICC Ulusal Delegesi olarak görev yaptığını kaydeden Köksel, üniversitenin Gıda Mühendisliği Bölümünde aktif bir hububat araştırma grubunun bulunduğunu ifade etti.

Tüm gıda ve hububat bilimcileri için ICC'nin doğal bir buluşma platformu oluşturduğunu dile getiren Köksel, birliğin araştırmacılar ve endüstri arasında aracı rolü üstlendiğini belirtti.

Hububat endüstrisinin, Türkiye ekonomisi üzerinde büyük etkiye sahip olduğunu vurgulayan Köksel, “ICC, uluslararası analiz yöntemleri ile ulusal ve uluslararası ticareti desteklemektedir. Genel olarak ICC ile ilişkilerin ve ICC tarafından desteklenen uluslararası aktivitelerin hububat endüstrisini ve Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir” diye konuştu.

Köksel, toplantıda, yeni ham maddelerden ve yeni teknolojilerden yararlanma, sağlık beyanları yasal çerçevesinde fonksiyonel gıdalar üretme, gıdaların zenginleştirilmesi için yeni bileşenler ve girdiler üretme ve tahılların alternatif kullanımlarının ele alınacağını söyledi.
Hamit Köksel, konferansta gıda ve hububat işlemede yeni teknolojiler, fonksiyonel ve sağlıklı gıda ürünleri, kalite kontrol/değerlendirme, gıda katkı maddelerinin rolü-zenginleştirme, hububat ıslahı ve agronomik uygulamalarda yenilikler, standartlar ve yeni metotlar ve gıda güvenliği konularının ana tema olarak ele alınacağını da bildirdi.

“TİCARİ İŞ BİRLİĞİ İÇİN MÜKEMMEL FIRSAT”

Etkinliğin, “profesyonel ağ oluşturmak ve ticari iş birliğini geliştirmek için mükemmel bir fırsat olduğunu” dile getiren Köksel, endüstriyel ürün sergilerinin de sözlü ve poster sunumlara katkıda bulunacağını söyledi.

Köksel, “Konferansta sunulacak bildirilerde küresel ısınma sonucu hububat üretiminde karşılaşılabilecek bazı sorunlar tartışılacak ve bunlara çözüm arayışı için yeni hububat ıslah stratejileri ele alınacak” diye konuştu.

Konferansta Türkiye için önemli bir problem olan gıda güvenliği konusunun da alanlarında uzman, uluslararası üne sahip bilim insanlarınca tartışılacağını ifade eden Köksel, şunları kaydetti:

“AB üyeliği için başvuru sürecinde uyumlu hale getirilen gıda mevzuatının yanı sıra uygulamada da uyumun sağlanması önem taşımaktadır. Önemli ihraç ürünü olan tarım ürünlerimizin, bazen içerdikleri yüksek tarım ilacı kalıntıları ya da küflerce oluşturulan ve insan sağlığı için zararlı mikotoksinler nedeniyle geriye dönmesi ve bunun sonucu önemli ekonomik kayıplar yaşanması, gıda güvenliğinin öneminin halen yeterince kavranmamış olmasından kaynaklanmaktadır.”

Konferansın çeşitli oturumlarında tüketiciye daha sağlıklı ve güvenilir gıda sunmanın koşullarının anlatılacağını ifade eden Köksel, konferansta sağlık üzerine yararlı etkileri otoritelerce kabul edilen “fonksiyonel gıdalar”ın tüketiminin yaygınlaşmasının halk sağlığına etkileri, yaygın görülen bazı kronik ya da metabolik hastalıkların önlenmesinde bu tür gıdaların olası etkilerinin neler olacağı konularına da yer verileceğini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!