Kalp kapakçığı hastalarına müjde!

Güncelleme Tarihi:

Kalp kapakçığı hastalarına müjde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 11:38

Kerem Kocalar - Prof. Dr. Murat Dikmengil,  teknolojik gelişmeler ve yeni uygulamaları yakından takip ettiklerini, Araştırma ve Uygulama Hastanesinde bu yönde çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Mekanik kalp kapakçığı operasyonu geçiren hastaların ilaçlarını düzenli kullanılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Dikmengil, bunun unutulması ve ilaçların istenmeyen etkileri sonucu rahatsızlıklar oluşabileceğini, sağlıklı yaşamın sürdürülebilmesi için sürekli duyarlı olunması gerektiğini kaydetti.

Operasyonla takılan kapakçığın vücuda uyumu konusunda da sıkıntı doğabileceğini belirten Prof. Dr. Dikmengil, “Bu gibi olumsuzluklar dolayısıyla çalışma süresi 40-50 yılı bulan kapakçıkların mekanizmasını bozulabilir” uyarısında bulundu.

Almanya'da üretilen “Thrombocheck” cihazının operasyon geçiren hastalar için umut olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dikmengil, şöyle devam etti:

“Ameliyatı olan hastalar, gerekli kontroller yapıldıktan ve kapakçıkla cihaz uyumunu sağlayan uygulama sonrasında artık evde bile kendi kendini kontrol edebilecek. Hasta, cihazla kalbindeki olumsuzlukları görebilme olanağını yakalıyor. Artık kalbinin durumundan anında haberdar olabilen hasta, ilgili birimlere başvurarak, ciddi bir operasyona gerek kalmadan ilaç, serum ve benzeri müdahalelerle sıkıntısının çözümünü sağlıyor.”

Cep telefonu büyüklüğündeki, kalp ritmini ölçen cihazın, olumsuzluk durumunda 'doktorunuza görünün” mesajı veya alarmı verdiğini belirten Prof. Dr. Dikmengil, “Hastanede iki gün önce mekanik kalp kapakçığı ameliyatı olan M.S.U'ya uygulamayı yaptık. M.S.U, Türkiye'de cihazı kullanan ilk hasta olarak kayıtlarımıza geçti. Taburcu edildikten sonra cihaz sayesinde artık gerekli takibi kendisi yapabilecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!