Sigara tüketiminde kötü

Güncelleme Tarihi:

Sigara tüketiminde kötü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2013 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Türkiye'nin sigara kullanım yaygınlığı bakımından en riskli ülkeler grubunda yer aldığını belirterek, "Günlük içilen sigara miktarları açısından bakıldığında Türkiye, dünya genelinde erkeklerde birinci, kadınlarda da ikinci sırada" dedi.

Haberin Devamı

Asya Damar Cerrahisi Derneği ev sahipliğinde, Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 26 Ekim'de başlayan "14. Asya Damar Cerrahisi Kongresi"nin basın toplasında konuşan İlhan, bu etkinlikte bir kez daha Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin, doktorların çalışmalarının, yaptıkları tedavilerin, gerçekleştirdikleri ameliyatların, dünya standartlarının üzerinde olduğunu gördüklerini ifade etti. Bunun gurur verici bir tablo olduğunu belirten İlhan, vatandaşların dünyadaki en üstün tetkik ve tedavi yöntemlerine erişebildiğini, doktorların da büyük emek ve yetenekleriyle kendilerini çok iyi bir noktaya getirdiğini söyledi.


İlhan, hastanelerin imkanlarının ve devlet olarak finanse ettikleri hizmetlerin çok iyi düzeyde ve ciddi boyutlarda olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı


"Amerika ve Avrupa ölçeğiyle kıyaslandığında gerçekten Türkiye olarak çok geniş ve kapsamlı bir teminat paketine sahip olduğumuzu kesinlikle
söyleyebiliriz. Sağlıktaki en büyük ödeme kurumu olan SGK olarak, 2012 yılında toplam 44 milyar lira tedavi, ilaç, tıbbi malzeme ve diğer sağlık harcamalarını gerçekleştirdik. 2013 yılı sonu itibarıyla da toplam 50 milyar lira civarında harcama olacağını tahmin etmekteyiz. 2012 yılında tüm nüfusun genel sağlık sigortası kapsamına alınmasıyla nüfusumuzun yüzde 99'unu sağlık güvencesi kapsamına almış olduk."


"AVRUPA'DA YAPAY KALP VE MEKANİK KALP CİHAZLARININ EN ÇOK UYGULANDIĞI 3. ÜLKEYİZ"


Yılda 336 milyon reçete bedeli ödediklerini, SGK'nın 182 milyar liralık bütçesi içerisinde toplam sağlık harcamalarına ayrılan payın yüzde 27 olduğunu, 2013'te bunun yüzde 13'ünü kalp ve damar cerrahisine harcadıklarını dile getiren İlhan, "Ülkemizde kalp damar hastalıkları açısından elimizdeki verilere bakıldığında, 2012 yılında, 52 bin 164 kişi kalp damar tıkanıklığı nedeniyle by-pass ameliyatı oldu. Yine aynı yıl, 325 bin 86 insanımız kalp damar
tıkanıklığı nedeniyle ile anjiyo olurken, 177 bin 201 kişiye de stent ya da balon girişimi yapıldı" dedi.


İlhan, bunun dışında 6 milyon 300 bin kişinin ise hipertansiyon tedavisi gördüğünü ifade ederek, 5 milyon 217 bin 709 kişinin de diyabet nedeniyle tedavi gördüğünü, her yıl 680 bin yeni diyabet hastası olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı


Bu açıdan yapılacak tüm çalışmaların önemli olduğunu vurgulayan İlhan, daha öncesinde, yüksek maliyeti nedeniyle uygulaması yaygınlaşamayan, son dönem kalp yetmezliği hastaları için belli durumlarda takılabilen, bu tür tedavilere uygun olan hastalar için geri ödeme kapsamına aldıkları yapay kalp ve mekanik kalp destek cihazlarının artık Türkiye'de de rahatlıkla uygulanabildiğini ifade etti.


Türkiye'nin, Avrupa'da Almanya ve Fransa'dan sonra yapay kalp ve mekanik kalp cihazlarının en çok uygulanabildiği 3. ülke olduğunu belirten İlhan, geçen yıl yaklaşık 100 hastaya mekanik kalp cihazlarından takıldığını ve bu sayede kalp nakline bile gerek kalmadan bu hastaların taburcu edildiğini söyledi.



Haberin Devamı

"KRONİK HASTALIKLARI ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN HER BİREYİN ÇABA GÖSTERMESİ GEREKİYOR"

Türkiye'nin sigara kullanım yaygınlığı bakımından en riskli ülkeler grubunda yer aldığını belirten İlhan, "Günlük içilen sigara miktarları açısından bakıldığında Türkiye, dünya genelinde erkeklerde birinci, kadınlarda da ikinci sırada. Maalesef üzülerek bunu ifade edilyorum. Keşke başka alanlarda yarışabilsek. Bu vesileyle daha sağlıklı bir ülke olmak adına, daha mutlu bir gelecek ve mali açıdan da sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi adına vatandaşlarımızın duyarlılığının devam etmesini diliyorum" diye konuştu.

İlhan, uzun vadede kalp ve damar hastalıkları, kanser gibi kronik hastalıkların önüne geçmek için her bireyin çaba göstermesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Doktorlarımız bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar. Sağlık Bakanlığımız ve birçok kurumumuz da vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, risk faktörleri hakkında bilgilendirmek hususunda çok çeşitili çalışmalar gerçekleştiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak biz de bu faaliyetlere destek veriyoruz. Obezite, diyabet gibi hastalara ilişkin detaylı analiz çalışmaları yaptırdık ama bunların dışında özellikle tütüne ilişkin de Dünya Sağlık Örğütü ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdik. Burada gördüğümüz sigara kullanımı bu hastalıkların, risk faktörlerinden en önemlisi gibi görülüyor. Ve aynı zamanda en kolay önlenebilir risk faktörü. Sigara, özellikle kalp ve damar hastalığına etki eden en önemli faktör. SGK harcamalarına bakıldığında, Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışma sonucuna göre toplam 3,7 milyar liranın tütüne atfedilebilir hastalıklar için harcandığını gördük. Yani, 2012 yılında 44 milyar liralık sağlık harcamamızın yüzde 8,4'ü kalp-damar, kanser, solunum yolu, üreme ile ilgili hastalıkların tütünden kaynaklı kısmı için harcanmış gözüküyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!