Romaturka Hacivat Karagöz'e hayat verdi

Güncelleme Tarihi:

Romaturka Hacivat Karagöze hayat verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2011 11:03

Romatizmal hastalıklara dikkat çekmek için tüm dünyada kutlanan 12 Ekim Dünya Artrit Günü nedeniyle İstanbul Oyuncak Müzesi’nde gerçekleşen Hacivat Karagöz oyuncak yapım atölyesinde; Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği (Romaturka) üyeleri ve hasta yakınları bir araya geldi.

Haberin Devamı

Romatizma hastalarının yaşadığı mesleki güçlüklere dikkat çekmek ve iş gücü kaybının getirdiği maddi - manevi zorlukları aşmalarına destek olmak amacıyla bir araya gelen katılımcılar, oyuncak yapım atölyesinde Karagöz ve Hacivat kuklaları yaparak keyifli saatler geçirdiler.

Atölye çalışması öncesinde geçmişten günümüze çok sayıda oyuncağın sergilendiği İstanbul Oyuncak Müzesi’ni gezen hastalar; oyuncak arabalar, müzik kutuları ve kuklalar arasında küçük bir zaman yolculuğuna çıktılar. Eğitmen eşliğinde yürütülen atölye çalışmasında “Gölgenin Kahramanları Karagöz ve Hacivat” romatizma hastalarının ellerinde ahşapla hayat buldu. Her bir parçası tek tek zımparalanıp, eklem yerlerinden tel ve boncuk yardımıyla birleştirilen tarihi kahramanlar, hastaların hayal güçleri ile yeniden yorumlandı.

Haberin Devamı

ERKEN TEŞHİS ADETA HAYAT KURTARIYOR

Romatizma hastalığında erken teşhisin yaşam kalitesini artırdığına dikkat çeken Romaturka Derneği Başkanı Av. Başak Sönmez, “Dünya Artrit Günü kapsamında Abbott’un koşulsuz katkıları ile böyle bir etkinlikte buluşmaktan dolayı çok mutluyuz. Romatizma hastaları hareket kısıtlılıkları sebebiyle son derece ileri boyutlarda iş gücü kaybı yaşıyorlar. Dünya Artrit Günü vesilesiyle tekrar hatırlamalıyız ki romatizmal hastalıklarda erken ve doğru teşhisin ardından sürekliliği sağlanan doğru bir tedavi uygulandığı takdirde hastalığın ilerlemesine engel olunabiliyor. Bu nedenle eklemlerde iltihaplanma, şişme, harekette zorluk ve ağrı semptomlarını gören kişilerin zaman kaybetmeden bir uzman hekime başvurmaları büyük önem taşıyor. Romatizma hastaları düzenli egzersiz, ilaç tedavisi ve uygun çalışma saatleri ile sosyal yaşantılarına rahatlıkla devam edebiliyor” dedi. Sönmez, iş gücü ve ekonomik kayıpları beraberinde getiren hastalıkla ilgili farkındalık yaratmanın ve halkı bilinçlendirmenin önemine de dikkat çekti.

Romatoid artrit (RA):

Romatoid artrit, eklemlerin iç yüzlerini etkileyen iltihabi bir hastalıktır. Romatoid artrit hastalığının belirtileri arasında eklemlerde iltihaplanma, şişme, harekette kısıtlılık ve ağrı görülür. Hastalıktan en çok etkilenen eklemler eller, ayaklar, dizler, omuzlar ve dirseklerdir. Erken teşhis ve tedavi hastaların yaşam kalitesini artırmak adına önemlidir. Uygulanan tedavi yöntemleri; ağrının ortadan kaldırılması, iltihabın azaltılması, eklem harabiyetinin durdurulması ya da yavaşlatılması ve hastanın günlük işlerini rahatça yerine getirmesi üzerine odaklanmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!