ORUÇ TUTARKEN CİLDİNİZ KURUMASIN

Güncelleme Tarihi:

ORUÇ TUTARKEN CİLDİNİZ KURUMASIN
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2007 12:22

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pişkin, yaz sonrasında, güneşten zarar görmüş ve kurumuş olan ciltlere gereken önem gösterilmemesi halinde oruçla birlikte ciltteki sorunların daha da artabileceğini söyledi.

Hakan Mehmet Şahin - Prof. Dr. Pişkin, oruç tutarken uzun süre su içilmemesi nedeniyle ciltte kuruluk, pullanma gibi bazı belirtilerin ortaya çıkabileceğini bildirdi.

Oruç tutarken alınacak bazı önlemlerle cildin sağlıklı görünümünü korumanın mümkün olduğunu anlatan Pişkin, şunları kaydetti:
“Yaz sonrasında güneş nedeniyle kurumuş olan cildimize gereken özeni göstermezsek oruçla birlikte bu durum daha da kötüleşebilir. Derinin en üst tabakasının yaklaşık yüzde 13'ünü su oluşturur. Bu tabakadaki su içeriğinin azalması deride kuruluk, çatlama ve kaşıntıya yol açar. Sık banyo, güneş ışığına bağlı etkiler, kuru hava akımlarına maruz kalma, derinin yaşlanması sonucu sıvı kaybı artmakta ve deride kuru, pürüzlü ve kepekli bir görünüm ortaya çıkmaktadır.”

Ramazan ayında oruç tutarken yeterli miktarda sıvı alınmadığı takdirde deri kuruluğuna bağlı şikayetlerin arttığını ifade eden Pişkin “bunu önlemek için iftar ve sahurda bol sıvı alınmalı, buna rağmen deride kuruluk ortaya çıkıyorsa nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Nemlendiriciler sadece yüze değil deri kuruluğu olan her bölgeye sürülmelidir” dedi.

İftarda ve sahurda vatandaşların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Pişkin, özellikle iftarda sebze, meyve, hafif gıdalar ve bol sıvı tüketilmesini önerdi.

Suyun sağlıklı bir cilt için en gerekli maddelerin başında geldiğini anlatan Prof. Dr. Pişkin, özellikle büyük şehirlerde, başta hava kirliliği ve stres nedeniyle cildin yaşlanmasının hızlandığını belirterek insanların çoğunun cilt bakımını ihmal ettiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!