Organ bağışında rekor artış

Güncelleme Tarihi:

Organ bağışında rekor artış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 12:04

KONYA'da 2004 yılında organ bağışı yapanların sayısı 31 iken, bu rakam her yıl hızla ratış göstererek bu yıl ilk 6 aylık dönemde 902'ye ulaştı. Bununla birlikte 2007 yılı içinde beyin ölümü gerçekleşen 2 hastanın, organlarının bağışlanması 8 kişiye hayat verdi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün organ bağışının artmAsı konusunda yaptığı çalışmalar sonucunda, 3 yıl içinde rekor sayılabilecek derecede organ bağışı yapıldı. Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, 2004 yılında organ bağışı yapanların sayısının 31 olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“2005 yılında bu sayı 110'a yükselmiş ve 2006 yılında 249 kişi bağışta bulunmuştur. 2006 yılındaki bağışların 85’i 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda yapıldı. 2007 yılının ilk 6 ayında ise bu rakam 902’ye çıkmıştır. Rakamlara bakılarak 2004-2007 yılları arasında organ bağışı çalışmalarının gelişim sürecini açıkca görmekteyiz. Bu süreç içerisinde özveriyle yürüttüğümüz çalışmalarımızın sonuçlarını kısmende olsa aldık. Fakat, henüz istediğimiz seviyeye ulaşabildiğimizi söyleyemeyiz.”

Organ bağışı artmasının, insanlardaki farklı algılamaların ve yanlış bilgilenmenin ortadan kalmasına bağlı olduğunu ifade eden Küçükkendirci, şunları söyledi:

“Sağlık Müdürlüğü olarak halkı bilinçlendirmek ve tüm kesimin bilgisini artırmak için paneller yaptık, alışveriş merkezlerinde standlar açtık, şehrin muhtelif yerlerine afişler astık. Bununla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı ve Konya Müftülüğü ile işbirliği içinde olup, organ bağışının dinen herhangi bir sakıncasının olmadığını, başkalarına can vermenin dinimizdeki önemine değinilerek, halkımızı bilinçlendirmeye çalıştık.”

Bu yıl içinde beyin ölümü gerçekleşen 2 hastanan alınan organların 8 kişiye hayat verdiğini belirten Küçükkendirci, şöyle devam etti:

“Beyin ölümü gerçekleşen hastalarımızın organlarının onlarla birlikte gömülmesi bizleri üzüyor. Organ bağışı koordinatörlerimiz, bu tip hastaların yakınlarını ikna edip, organlarının, ihtiyaçı olan hastalara nakledilip, o hastalarımızın yeniden hayata kavuşması için çalışıyor. Bu konu da da Konya'da iş kazası geçiren 2 hastamızdan alınan organlar bağışlandı. İki organ bağışı ile toplam 8 kişi artık hayata daha sıkı tutunmaya başladı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!