Nasıl vegan oldum ve bilin bakalım bunun tek istisnası ne?KONYA OBRUK PEYNİRİ!

Ayağımı kırdığım için en az altı hafta hareket yeteneğim çok sınırlı olacak. Ben de birkaç hafta vegan olmaya karar veriyorum. Tek istisnası, dünyanın en leziz küflü peyniri

Vedat MILOR
07.07.2015 - 09:21

Karşımdaki doktor beni iyice süzüp tartıp biçtikten sonra ekliyor: “Dikkat edin Vedat Bey. Ben ayağımı kırdıktan sonra üç hafta alçıda kaldı ve altı kilo aldım...”

Sadece o mu? “Geçmiş olsun” diye telefon eden birçok arkadaşım benzer hikâyeler anlatıyor. Anladığım kadarıyla pekçok insan yaşamının bir bölümünde kolunu ya da bacağını kırmış. Mustarip olanlar arasında rekor, beş haftada 10 kilo alan bir hanımda.

Doktorlar ve arkadaşlar beni uyarıyor ama bir gece kaldığım hastanenin aşçıbaşısının benle ilgili farklı planları var. Adamcağız Antepli. Üstelik de tatlı uzmanı.

Antepli bir aşçıyı hastane mutfağında çalıştırıp gece gündüz yağsız, tuzsuz yemekler pişirmeye mahkum etmek, tarihin en ünlü çapkını Don Juan’a iki sene zorunlu askerlik yaptırtmak gibi bir şey.

Aşçıbaşı da eline gelen fırsatı kaçırır mı? Yanındaki iki hanım yardımcıyla odama dalıyor. Elinde de içinde aklınıza gelebilecek her türlü baklava çeşidinin olduğu bir tabak... Reddetsem kalpleri kırılacak. Ne şiş ne kebap yoluna başvuruyorum: “Bırakın tabağı bir kenara...”

Yemezler abi. Mutlaka onlar odadayken tadına bakmam için ısrarcılar.

Ah böyle durumlarda ne çok arıyorum NTV’den ‘Tadı Damağımda’ prodüktörü Nurcan Yaman’ı... Nurcan, damağına güvendiğim arkadaşlarımdan biridir. Ama aynı zamanda, hedef tahtası olma pahasına, beni fazla yemekten, özellikle de tatlıları mideye indirmekten korur.

Ama kaçış yok... Fıstıklı baklavayı ters çevirip diş geçiriyorum. “Hışşır” diye bir ses çıkıyor. Enfes gerçekten. Aşçıbaşının yanındaki sevimli hanımlardan biri, gözleriyle farklı bir baklavayı işaret ediyor: “Benim favorim şu hindistancevizli olanı. N’olur onu da tadın...” Mümkün mü bu kadar içten ve sizi sayan bir hanımı kırmak! Mımm... Nefis gerçekten! İstanbul’un o ünlü tatlıcılarını bırakın bir tarafa. En taze fıstık... Sade yağ... Doğal şeker... Ustalıkla açılmış hamur...

ALTI HAFTA OTA TALİM

Nasıl vegan oldum ve bilin bakalım bunun tek istisnası neKONYA OBRUK PEYNİRİ

Vallahi biri bana “İstanbul’daki en iyi Antep tatlılarından biri Ataşehir’de bir hastanede yapılıyor” deseydi, adam kaçık diye yanından uzaklaşırdım. Orası iyi de biz ne olacağız? En az altı hafta hareket yeteneğim çok sınırlı olacak. Ben de birkaç hafta vegan olmaya karar veriyorum. Evde de tekerlekli sandalyede otururken âdeta fırtına estiriyorum: “O yok, şu yok, bu yok... Bol ot, sebze, zeytinyağı ve hububat var...”

Gariban ev halkı da (13 yaşındaki kızım Ceylan Handan dışında) bana uymak zorunda. Nasıl uymasınlar ki? Gariban olan benim aslında. Ben otlara talim ederken karşımdakiler börekleri, çörekleri, mantıları, tereyağlı kuzuları götürürse kalbimize vurmaz mı? Deyin, deyin “Oh olsun sana” diye. Bunca yıldır o minicik kuzuları, pideleri, kavurmaları, vs. mideye indirirken birçok izleyicim “Ya sabır” çekmedi mi? Takdir edilen cezayı ödemeliyim ve dahası da var. Temmuz sonuna kadar kendi programımı seyretmeyeceğim!

Geçici vegan olduk dedik ama her şeyin istisnası var. Konya Obruk peyniri dünyanın en leziz küflü peynirlerinden biri.

KÜFTEN GELEN SAĞLIK

Gerçek, yani doğal küflü olanından bahsediyorum. Çakması da var tabii. Suyu kaynatıp buharlaştırıyor ve üzerine naylon çekiyorsunuz. İki-üç günde küfleniyor. Doğal olanıysa tuluma basılıp obruk denen doğal mağaralarda ve 1300 metre rakımda 55-60 metre derinlikte beş-altı ay olgunlaştırılıyor.

Yazın 4-5, kışın 2-3 derece obruklar. Doğal soğutucu. İçerdeki hava nemli.

Fransa’nın ünlü rokfor peyniri gibi bir süreç. Bizde küflü deyince bozuk anlaşılıyor. Durum tersi burada. Olgunlaşmış peynirde oluşan küf hem damağa hem sağlığa faydalı. İki-üç günde elde edilen çakma peynirin kilosu 10 ise, doğrusunun 40 TL elbette. Tabii bu peyniri bu kadar leziz yapan sadece nasıl olgunlaştırıldığı değil.

Sütün kalitesi, bölgede hakim iklim ve flora da çok önemli. Torosların zirvesinde, 1300 metre rakımda, Konya, Karaman ve Mersin üçgeninde otlayan koyun ve keçilerin sütünden elde ediliyor peynir. Buradaki mera ve yaylalar yüzlerce şifalı otu bünyesinde bulunduruyor. Sütün kıvamı yaz aylarında koyun ve keçi sütü azaldığı için daha aromalı ve koyu oluyor. Bu sütler bakır kazanlarda ödün ateşinde ağır ağır pişirilip belirli derecede soğuduğu zaman doğal mayayla mayalanıyor. Daha sonra da hakiki hayvan derisi tulumlara kaya tuzu ilave edilip, tahta tokmaklarla sıkıştırılıp derinin ağzı dikiliyor. Bundan sonra doğa harikası mağaralarda olgunlaşmaya bırakılan peynir dünyanın en harika lezzetlerinden biri.

Üretici bu peyniri neden 40-50 TL civarında satıyor diye sorarsanız cevabı aşikar: Süreç uzun ve doğal ve emek yoğun. İdeal olarak iki yıl bekletilmesi gerekiyor. 9-10 litre sütten 1 kilo peynir elde ediliyor. Çakmasındaysa 2-3 litre sütten 1 kilo peynir elde ediliyor. Buraya kadar güzel de acıklı olan bir durum var. Artizanal üreticilerin hemen hepsi küçük ve kendi yağlarında kavrulan köylüler. Üretim belgesi alacak maddi güçleri yok. Büyük marketler de üretim belgesi olmayan bu tabiat harikası ürünleri mağazalarına koymuyorlar.

Yayınlanma Tarihi : 10.07.2015 - 01:37


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Koç Burcu
      21 Mart - 20 Nisan

      Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

      Boğa Burcu
      21 Nisan - 20 Mayıs

      Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

      İkizler Burcu
      21 Mayıs - 20 Haziran

      Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

      Yengeç Burcu
      21 Haziran - 22 Temmuz

      Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

      Aslan Burcu
      23 Temmuz - 23 Ağustos

      Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

      Başak Burcu
      24 Ağustos - 23 Eylül

      Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

      Terazi Burcu
      24 Eylül - 23 Ekim

      Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

      Akrep Burcu
      24 Ekim - 22 Kasım

      Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

      Yay Burcu
      23 Kasım - 21 Aralık

      Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

      Oğlak Burcu
      22 Aralık - 20 Ocak

      Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

      Kova Burcu
      21 Ocak - 18 Şubat

      Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

      Balık Burcu
      19 Şubat - 20 Mart

      Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün