Müteahhitler emsal avantajını geri kazandı

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitler emsal avantajını geri kazandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2016 15:20

Müteahhitler Danıştay kararı ile kaybettikleri emsal avantajını tekrar kazandı. 2014’te yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile bina emsal alanları azaltıldı.

Haberin Devamı

Bu düzenleme yapılırken ‘6. Madde’ adıyla geçici düzenleme yapıldı ve işlemlere başlayan müteahhitlere 1 Ocak 2016 tarihine kadar ek süre verildi. Müteahhitlerin talebi ile geçen yıl ekim ayında yönetmelik 2016 sonuna kadar ertelendi. Bu ek süre daire başına yüzde 10-12 civarında bir net metrekare avantajı sağladı.

Mimarlar Odası ise söz konusu maddesinin imar düzeninde çok hukuklu bir sistem getirildiği eleştirisini yaptı ve 6. Maddede yürütmenin durdurulması davası açtı. Danıştay 6.Dairesi yürütmenin durdurulması talebini red etti ancak Mimarlar Odası Danıştay Dava daireleri Genel Kuruluna giderek Geçici 6.Maddenin yürütmesini durdurdu.

Yürütmenin durdurulması kararı ile emsal avantajını kaybeden müteahhitler açısından ticari risk ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iptal davası nedeniyle var olan Geçici 6.Madde de bir değişiklik yapmak yerine Geçici 10.Maddeyi çıkardı. Bakanlık özellikle kentsel dönüşüm sürecinde olan şirketler için önemli bir karara imza attı ve müteahhitler tekrar emsal avantajına kavuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!