Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 00:00

Fotoğrafı Sana Gönderiyorum

Selim İleri

Doğan Kitap

Yayımlanan ilk kitabı Cumartesi Yalnızlığı hikáye türündeydi Selim İleri’nin. Fotoğrafı Sana Gönderiyorum için ’yirmi iki yıldır beklenen yeni hikáye kitabı’ şeklinde bir ibare kullanılmış arka kapakta. Pek çok roman, düz yazı, biyografi ve senaryo kaleme aldı İleri bu süre içinde. Kitaptaki hikáyelere baktığınızda da son beş altı yılda yazılmış olduklarını görüyorsunuz zaten. Ve bu sürenin ne anlama geldiğini de okuduğunuzda fark ediyorsunuz. Bir kere hikáyelerin kahramanı açık seçik Selim İleri’nin ta kendisi. Gizlenme gereğini hiç duymamış. Bununla da kalmamış, romanlarında anlattığı dünyanın ne kadarının gerçek ne kadarının kurgu olduğunu da açıklıyor. Bir iz sürüyorsunuz hem hayatında hem de yazdıklarında. Eğer iyi bir okuruysanız, garip bir bulmaca çözme duygusuna kapılacaksınız bu kitapta.

Dünya Dinleri Ansiklopedisi

G.T. Bettany

Çev. Ahmet Aydoğan

Say Yayınları

Hazreti Muhammed’in karikatürlerinin Danimarka’da yayınlanması bütün dünyadaki Müslümanları ayağa kaldırdı. Gösterilerin şiddeti de gittikçe artıyor. Karikatürü çizenin ve yayınlayanının özellikle hesapladığı bir şey mi bu yoksa cehalet mi söz konusu diye düşünmeden edemiyor insan. Oysa bilmek ve saygı göstermek, daha barışçıl bir dünya için yeterli iki eylem. Dünya Dinleri Ansiklopedisi’ni okuduğunuzda bunun hiç de zor bir şey olmadığını fark edeceksiniz. İlkçağlardan günümüze kadar insanoğlu pek çok dine inanmış. İlkel toplumların doğaya tapınışlarından antik çağların tanrılarına, günümüzün tek tanrılı dinlerine kadar gelen bir süreç. Dinlerin inanç sistemlerinin temelleri, ibadetleri, hangi coğrafyada geçerli oldukları gibi bilgiler var Dünya Dinleri Ansiklopedisi’nde. Özellikle günümüzde galiba daha çok ihtiyacımız var hem kendi dinimizi hem diğer dinleri iyi bilmeye.

Amanvermez Avni’nin Serüvenleri

Ebüssüreyya Sami

Yay. Haz. Erol Üyepazarcı

Merkez Kitaplar

Türk polisiyesinin ilk dedektifi kabul edilen Amanvermez Avni’nin serüvenleri bu işin uzmanı Erol Üyepazarcı tarafından derlenip toparlanarak yayınlanmaya başlandı. Ebüssüreyya Sami’nin 1914-1915 yılları arasında yazdığı ve büyük ölçüde Sherlock Holmes’tan etkilenerek yarattığı Amanvermez Avni tipi döneminin özelliklerini taşıması bakımından hayli ilginç. On öykülük serinin ilk beş öyküsü birinci ciltte biraraya getirilmiş. Yardımcısı Arif’le birlikte Beyoğlu civarındaki olaylara müdahale eden Amanvermez Avni’nin serüvenleri nostaljik bir tat bırakıyor insanda.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!