Mourinho'su tamam Klopp'u eksik

Güncelleme Tarihi:

Mourinhosu tamam Kloppu eksik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2016 01:06

Pereira’nın Fenerbahçesi, Mou’nun savunma başarısını tekrarlıyor... Hücumda ise Alman hocayla özdeşleşen hızlı çıkışı henüz beceremiyor...

Haberin Devamı

Son dönemde bütün dünyayı etkisi altına alan bir Portekizli teknik adam modası olduğu malum.

Zaten geçen sezon Avrupa’nın top 15 ligini şampiyon bitiren 5 yabancı hocanın (Guardiola dışında) 4’ü Portekizli’ydi (Mourinho, Villas-Boas, Paulo Sosa ve Pereira). Portekiz’in bu başarılı ihracatının birinci önemli sebebi, kıta sathında bine yakın Brezilyalı futbolcunun oynuyor olması.
Ve onların Portekizce konuşması. İkinci sebep de sürpriz değil: Herkes, bir sonraki Mourinho’yu arıyor.

ORTADA BiR BAŞARI iMZASI VAR
Fenerbahçe, teknik adam koltuğuna Pereira’yı getirdiğinde zaten Portekizli genç hocanın ismi sıkça Mourinho ile anılmıştı. Üstelik iki ismin birlikte anılmasının tek sebebi ortak pasaportları değildi, Vitor Pereira’nın Olympiakos performansı da Mourinho’nun otobüs çeken stiline öykünüyor gibiydi:

Mourinhosu tamam Kloppu eksik
Michel’in Olympiakos’u 2014-15’in ilk yarısında maç başına 10 isabetli şut atarken ikinci devrede Pereira’yla bu sayı 8’e düşmüş. Kornerlerde de 9 buçuktan 6’ya gerilemişler. Michel’le maç başına 9 faul yapan takım, Pereira’yla 13 faule çıkmış. Zaten Pire’deki bu değişim Fenerbahçe’de de görülüyor.

Haberin Devamı

İlk yarıda 17 maçta kalesinde sadece 46 isabetli şuta izin veren Fenerbahçe, sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en başarılı defans performanslarından birine imza atıyor. Maç başına 18’i bulan faul sayısı da sertleşme göstergesi.

PEKi YA HÜCUMDAKi KISIRLIK?
Özellikle 18 Ekim’deki Kayserispor maçıyla beraber Fenerbahçe’nin takım savunması uygulaması kusursuzlaşıyor.

O günden itibaren oynadığı 16 resmi maçta 12 galibiyet - 4 beraberlik alan sarı lacivertliler, bu karşılaşmaların 9’unda da kalelerini gole kapamışlar.
Zaten hiçkimsenin Pereira’nın bu savunma başarısına sözü yok. Esas mesele, hücumdaki kısırlık. Aynı 16 maçta Fenerbahçe’nin 1’den fazla gol atabildiği maç sayısı (ikisi kupada olmak üzere) sadece 7...

Mourinhosu tamam Kloppu eksik
BiR ÖNERi...

Haberin Devamı

Muhammet tam isabet olur

Herkes, kadroda hem Fernandao hem de Van Persie varken Fenerbahçe’nin gündeminde neden santrfor transferi olduğunu merak ediyor.
Oysa basit bir detayı gözden kaçırıyorlar: Bu iki oyuncudan biri, 2-3 aylık bir sakatlık yaşasa, diğerinin iki cephede her maçta 90 dakika oynaması gerekecek. Çünkü kulübede Türkiye Kupası gençleri dışında tek bir alternatif yok.

SANTRFOR GEREKLi
Sezon başında transferde adı geçen Gabriel Barbosa da, bugünlerde adı geçen Muhammet de, yaşları genç santrforlar. Bir-iki sezon formayı iki tecrübeliyle paylaşıp, özellikle Van Persie’den sonra daha fazlasını almayı bekleyebilecek çocuklar. O yüzden Fenerbahçe’nin kulübeye bir santrfor arayışını gerekli ve mantıklı buluyorum ben.

Haberin Devamı

En büyük dezavantajı:

Çok faul yapıyorlar

Fenerbahçe’nin bu ısrarlı “karşı pres” oyununun tabii ki önemli bir handikabı var; topu kazanamadıkları zaman faul yapma mecburiyeti hissetmeleri.

İlk yarıda 308 faul yapan Fenerbahçe, bu alanda lider Gençlerbirliği’nin sadece 4 sayı gerisinde ikinci. Sarı lacivertli futbolcular her maçta Beşiktaş’tan ve Galatasaray’dan ortalama 5’er fazla faul yapıyorlar. Bu da Fenerbahçeliler’in kart görme ihtimalini çokça artıran bir unsur.

Yüzde 56 ile ligin en fazla topla oynayan takımı Fenerbahçe’nin sarı kart tablosunda 6’ncı olması da dikkat çekici.
Ligin ilk 17 haftasında bu durum büyük bir arızaya neden olmadıysa da, ikinci yarıda dikkat edilmesi gereken bir husus gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Çok yavaşlar, yavaş düşünüyorlar, yavaş hareket ediyorlar

Diego ve Souza’ya bak, olmayanı gör

Pereira’nın bu başarılı savunma performansı Mourinho’yu hatırlatırken, mantalite olarak esas yakın olduğu adamsa Jürgen Klopp. Zira Pereira’nın sezon başından beri en önemli amacı, kaybedilen topları 5-6 saniye içinde geri kazanmaktı.

Klopp’un Dortmund’unun, Guardiola’nın Bayern’inin yaptığı gibi. Çünkü bir takımın en savunmasız olduğu an, topu kazanıp hemen geri kaybettiği an. Eğer rakipten topu vakit kaybetmeden geri kazanıp çabuk hücuma giderseniz çabuk goller de bulabiliyorsunuz doğal olarak.

Lâkin Fenerbahçe, Jürgen Klopp döngüsünün ilk turunu, yani hızlı geri kazanmayı şu an iyi becerirken; hücuma hızlı çıkmayı pek beceremedi ilk 5 ayda.

Mourinhosu tamam Kloppu eksik

Haberin Devamı

HiÇ KOLAY OLMADI O GOLLERi ATMAK
Orta saha hep çok yavaş geçildi, rakipler hemen hemen hiç eksik yakalanamadı. Rakipler eksik yakalanamayınca, hep hazır sete karşı hücum edildi, hep zor oldu golleri atmak.

Fenerbahçe’nin ilk yarıda her türlü golü var, frikik var, kafa var, şut var, yetenek sayısı var.
Olmayan şeyse, rakibi eksik, hazırlıksız yakalayarak atılan goller. Özellikle Diego ve Souza çok yavaş oldukları için, yavaş düşündükleri ve yavaş hareket ettikleri için, oyunun yönünü çabuk değiştiremedikleri için bu eksik işte.

Pereira’nın elinde seçenekler de var çözüm de

İlk seçenek Ozan, sonra Alper, son tercih transfer

İki Brezilyalı Josef de Souza ve Diego, reaksiyon oyununa tam uyamayan yavaş oyuncular olmalarına rağmen Portekizli hocanın onlardan neredeyse hiç vazgeçmeme sebebi neydi peki?

Bence Pereira’nın bu iki Brezilyalı’dan vazgeçmemesinin iki temel gerekçesi var: Birincisi, ikisi de olgun oyuncular, taktik disipline son derece sadıklar. Emprovize oynamıyorlar, taktik tahtasına uyuyorlar. İkisi de Portekizce konuşuyor, yani hocalarını kelime kelime iyi anlıyorlar. Üstelik uzun boylu Souza, duran toplarda da önemli.

İkinci sebep de, bu bölgenin en güçlü alternatifi Ozan Tufan’ın 20 yaşında oluşu, taktik disiplin tecrübesizliği, Vitor Pereira ile ancak tercüman yoluyla iletişim kurabilmesi. Ayrıca Bursa’daki yüksek özgüvenli Ozan’ın Fenerbahçe’de gerilediği de ortada.

iSTENEN BULUNABiLiR Mi?

Eğer Fenerbahçe ikinci yarıda oyununu hızlandırmak istiyorsa, orta sahayı daha çabuk geçecek alternatifler bulmalı.
Bursa’daki Ozan’ı mental destekle iyi günlerine döndürmeye çalışmak bir seçenek. Eskişehir’den orta saha tecrübesi olan Alper’i merkezde kullanmak bir diğer opsiyon. Son bir seçenek de transfer yapmak; ama Ocak marketinde çabuk-kaliteli, Avrupa kupalarında oynamamış bir merkez orta saha oyuncusu bulunabilir mi, orası soru işareti.

En büyük avantajı:

Şampiyonluk tecrübesi

Fenerbahçe’nin şampiyonluk yarışındaki en büyük avantajı, bu sert ayları yaşama tecrübesi yüksek oyuncu sayısının fazlalığı.

Fenerbahçe’nin ideal 13-14 oyuncusu içinde Alves’in 7, Diego, Meireles ve Volkan’ın 5, Nani’nin 4, Gökhan, Caner ve Mehmet’in 2, Alper, Van Persie ve Souza’nın da birer lig şampiyonlukları var mazilerinde. Ayrıca Nani ve Meireles’in Şampiyonlar Ligi, Van Persie, Souza ve Diego’nun da Avrupa Ligi şampiyonu olduklarını unutmamak gerek.

YARIN: GALATASARAY

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!