Sam ailesinin rock’çı kızı

Güncelleme Tarihi:

Sam ailesinin rock’çı kızı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2009 00:00

Leman Sam ve Şevval Sam’ın ardından, aileden bir yıldız daha çıktı. 19 yıldır profesyonel müzik piyasasının içinde olmasına rağmen ‘doğru zamanı’ bekleyen Şehnaz Sam, nihayet “Aşka Düşer” adlı ilk albümünü çıkardı. Müzisyen ailenin rock’çı kızı, hakkında merak edilenleri Kelebek okurlarıyla paylaştı.

Haberin Devamı

“Aşka Düşer” adlı ilk albümünüz müzik marketlerdeki yerini aldı. Yapım süresi ne kadar sürdü?
- Albümü kendim yaptığı için çok ince düşünüp, uğraştım. Bu yüzden 3,5 yılda tamamlandı.

Mükemmeliyetçi bir yapınız var diyebiliriz öyleyse...    
- Evet. Pis bir Oğlak burcuyum.

Müziğe başladıktan sonra albüm çıkarmak için 19 yıl beklemenizin nedeni neydi peki?
- Müziğe başlar başlamaz albüm yapmanın faydalı olmayacağını düşünüyordum. O yıllarda teklifler gelmişti ama ben istememiştim. Ben Iron Maiden, Scorpions dinliyor, rock müzikle ilgileniyorken, Türkiye’de pop furyası vardı.

Müziğe profesyonel olarak başlamanız nasıl oldu?
- Bir grup kurduk “Çizgi” diye. Ajlan-Mine ikilisinden Mine solistti, ben de davul çalıyordum.

Davula olan ilginiz nasıl başladı? Bir idolünüz var mıydı?
- Davul konusunda öyle bir idolüm yoktu ama ritme ve vurmalı çalgılara ilgi duyuyordum. Küçükken bende sürekli bir ‘vurma’ durumu vardı. Tencereleri ters çevirip çalardım.

Bir röportajınızda bu ‘vurma durumunuza’ kız kardeşiniz Şevval Sam’ın da kurban gittiğini söylemiştiniz...
- Evet, vurmalı çalgı olarak Şevval’i de kullanmışlığım vardır! (Gülüyor) Şaka bir yana, davula olan ilgim artınca ders almaya başladım. Sonra da Kemancı’da çalacak kadar ilerlettim.

Çizgi nasıl bir gruptu?
- Şimdiki Keops’un yerinde eskiden 54 adında bir disko, onun girişinde de Ece Bar vardı. Dönemin sinemacıları, yazarları, şairleri oraya gelirdi. Ece Bar’da caz ağırlıklı müzikler çalınırdı. Çizgi ile burada program yapmaya başladık ama bir yıl içerisinde müzik dünyasında acayip bir değişme oldu. Aşkın Nur Yengi, Yonca Evcimik, Burak Kut gibi isimlerle pop furyası başladı. Bütün cazcılarla birlikte davulcu olarak ben de işsiz kaldım.

Caz müzik sevdanızdan dolayı mı işsiz kaldınız?
- Biraz solist kaprisinden işsiz kaldık. O zaman Mine “Şu parçayı söylemem, bunu söylemem, Türkçe şarkı söylemem” diyordu. Haklıydı da, çünkü caz söylemek istiyordu. Tabi sadece bu değil, grupla da problemler vardı. Grubu yürütmek zordur çünkü. Böyle olunca ben o yıllarda şarkı söylemeye başladım. 1995 yılında Mirkelam ile tanıştım ve ona vokalistlik yapmaya başladım. Aynı yıl kızlardan oluşan Zeytin grubunu kurduk.

OKAN YÜZÜNDEN GRUP DAĞILDI

Şebnem Ferah ve Özlem Tekin’in de olduğu, kızlardan oluşan Volvox’a alternatif olarak mı kurdunuz Zeytin’i?
- Tam olarak alternatif diyemeyiz ama Volvox bize iyi bir fikir verdi.

Tamamı kadınlardan oluşan bir grubu idare etmek nasıldı?
- Aylin Aslım’ın solistlik yaptığı güzel bir gruptu. Kemancı’da iki yıl kadar sahne aldık. Sonra ekip dağıldı.

Neden dağıldınız?
- Bizim dağılma sebebimiz, Okan Bayülgen’dir.

Nasıl yani?
- Okan Bayülgen o zaman televizyon programına başlayacaktı ve bize “Gelin, benim grubum olun” dedi. Grup fikirsel olarak ikiye bölündü. Bir kısım televizyonu istedi, bir kısım istemedi.

Siz hangi kısımdaydınız?
- Ben pek istemedim ama nötr kaldım ve kızlara bıraktım kararı. Pentagram grubundan Murat’ın şimdiki karısı Alper bizim basçımızdı.

Hani benim ismim de Servet ama Alper kız ismi mi?
- Evet.

Neyse konumuza dönelim...
- Alper istemedi ama Aylin çok istedi. Sonuçta Aylin popülarite için istedi. Bense daha çok madara olmayalım diye tarafsız kaldım. Herkes kabul etseydi gidip çalacaktım ama... Böyle olunca Okan Bayülgen araya girdi ve ne olduğunu anlamadan Zeytin dağıldı. Kemancı konserlerimiz full geçerken, birden ara verme kararı aldık.

ÖZGÜRLÜĞÜME ÇOK DÜŞKÜNÜM

22 yaşındayken ilk evliliğinizi yapıp aile kurdunuz. O zamanlar müzik hayatınızın neresindeydi?
- O zamanlar kafayı müzikle bozmuştum. ‘Ne yapıp da kendimi iyi ifade edebilirim’in peşindeydim. Bir yandan gelen teklifleri reddediyor, bir yandan da para kazanmam gerektiğini düşünüyordum.

Aileniz destek olmuyor muydu?
- Sonuçta 22 yaş, ekonomik özgürlüğünüzü almanız gereken bir yaş. Bu yüzden destek almayı çok istemiyordum.

Sizin için ailenin asi kızı diyebilir miyiz?
- Yaptığım müzik gereği böyle bir şey yapıştırılıyor ama tam olarak değildim aslında.

Rock müziğin özünde bir isyan, asilik vardır ama...
- Hayata bakışım için asilikten çok özgürlüğüne düşkün ve kafasına göre yaşayan diyebiliriz. Hiçbir şeye boyun eğmeyen bir yapım vardı, bu yüzden zaman içerisinde yaşam benim için çok zorlaştı. Ona tavrını koy, buna restini çek... Allah’tan çok kavgacı bir yapım yok, insanları severim. Sadece alanıma girenlere karşı sert olurum.

Nasıl bir alan bu?
- Üstüme gelindiğinde ya da beni kısıtlamaya çalıştıklarında daralan bir alan. Özgürlüğüme ve tercihlerime çok düşkünüm.

Anne olmak da tercihiniz miydi?
- Önceleri müziğimi etkilemesin diye çocuk yapmayı düşünmüyordum ama daha sonra zamanımın geldiğini düşündüm ve altı yıldır birlikte olduğum, evlendiğim kişiyle bir çocuk yaptım.

Albüm çıkarmak bu yüzden gecikti diyebilir miyiz?
- Tabii etkisi var, çünkü ben çocuğumu kendim büyütmek istedim. “Çocuk da yaparım kariyer de” deniyor ya, evet yapılır ama nasıl bir çocuk olur o? Ben büyütme aşamasında elimden geleni yaptım. Aramızdaki bağlar sağlam olsun diye oğlum Ali’yi 3,5 yaşına kadar emzirdim. Her şeyiyle ilgilendim. Ama işlerimle de ilgilendim. Zamanı gelince de albüm yapmaya karar verdim. Tam bu sırada müzik sektörü gerilemeye başladı. Bu yüzden biraz gecikti.

Leman Sam’ın kızı olmak albüm yaparken avantaj sağladı mı?
- Tabii ki kolaylıklar oldu ama işini iyi yapmak daha önemli bu sektörde. İşini iyi yaptıktan sonra kimin kızı olursan ol, tutarsın. Ben de hep buna konsantre oldum.

Haberin Devamı

ÇOCUKLUĞUMUZ TRAVMA DOLU

Siz çocukken anne ve babanız ayrıydı. Şimdi oğlunuz için de benzer bir durum söz konusu. Onun bu durumdan etkilendiğini düşünüyor musunuz?
- Hayır, öyle düşünmüyorum. Çünkü babası Ali’yle çok ilgili. Bizde durum öyle değildi. Şevval de ben de travmalarla dolu bir çocukluk geçirdik. Annem çok zorlandı. İki kız çocuğu vardı ama ortada doğru dürüst bir adam yoktu. Aile kurmaya eğilimli olmamın o yıllara dayandığını düşünüyorum.

Erkeklere karşı bir güvensizlik yaşamadınız mı?
- Yaşadım tabii...
                              
Bunu nasıl aştınız?
- Kolay kolay aşamıyorsun. Fakat şimdiki evliliğimde bunu aştım. Eşim de müzisyen ve çok iyi bir hayat arkadaşı. Ona güvenim sonsuz. Ekim ayında yeniden evlendim. Ankaralı eski rock’çılardan.

Haberin Devamı

15 AĞUSTOS’TA AİLE BOYU KONSER
  
Konserleriniz var mı?
- 15 Ağustos’ta annem, Şevval ve ben, Kuruçeşme Arena’da özel bir konser vereceğiz. İçinde bize dair sürprizlerin de olduğu, üçümüzün orkestrasının da yer alacağı bir konser olacak. Bunun dışında Çiçek Bar’da ayda bir programlarım olacak. Hafta sonları da Bodrum’daki Yalıkavak Yacht Club’da yaz boyunca sahne alacağım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!