Keneyle mücadele için av

Güncelleme Tarihi:

Keneyle mücadele için av
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 12:25

Tokat, Çorum ve Yozgat'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan keneler ve taşıdığı virüslere yönelik araştırma çalışmaları başlatıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü proje ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan keneler incelenmeye başlandı.

Proje kapsamında Yozgat'a gelen Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, bölgedeki avcılardan oluşturduğu bir ekiple, Yozgat, Tokat, Çorum üçgenindeki dağlık ve ormanlık bölgede yaban hayvanı avına çıktı.

Avlanan hayvanlardan kan ve doku örnekleri alan Doç. Dr. Vatansever, hayvanların üzerlerindeki keneleri toplayarak laboratuvar ortamında incelediklerini söyledi.

Doç. Dr. Vatansever, özellikle tavşan, kirpi ve keklik gibi yaban hayvanları ile bölgede yaşayan evcil hayvanların, kenenin çoğalmasında önemli rol oynadığını kaydetti.
“Burada yaşayan yaban hayvanlarının, virüsün varlığı ve kenelerin çoğalmasındaki rolünü araştırıyoruz” diyen Doç. Dr. Vatansever, şöyle devam etti:

“Şimdiye kadar birçok örnek aldık. Kenenin çoğalmasında bazı yaban hayvanlarının neden olduğu ortaya çıkıyor. Tavşanlarda da yoğun miktarda kene buluyoruz. Tavşan, kirpi ve keklik gibi yaban hayvanları ile bu bölgelerde bulunan evcil hayvanların kenelerin çoğalmasında rolü var.

Keklik, yavru keneler için sadece konak görevini üstleniyor. Tavşanda ise keneler hem ilk gelişimini tamamlıyor hem de virüsü alabiliyor. Kekliklerin hastalığı taşıyan keneyi yemenin aksine, bunun için iyi bir konak olduğu yönünde gözlemlerimiz var. Bu nedenle, keneyle mücadelede keklik kullanılması yarardan çok zarar getirebilir. Bunlar bizim ilk bulgularımız, tahminlerimiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!