Modern Nuh'un gemisi gibi

Güncelleme Tarihi:

Modern Nuhun gemisi gibi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2023 14:06

“Body Worlds: Animal Inside Out-Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi”, Ataşehir Metropol İstanbul’daki HUPALUPA Expo’da açıldığı günden bu yana, artan bir ilgiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Haberin Devamı

Yoğun ilgi nedeniyle 4 Şubat 2024 tarihine kadar uzatılan sergi, hayvanların bedenlerinin bilinmeyen özelliklerini ve biyolojik yapılarını sanatsal bir anlayışla gözler önüne seriyor. “Hayvan derisi ve kürkünün altında ne var?” sorusu, meraklıları, anatomik bir safariye çıkarıyor. Ziyaretçiler, ülkemizde olmayan fil ve zürafa gibi farklı coğrafyaların canlılarını bir arada görme imkânı buluyor. Sergide bilim ve sanat meraklıları,100’den fazla hayvanın kemik yapısını, kaslarını, sinir sistemini ve organlarını yakından inceleme fırsatı buluyor.

Modern Nuhun gemisi gibi

Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi; zürafadan file, köpekbalığından ahtapota kadar çok sayıda muhteşem canlının karmaşık biyolojisini keşfetme imkânı sunuyor. 7’den 70’e her yaştan insanın hayvan anatomisini kolayca anlaması için tasarlanan sergi kapsamında hayvanların iç dünyası, çürümeyi durduran plastinasyon tekniği sayesinde detaylı bir şekilde gösteriliyor. Bu çalışmaya imza atan bilim insanı Prof. Dr. Gunter von Hagens, sergi için hiçbir hayvanın öldürülmediğini ya da asla zarar görmediğini de özellikle vurguluyor.
“GORİL ARTİS’İ HAYVANAT BAHÇESİNİN MÜDÜRÜ BAĞIŞLADI”
Body Worlds: Animal Inside Out-Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi”ni gezenler, burada gördükleri hayvanların kendileriyle buluşma hikâyelerini ise heyecanla dinliyor. Örneğin sergide ziyaretçilerle buluşan ve büyük ilgi gören 200 kilogram ağırlığında ve 1.85 boyundaki ‘Artis’ isimli gorilin hikâyesi gibi…
‘Artis’, 2000 yılının Mayıs ayında yaşadığı hayvanat bahçesinde su kanalında yüzerken trajik bir şekilde hayatını kaybetti. Onu çok seven hayvanat bahçesinin müdürü Klaus-Michael Machens, bu duruma çok üzüldü. Uzun süre ne yapacağını düşünen Machens, daha önce gezdiği ve çok etkilendiği Body Worlds Sergisi’ne onun bedenini bağışlama kararı aldı. “Artis’i gelecek nesillerin de görmesi için onu koruma altına almak istedik” diyen müdür, onu serginin yaratıcılarından Dr. von Hagens’e teslim etti. Dr. Hagens de ekibiyle birlikte 3.500 saatten fazla süren bir çalışma sonrası 17 yaşındaki bu sevimli gorili milyonlarca bilim ve sanatseverle buluşturdu.
Modern Nuhun gemisi gibi


“HAYATINI KAYBEDEN ZÜRAFANIN PLASTİNE EDİLMESİ İÇİN 20 BİN SAAT MESAİ HARCANDI”
Dünya genelinde 50 milyonu aşkın ziyaretçi rekorunu elinde bulunduran serginin bir başka dikkat çekeni ise 6 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun plastinatı olan zürafa! Afrika kıtasının bu sıra dışı canlısı, görenleri dev boyutlarıyla büyülüyor. Hayvanat bahçeleri ve hayvan dostu kuruluşlarla yapılan iş birliği sonrası sergiye dâhil edilen Zürafa, ilginç özellikleriyle ilgi odağı oluyor. 12 bilim insanı tarafından 2 yıl süren 20 bin saatlik çalışmayla sergi için hazırlanan zürafa, 6 metreyi bulan boyuyla dünyanın en uzun hayvan nesline ait. Sergiye gezenler zürafaların 10 kilo ağırlığındaki dev bir kalbe sahip olduğunu, yaklaşık 20-25 yıl yaşadıklarını, saatte 60 kilometre hıza ulaşabildiklerini ve her gün 35 kilogramdan fazla bitki tükettiklerini de öğreniyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME!