Haydi çocuklar felsefe yapalım!

Güncelleme Tarihi:

Haydi çocuklar felsefe yapalım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2022 11:59

Felsefe denilince aklınıza ne geliyor? Ortaokul ya da lise yıllarında birçok kişinin 'kafasını karıştıran' 'bir an önce bitmesi için dakikaların sayıldığı' bir ders mi? Yoksa sadece yetişkinlere, belli bir yaşın üzerindekilere hitap eden bir düşünsel bilim dalı mı? Peki ya felsefenin sıkıcı olmak bir yana aslında hayatın ta kendisi olduğunu ve ilgilenmek için belli bir yaşa gelmek gerekmediğini biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Elbette herkesin bu konuya yaklaşımı farklı ama küçücük bir çocuk bile hayata felsefi bakış açısıyla bakması mümkün. Geçen yıl okurla buluşan ilk kitabı Hayaller Bir Baloncuğa Sığar mı? ile tanıdığımız Deniz Alter'in şimdi de Güzellik Bir Tabloya Sığar mı? adlı ikinci kitabı, kitabevi raflarında yerini aldı.

Güzellik Bir Tabloya Sığar mı? Bir sanat galerisine sergi gezmeye giden Toprak adlı bir çocuğun öyküsü üzerine kurulu.  Kitabın rengarenk çizimleri, bu alandaki çalışmalarıyla tanınan Eren Caner Polat’ın imzasını taşıyor.

Sincap Kitap tarafından okura sunulan Güzellik Bir Tabloyu Sığar mı? yine Alter'in ilk kitabı gibi küçükler için hazırlandı. Ama aynı zamanda ebeveynlere de hitap ediyor. Çocuklar İçin Felsefe (P4C) adıyla bilinen akımın eğitimcileri arasında yer alan Deniz Alter ile çocuklarla felsefe arasındaki ilişkiyi, çocukların felsefeye yaklaşımını ve kitaplarının çocukları düşünmeye, sorgulamaya nasıl yönlendirdiğini konuştuk...

Haberin Devamı

Haydi çocuklar felsefe yapalım

'ÇOCUKLAR 4 YAŞINDAN İTİBAREN FELSEFE YAPABİLİR'

 -Çocuklar İçin Felsefe (P4C) çocukların düşünsel dünyalarına ne sağlıyor?

Çocuklar İçin Felsefe eğitim yöntemi, çocukların sahip oldukları sorgulama, merak etme, keşfetme isteklerini canlı tutar. Onların yaratıcı, eleştirel, özenli ve iş birlikçi düşünme becerilerini geliştirir. Ezberci eğitim sistemin aksine düşünen, sorgulayan, bilginin aktif üreticisi olan çocukların yetişmesine katkı sağlar. Kendini iyi ifade edebilen, özgüvenli, yaratıcı, takım çalışmasına açık, farkındalığı yüksek, duyarlı çocuklar için onları erken yaşlardan itibaren P4C pedagoji ile tanıştırmanın olumlu bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.

 - Önce ilk kitabınız Hayaller Bir Baloncuğa Sığar mı? şimdi de Güzellik Bir Tabloya Sığar mı? görünüşe göre, oluşturulan bir serinin parçası. Bu iki kitap aracılığıyla çocuklar nasıl felsefeye yönelik?

 Çocuklara felsefe yapmak amacıyla “Sormazsam Olmaz” isimli bir kitap serisi oluşturduk. Bu serinin ilk iki kitabı “Hayaller Bir Baloncuğa Sığar Mı?”  ve “Güzellik Bir Tabloya Sığar Mı?”  ile 4 yaşından itibaren çocuklarla felsefe yapmak mümkün.  Çocuklar bu seri eşliğinde keyifle düşünme pratiği yapabilirler.

Haberin Devamı

 - Peki ebeveynlerin kitabı okurken çocuklarına katkısı nasıl oluyor?

 Güzellik Bir Tabloya Sığar Mı? kitabını çocuklara tek seferde tamamen okumak yerine sayfa sayfa okumayı öneriyorum. İlgili sayfalardaki soruları çocuklarınıza sorup onlara düşünmesi için zaman verin. Vereceği cevapları eleştirmeden kendini ifade etmesine imkan tanıyın. Onu düşünmeye teşvik etmek için “Senin bu konudaki fikrini merak ediyorum, sen ne düşünüyorsun?” gibi sorulardan faydalanabilirsiniz. Çocuklar bu kitaplar eşliğinde sorular üzerine düşünürler, düşüncelerini temellendirirler, yeni sorular sorarlar ve akranlarının farklı bakış açıları ile zenginleşirler. 

Deniz Alter Kimdir?:  1985 yılının temmuz ayında İstanbul’da doğdu.  İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu.  Pedagojik Formasyon’unu aynı üniversiteden aldı.  Çocuklarının doğal merakları ve sorgulamaları onu P4C “Çocuklar ve Topluluklar İçin Felsefe”  alanına yöneltti. P4C Eğitim Uzmanı olan yazar Deniz Alter, aktif olarak Çocuklarla Felsefe Atölyeleri yürütmekte, yetişkinlere yönelik P4C seminerleri düzenlemekte ve P4C Eğitmenliği yapıyor.  Dernek gönüllüsü olarak da çok sevdiği çocukların düşünme yolculuklarında onlara rehberlik ediyor. Maltepe Üniversitesi Felsefi Danışmanlık Yüksek Lisans Programı’nda tez çalışmasını sürdürüyor.

BAKMADAN GEÇME!