Cumhuriyet’in 100.Yılında Cumhuriyet’in İlk Türk Kadın Ressamı Hale Asaf’ın Eserleri Bulundu

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet’in 100.Yılında Cumhuriyet’in İlk Türk Kadın Ressamı Hale Asaf’ın Eserleri Bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2023 17:32

İlk kadın ressamımız Hale Asaf’ın Paris’te yıllardır kayıp olan eserleri Sanat Danışmanı Duygu Günkut Atbaş ve Koleksiyoner Köksal Kızılca tarafından Türkiye’ye getirildi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kadın ressamı olan Hale Asaf’ın Paris’te yaşadığı dönemlerde yaptığı değerli eserler 15-19 Kasım tarihlerinde Istanbul Art Fair kapsamında Lütfi Kırdar Sergi Salonu’nda ilk defa 36 eserinden oluşan bir sergi izleyici ile buluşuyor.

1938 yılında henüz 32 yaşında kaybettiğimiz ilk kadın ressamımız Hale Asaf savaş yıllarının buhranlı, sıkıntılı zamanlarında eserlerini icra ederek, o zamanların içsel yolculuğunu resimlerinde anlatmaya çalışmıştı. Berlin’de Sanat Akademisi’ni bitiren Hale Asaf’ın ilk yıllarda yaptığı işlerde kübizmin etkisini görmekteyiz. Paris’e giden burda da sanatının olgunluk dönemlerini icra eden 2. dönem Paris sanat yıllarında bir çeşit lirik, yalın gerçekliğe erişmiştir. İlk sergisinin açılacağı hafta vefat eden Hale Asaf’ın eserlerine uzun yıllar ulaşılamamış ve eserlerinin çoğu kaybolmuştu.

Cumhuriyet’in 100.Yılında Cumhuriyet’in İlk Türk Kadın Ressamı Hale Asaf’ın Eserleri Bulundu

 37 ÖNEMLİ ESER TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ
Duygu Günkut Atbaş ve Köksal Kızılca, sanatçı Hale Asaf’ın 37 önemli eserine Paris’te ulaşmayı başardı ve büyük bir titizlikle Türkiye’ye getirilmesini sağladı.
Sanatının en olgun çağında kaybettiğimiz ilk kadın ressamımız, değerli sanatçımız Hale Asaf’ın İstanbul’da yaşadığı yıllarda yaptığı bazı eserleri İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunuyor. Hale Asaf'ın kayıp olan 36 eseri şimdiden Türkiye’nin önemli koleksiyonlarinda yerini almaya başladı.

Haberin Devamı

 SERGİYİ AÇACAĞI HAFTA HAYATINI KAYBETTİ

Yaşamı boyunca zorluklar geçiren ve 5 yaşından itibaren birçok ameliyatlara giren Hale Asaf 31.05.1938 yılında ilk sergisini açacağı hafta Paris’te karaciğer kanserinden vefat etti. Bu nedenle de birçok önemli eserleri Paris’te kaldı. sergiye ait 37 eserinden 36 adetine ulaşılabilirken diğer eserleri ise hala kayıp.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!