Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2006 00:00

Korkularınızla yüzleşin

Thumbsucker

Yön:
Mike Mills
/images/100/0x0/55eb1a96f018fbb8f8ab4c9d

Oyn: Lou Pucci, Tilda Swinton, Vincent D’Onofrio, Keanu Reeves

KOMEDİ/DRAM

Başparmak

Walter Kirn’in romanıyla aynı adı taşıyan Başparmak, yıldız oyuncuların sembolik bir ücret karşılığı oynadıkları haftanın ikinci bağımsız yapımı. Yine İstanbul Film Festivali’nde büyük ilgi gören Başparmak’ı, Mike Mills yazıp yönetti. Film, 17 yaşında olmasına rağmen çocukluğundan kalan parmak emme huyundan kurtulamayan Justin Cobb ve çevresindeki insanların yaşamlarına odaklanıyor. "Herkesin korkuları ve bunları saklama yöntemleri vardır" anafikrinden yola çıkan Başparmak, Freud’yen okumalarla dolu. Çocukluk döneminde bilinçaltına işleyen korkuların ileride yol açtığı sonuçlar üzerine kafa yormak ve belki de o hep kaçtığınız korkularınızla yüzleşmek için iyi bir fırsat olabilir. Lou Pucci’nin Berlin’de Gümüş Ayı ve Sundance’de Jüri Özel ödülüyle onurlandırılan olağanüstü performansına dikkat!

John Turturro’dan işçi sınıfı operası

Romance & Cigarettes

Yön:
John Turturro
/images/100/0x0/55eb1a96f018fbb8f8ab4c9f


Oyn: James Gandolfini, Susan Sarandon, Kate Winslet, Steve Buscemi

MÜZİKAL ROMANTİK KOMEDİ

Aşk ve Sigara

Coen biraderlerin vazgeçilmez oyuncusu John Turturro, arada yönetmenliğini üstlendiği kişisel filmleriyle de tanınıyor. Turturro’nun ilk iki filmi; Mac (1992) ve Illuminata (1998) pek ilgi görmemişti. Yedi yıl aradan sonra yönetmenliğe dönüş yaptı. Üçüncü filmi Aşk ve Sigara’da bu kez harikalar yaratıyor. Venedik’te Altın Aslan’a aday gösterilen ve son İstanbul Film Festivali’nde izdihama yol açan film, Amerikan iş sınıfına adanmış müzikal bir başyapıt.

Demir işçisi Nick, üç kızının annesi terzi Kitty’yi kızıl saçlı İngiliz Tula ile aldatır. Film, yasak aşkın ortaya çıkışıyla yaşanan büyük depremi ve yabancılaşmayı konu alıyor. James Gandolfini, Susan Sarandon, Kate Winslet, Steve Buscemi’nin oyunculuk adına harikalar yarattığı yapımda, karşılıklı diyaloglar o kadar gerçekçi ki, etkisinden kurtulmanız neredeyse imkansız. Her oyuncu, başrolde oynuyormuşçasına döktürüyor. Yapımcılığı üstlenen Coen biraderler de filmde fazlasıyla etkilerini hissettiriyorlar. Coen’lere özgü keskin kara mizah, John Turturro’nun elinde komedi şölenine dönüşüyor. James Brown, Nick Cave ve Bruce Springsteen gibi ustaların şarkıları da filmin bir diğer güzelliği. Amerikan işçi sınıfının düştüğü çıkmazı, müzikal bir dilde perdeye taşıyan, John Turturro’nun "işçi sınıfı operası" tanımlamasıyla özetlediği bu başyapıtı kaçırmayın deriz.

Olay roman sinemalarda

Melissa P.

Yön:
Luca Guadagnino
/images/100/0x0/55eb1a96f018fbb8f8ab4ca1


Oyn: Maria Valverde, Fabrizia Sacchi, Primo Reggiani

DRAMA/EROTİK

Melissa P.

Melissa P.’nin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük ilgi uyandıran, Yatmadan Önce Yüz Fırça Darbesi romanı sinemaya uyarlandı. Yaratıcısıyla aynı adı taşıyan Melissa P., tıpkı romanda olduğu gibi 16 yaşındaki Sicilyalı genç kız Melissa’nın cinsel kimliğini keşfetme sürecinde yaşadığı maceraları konu alıyor. Ailesinden yeterli ilgi görmeyen ve yalnızlık duygusundan cinselliği keşfederek sıyrılmaya çalışan Melissa’nın, romandaki maceraları aslında sinemada defalarca işlenen ergenlik sorunları ve kimlik savaşı üzerine. Filmi diğerlerinden farklı kılan ise, roman yazarının yaşadıklarını sansürsüz bir dille ele alması.

Melissa’yı, kariyerinde dokuz film bulunan, 19 yaşındaki İspanyol güzel Maria Valverde canlandırıyor. Filmin en büyük sürprizi ise Melissa’nın büyükannesi Nonna’yı oynayan Geraldine Chaplin. Bir pazarlama harikası olan Yatmadan Önce Yüz Fırça Darbesi’nin bakalım sinema versiyonu aynı ilgiyi bulacak mı?

Vampirlerin de bir sosyal yaşamı var

Frostbite

Yön:
Anders Banke
/images/100/0x0/55eb1a96f018fbb8f8ab4ca3


Oyn: Petra Nielsen, Grete Havnesköld, Emma T. Aberg

KORKU/GERİLİM

Vampirlerin Şafağı

17 yaşında bir genç kız olan Saga ve doktor annesi Annika, güneşin yüzünü göstermediği, karanlığa gömülmüş yeni bir şehre taşınır. Annika, bir hastanede kendine iş bulur. Genetik tedavide kullanılan ilaçlar yanlış ellere geçer ve kanlı ölümler birbirini izler...

Korku filmlerinin değişmez kötü adamları vampirler, bu ilginç İsveç filminde izleyicileri güldürme misyonunu üstleniyor. Vampirlerin de sosyal yaşamları olduğunu, bu kan tutkunu bireylerin de tıpkı bizler gibi büyük sınıfsal farklılar içerisinde yaşadığını öğreneceksiniz. Kasvetli atmosferiyle öne çıkan yapıt, vampir filmlerinin klişelerini son damlasına kadar mizahi malzemeye dönüştürmeyi başarıyor. Vampirleri anlayalım, dertleri neymiş öğrenelim diyorsanız bu sıradışı İsveç filmini ıskalamayın.

Güldüren şeytan

Sheitan

Yön:
Kim Chapiron
/images/100/0x0/55eb1a96f018fbb8f8ab4ca5


Oyn: Vincent Cassel, Olivier Barthelemy, Leila Bekhti, Monica Belluci

KOMEDİ/KORKU

Sheitan

Bu haftaki korku filmlerinin başlıca takıntısı güldürmek... Buram buram seks ve kan kokan, bütçesi küçük ama fikirleri büyük Sheitan, yılbaşı öncesi bir partiyle başlıyor. Gece kulübünden fazlaca alkollü ayrılan Bart, Ladj ve Thai adlı üç genç, Eve ve Yasmine adında iki güzel kızla tanışır. Üç kafadar, Eve’in şehir dışındaki evinde soluğu alır. Tek suçları kafayı fazla çekmek olan bu zavallı gençleri, şeytani bir tuzak beklemektedir...

Sinema dünyasının birbirine en yakışan çiftlerinden Vincent Cassel ve Monica Belluci’nin varlıklarıyla dikkati çeken filmin adı Türkçe "şeytan" olarak telaffuz ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!