Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 00:00

Narnia Günlükleri sadece çocuklara sesleniyor

The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe

Yön:
Andrew Adamson

Oyn: Tilda Swinton, William Moseley, Anna Popplewell

FANTASTİK MACERA

Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap

1950-1956 yılları arasında yayımlanan, tüm dünyada 100 milyonun üstünde satış rakamına ulaşan, 29 dile çevrilen C.S Lewis’in yedi ciltlik Narnia Günlükleri, ilk sinema uyarlamasıyla karşımızda. 150 milyon dolar gibi dev bir bütçeye sahip olan filmin yönetmenliğini Shrek’in yaratıcısı Andrew Adamson üstlendi.

II. Dünya Savaşı’nda Alman hava saldırılarına maruz kalan Londra’daki çocuklar, İngiltere’nin kırsal bölgelerine gönderiliyorlardı. Bu dönemde dört çocuğa evinin kapılarını açan C.S Lewis, gerçekte yaşadığı bu olaydan yola çıkarak Narnia Günlükleri’ni kaleme aldı. Aslan, Cadı ve Dolap, bu dört çocuğun profesörün evinde saklambaç oynarken keşfettikleri bir dolap sayesinde atıldıkları maceraları anlatıyor. Dolap, Narnia adlı peri masallarını andıran bir dünyaya açılmaktadır. Dört kardeş, Narnia’yı dondurucu soğuğa mahkum eden Beyaz Cadı Jadis ile Narnia’nın mistik lideri Aslan’ın büyük mücadelesinin tam ortasında kendilerini bulur.

Gençliğinde ateist olan C.S. Lewis, Narnia Günlükleri’ni koyu Katolik inançlara bağlandıktan sonra yazmış. Eser, İncil’deki temaları alegorik bir anlatımla ele alıyor. Kitaptaki dini göndermeler filmde de yer alıyor ancak yapımcı, yönetmen ve oyuncular verdikleri röportajlarda bu konuya fazla değinmiyor. Söylentilere bakılırsa yapımcı firma Disney, Mel Gibson’ın yönettiği İsa’nın Çilesi için de kampanya yürüten Motive Movie Marketing adlı şirketle anlaşmak üzereymiş. Narnia Günlükleri temelde, fantastik bir dünyada iyi ile kötünün savaşını, dostluğun ve dürüstlüğün erdemini öne çıkartıyor. Ancak bu evrensel temalar öne çıkartılırken İncil referans alınıyor.

Film, fantastik yapımların büyük iş yaptığı bir dönemde vizyona girdi. Ancak Yıldız Savaşları, Yüzüklerin Efendisi gibi başarılı serilerin yerini dolduracak içeriğe ve sinemasal anlatıma sahip değil. Fantastik karakterleri ve büyülü atmosferi Harry Potter serileriyle yarışacak zenginlikte. En en büyük handikabı sadece çocuklara sesleniyor olması. Narnia Günlükleri, zaten çocuklar için kaleme alınmış bir eser. Yapımcılar da tercihlerini orijinal metne sadık kalarak, çocuklara hitap etmekten yana kullanmışlar. Bu da yetişkinlerin fazlasıyla canlarının sıkılacağı bir filmin ortaya çıkmasına neden olmuş.

YAZAR FİLMİN YAPILMASINI İSTEMEDİ

Sadece efektlerin hazırlanması bir yıl sürdü. Yüzüklerin Efendisi serisine birçok yaratık armağan eden ünlü efekt stüdyosu Weta Workshop, Narnia Günlükleri için 60 değişik canlı türü yarattı.

Tolkien’in yakın arkadaşı olan C.S. Lewis, Narnia Günlükleri’nin sinemaya uyarlanmasını hiçbir zaman istemedi. 1959’da kaleme aldığı mektupta eserinin sinemaya uyarlanmasına karşı olduğunu belirtti.

Filmin Türk lokumunu dünyaya tanıtmasını sevinçle karşılayan birçok haber yayınlandı. Lokumla ilgili bir ilginç not da biz düşelim: Filmin kötü karakteri Beyaz Cadı, çocukları Türk lokumuyla kandırıyor. Edmund, Türk lokumu sevdası yüzünden kardeşlerini yüz üstü bırakıyor.

Filmin dünya sinemalarındaki hasılatı 300 milyon dolar.

Narnia Günlükleri’nin İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan yedi ciltlik Türkçe baskısı mevcut.

İyi bir romantik komedi arayanlara
/images/100/0x0/55eaad1ef018fbb8f88f9cee

Rumor Has It

Yön: Rob Reiner

Oyn: Jennifer Aniston, Kevin Costner, Shirley MacLaine

DRAM/ROMANTİK KOMEDİ

GERÇEK DEDİKODU

Amerikalı yazar Charles Webb’ın 1963’te yayınlanan The Graduate adlı kitabı, kolej mezunu bir gencin hayatına yön vermeye çalışırken orta yaşlı bir kadınla tanışmasını, bu kadınla cinselliği ve kadının kızıyla aşkı keşfedişini anlatıyordu. Eser, 1967’de sinemaya uyarlanmıştı. Mike Nichols’a En İyi Yönetmen dalında Oscar kazandıran The Graduate filminin devamı niteliğinde çekilen Gerçek Dedikodu’da olaylar 30 yıl sonrasında, 1997’de geçiyor.

Gerçek Dedikodu aslında Ted Griffin’in ilk yönetmenlik denemesi olacaktı. Ancak Kevin Costner, Griffin’in acemi olduğunu düşünüp sette büyük kavgalar çıkartınca, yönetmen koltuğuna Harry Sally ile Tanışınca, Birkaç İyi Adam gibi başarılı filmlerden tanıdığımız Rob Reiner getirildi. The New York Times gazetesinde ölüm ilanları kaleme alan Sarah Huttinger (Jennifer Aniston) sevgilisi Jeff ile (Mark Ruffalo) evlilik hazırlıkları yapmaktadır. Aslında evlilikten ölesiye korkan Sarah, anneannesi Katherine’den (Shirley MacLaine) ölmüş annesi hakkında büyük bir sır öğrenir: Sarah’ın annesi 30 yıl önce Sarah’ın babasıyla evlilik hazırlıkları yaparken başka bir adamla kaçmıştır. Ve bu olay önce bir kitaba, ardından da filme konu olmuştur...

İddialı bir oyuncu kadrosuna sahip olan Gerçek Dedikodu, kaliteli bir romantik komedi arayanlara, 1960’lı yılların kült kitabı ve filmi The Graduate’in 30 yıl sonraki devam öyküsünü merak edenlere tavsiye edilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!